Ako používať počítadlo (s obrázkami)

Obsah:

Ako používať počítadlo (s obrázkami)
Ako používať počítadlo (s obrázkami)

Video: Ako používať počítadlo (s obrázkami)

Video: Ako používať počítadlo (s obrázkami)
Video: Вязкость крови и ломкость сосудов. Как избежать катастрофы за 3 минуты в день 2024, Smieť
Anonim

Swipoa alebo lepšie známy ako „počítadlo“(pričom suanpan alebo čínske swipoa sú najužitočnejším modelom) je jednoduchý výpočtový nástroj, ktorý sa stále používa na celom svete. Je to užitočný študijný nástroj pre ľudí so zrakovým postihnutím a pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť o pôvode modernej kalkulačky. Keď sa naučíte základy počítania pomocou Swipoa, môžete rýchlo vykonávať aritmetické operácie ako sčítanie, odčítanie, násobenie a delenie.

Krok

Časť 1 zo 4: Počítanie pomocou Swipoa

Použite krok 1
Použite krok 1

Krok 1. Umiestnite swipoa do správnej polohy

Každý stĺpec (alebo „stĺp“) v hornom rade má jednu alebo dve guľôčky, zatiaľ čo stĺpec v dolnom rade má štyri guľôčky. Na začiatku používania musia byť všetky korálky v hornom rade zdvihnuté a korálky v dolnom rade spustené. V hornom riadku majú guľôčky hodnotu alebo ekvivalent k číslu „5“, zatiaľ čo v dolnom rade majú jednotlivé guľôčky hodnotu „1“.

Použite krok 2
Použite krok 2

Krok 2. Každému stĺpcu priraďte hodnotu miesta

Rovnako ako v moderných kalkulačkách má každý stĺpec „miestnu hodnotu“, ktorú používate na vytváranie čísel. Stĺpec úplne vpravo má hodnotu „tie“(1-9), druhý stĺpec sprava má hodnotu „desiatky“(10-99), tretí stĺpec sprava má hodnotu „stovky“(100-999), a tak ďalej.

  • V stĺpci môžete v prípade potreby priradiť aj desatinné miesta.
  • Ak napríklad chcete „sformulovať“číslo „10, 5“pomocou swipoa, stĺpec úplne vpravo má desatiny (jedno desatinné miesto), ďalší stĺpec sú jednotky a tretí stĺpec má desiatky hodnôt.
  • Rovnako ako vo vyššie uvedenom príklade, na reprezentáciu čísla „10, 25“použite stĺpec úplne vpravo na dve desatinné miesta (stovky), druhý stĺpec sprava na jedno desatinné miesto, tretí stĺpec na desatinné miesta a štvrtý stĺpec za desiatky.
Použite krok 3
Použite krok 3

Krok 3. Začnite počítaním korálikov v dolnom rade

Ak chcete spočítať číslo, zdvihnite jednu guľôčku do polohy „hore“. Číslo „1“predstavuje zdvihnutie jednej guľôčky v dolnom rade v pravom stĺpci úplne do „hornej“polohy. Číslo „2“predstavuje zdvihnutie dvoch guľôčok v dolnom rade v pravom stĺpci do „hornej“polohy atď.

Pre pohyb korálkami v dolnom rade bude pre vás jednoduchšie používať palec a pre ukazováky v hornom rade ukazovák

Použite krok 4
Použite krok 4

Krok 4. Prepnite z „4“na „5“

Pretože v dolnom rade sú iba štyri korálky, na presun z čísla „4“na „5“spustite korálku v hornom rade na „spodok“a vráťte štyri korálky v dolnom rade na pôvodné hodnoty (spodná) poloha. V súčasnej dobe swipoa zobrazuje číslo „5“. Ak chcete počítať dieťa „6“, jednoducho posuňte jeden korálik od spodného radu k hornému. V tejto fáze sú korálky v hornom rade na „spodku“(predstavujúce číslo „5“) a jeden korálik v dolnom rade je na „vrchu“(predstavujúci číslo „1“), takže „5 + 1“= 6 “.

Použite Abacus, krok 16
Použite Abacus, krok 16

Krok 5. Opakujte postup odstraňovania perličiek pre väčšie počty

Proces je v zásade rovnaký pre všetky Swipoa. Za číslom „9“(v stĺpci tie sú všetky korálky v dolnom rade zdvihnuté a korálky v hornom rade spustené), ak sa chcete presunúť na číslo „10“, jednoducho zdvihnite jeden korálok v spodný rad stĺpca desiatok nahor. Vráťte však guľôčky v stĺpci jednotiek do pôvodnej polohy alebo do polohy „0“.

  • Ak chcete napríklad na swipoa zobraziť číslo „11“, zväčšite jednu perličku v dolnom rade druhého stĺpca sprava (desiatky) a jednu perličku v dolnom rade krajného pravého stĺpca (jednotky). Pre číslo „12“zvýšte jednu guľôčku v dolnom rade stĺpca desiatok a dve guľôčky v dolnom rade stĺpca desiatky.
  • Pri čísle „226“zvýšte dve perličky v dolnom rade tretieho stĺpca sprava (stovky) a dve perličky v dolnom rade druhého stĺpca. V úplne pravom stĺpci (prvý stĺpec alebo jednotky) zvýšte jednu perličku v dolnom rade a znížte perličku v hornom rade.

Časť 2 zo 4: Sčítanie a odčítanie čísel

Použite krok 5
Použite krok 5

Krok 1. Zadajte prvé číslo

Povedzme, že musíte sčítať „1,234“s „5678“. Zobrazte číslo „1,234“na swipoa zdvihnutím štyroch perličiek v spodnom rade v stĺpci jednotiek, troch guľôčok v spodnom rade v stĺpci desiatok, dvoch guľôčok v spodnom rade v stĺpci stovky a jedného spodného radu v stĺpci tisíce.

Použite krok 6
Použite krok 6

Krok 2. Začnite pridávať zľava

Prvé čísla, ktoré musíte pridať, sú „1“a „5“z pozície tisícov. Ak ich chcete sčítať, posunutím horného radu perličiek v stĺpci tisíc nadol pridajte „5“a nepresúvajte korálky v dolnom rade, aby ste teraz získali „6“. Ak chcete na mieste stoviek pridať „2“so „6“, spustite korálku v hornom rade a v dolnom rade zvyšujte ešte jednu, kým nezískate „8“(pretože „5 + (2 + 1) = 8“).

Použite krok Abacus, krok 7
Použite krok Abacus, krok 7

Krok 3. Dokončite pridanie a vytesnenie guľôčok

Pretože sčítaním dvoch čísel v pozícii desiatok vznikne číslo „10“, zadajte „1“z „10“do stĺpca stovky, aby sa číslo v stĺpci zmenilo z „8“na „9“. Potom vráťte všetky guľôčky v stĺpci desiatok na pôvodné miesto, aby sa stĺpec stal „0“.

V stĺpci jednotiek musíte postupovať rovnako. Od „8 + 4 = 12“presuňte číslo „1“z „12“do stĺpca desiatok, aby ste v tomto stĺpci mali číslo „1“a v stĺpci jednotiek zostalo iba „2“

Použite Abacus, krok 8
Použite Abacus, krok 8

Krok 4. Pridajte korálky, aby ste získali odpoveď

Teraz máte „6“v stĺpci tisíce, „9“v stĺpci stovky, „1“v stĺpci desiatok a „2“v stĺpci tie. To znamená „1,234 + 5,678 = 6,912“.

Použite krok 9
Použite krok 9

Krok 5. Vykonajte odčítanie obrátením postupu pridávania

Namiesto prenášania alebo presúvania čísel si „požičajte“čísla z predchádzajúceho stĺpca (stĺpec na ľavej strane). Povedzme, že je potrebné odpočítať „932“od „867“. Do swipoa zadajte „932“a potom spustite odčítanie podľa stĺpca, začínajúc na ľavej strane.

  • V stĺpci stovky „9 - 8 = 1“. To znamená, že v stĺpci zostáva iba jedna perlička.
  • V stĺpci desiatok nemôžete odpočítať „3“od „6“, takže si musíte požičať „1“zo stĺpca stovky (stĺpec je teraz „0“). To znamená, že teraz musíte odpočítať „13“od „6“, aby ste v stĺpci desiatok dostali „7“(znížte guľôčku v hornom riadku a zväčšite dve perličky v dolnom rade).
  • To isté urobte so stĺpcom jednotiek požičaním guľôčky zo stĺpca desiatok (7 - 1 = 6), aby sa odčítanie stalo „12 - 7“namiesto „2 - 7“.
  • V stĺpci jednotiek získate „5“. Celkovo odčítanie prináša „932 - 867 = 65“.

Časť 3 zo 4: Násobenie čísel

Použite krok Abacus, krok 10
Použite krok Abacus, krok 10

Krok 1. „Uložte“otázky do swipoa

Začnite najskôr stĺpcom úplne vľavo. Povedzte, že musíte vynásobiť „34“„12“. Do každého stĺpca musíte priradiť hodnoty „3“, „4“, „X“, „1“, „2“a „=“, začínajúc zľava. Pri odpovediach na násobenie ponechajte stĺpce úplne vpravo.

  • Symboly „X“a „=“predstavujú prázdne stĺpce.
  • V tomto prípade zväčšite tri guľôčky v spodnom rade v stĺpci úplne vľavo a štyri guľôčky v dolnom rade v druhom stĺpci zľava a potom vymažte nasledujúci stĺpec. Potom zdvihnite jeden korálok v spodnom rade vo štvrtom stĺpci zľava a dva korálky v dolnom rade v piatom stĺpci zľava a potom vyprázdnite stĺpec vedľa neho. Ostatné stĺpce nechajte otvorené alebo prázdne ako priestor pre odpoveď na násobenie.
Použite počítadlo Abacus, krok 11
Použite počítadlo Abacus, krok 11

Krok 2. Striedajte stĺpce striedavo

Pri násobení je dôležitý poriadok. Prvý stĺpec prvého čísla („3“) musíte vynásobiť prvým stĺpcom druhého čísla („1“) za stĺpcom krížikov („X“), potom prvým stĺpcom prvého čísla („ 3 “) v druhom stĺpci druhého čísla„ 2 “). Potom vynásobte druhý stĺpec druhého čísla pred krížikom („4“) prvým stĺpcom druhého čísla („1“), potom druhým stĺpcom prvého čísla („4“) druhým stĺpcom druhého čísla („2“).

Ak musíte vynásobiť väčšie číslo, použite rovnaký vzor. Začnite číslom alebo stĺpcom úplne vľavo a postupne ho vynásobte doprava

Použite krok Abacus, krok 12
Použite krok Abacus, krok 12

Krok 3. Uložte odpovede na násobenie v správnom poradí

Začnite prvým stĺpcom odpovedí, ktorý je hneď vedľa stĺpca rovná sa („=“). Pri vynásobení každej číslice posuňte korálky na pravej strane swipoa. Na otázku „34 x 12“:

  • Najprv vynásobte „3“číslom „1“a uložte odpoveď do prvého stĺpca odpovede. Zdvihnite tri korálky v spodnom rade v siedmom stĺpci zľava.
  • Ďalej vynásobte „3“číslom „2“a odpoveď uložte do ôsmeho stĺpca zľava. Znížte horný rad korálikov a zvýšte jeden spodný rad korálkov.
  • Pri vynásobení „4 x 1“pridajte výsledok produktu („4“) do ôsmeho stĺpca (druhého stĺpca odpovede). Pretože v tomto stĺpci už je „6“a musíte ho sčítať s „4“, prineste alebo presuňte jednu guľôčku do prvého stĺpca odpovede, aby ste v siedmom stĺpci mali „4“(zväčšite štyri spodné riadky) guľôčky do stredu swipoa) a „0“v ôsmom stĺpci (vráťte všetky guľôčky do pôvodnej polohy-zdvihnite korálku v hornom rade a spustite všetky perličky v spodnom rade).
  • Uložte súčin posledných dvoch číslic („4 x 2 = 8“) do stĺpca poslednej odpovede. Stĺpce odpovedí teraz zobrazujú čísla „4“, „0“a „8“, takže konečný výsledok násobenia je „408“.

Časť 4 zo 4: Deliace čísla

Použite krok Abacus, krok 13
Použite krok Abacus, krok 13

Krok 1. Pred delením čísla ponechajte priestor na odpoveď napravo od deliteľa

Pri delení pomocou swipoa umiestnite delitele do stĺpcov úplne vľavo. Na pravej strane nechajte niekoľko prázdnych stĺpcov a potom rozdelené čísla umiestnite do nasledujúcich stĺpcov. Zostávajúci stĺpec na pravej strane Swipoa bude použitý na hľadanie odpovedí. Tieto polia zatiaľ nechajte prázdne.

  • Ak napríklad chcete rozdeliť „34“na „2“, umiestnite „2“do stĺpca úplne vľavo, ponechajte vedľa neho dva prázdne stĺpce a potom pridajte „34“napravo. Ostatné stĺpce nechajte prázdne, ak chcete odpoveď na rozdelenie.
  • Ak chcete rozdeliť číslo, zväčšite dva korálky v spodnom rade v stĺpci úplne vľavo. Nechajte vedľa seba dva stĺpce. Vo štvrtom stĺpci zľava zdvihnite tri korálky v spodnom rade. V piatom stĺpci zdvihnite štyri korálky v spodnom rade.
  • Prázdne polia medzi deliteľom a deliteľom slúžia na oddelenie čísel, aby ste sa nenechali zmiasť.
Použite krok Abacus, krok 14
Použite krok Abacus, krok 14

Krok 2. Uložte kvocient

Vydeľte prvú číslicu deliteľným číslom („3“) deliteľom („2“) a zadajte odpoveď do prvého stĺpca odpovede. Číslo „2“je možné vynásobiť iba raz, takže výsledok je rovný alebo blízky „3“, preto do prvého stĺpca odpovede zadajte „1“.

  • Ak chcete zadať číslo „1“, zväčšite spodný rad korálikov v prvom stĺpci odpovede.
  • Ak chcete, môžete stĺpček medzi delenými číslami a stĺpcom odpovedí vynechať (nechajte ho prázdny). Takýmto spôsobom spoznáte rozdiel medzi deleným číslom a výsledkom delenia.
Použite krok Abacus, krok 15
Použite krok Abacus, krok 15

Krok 3. Určte zvyšok

Potom musíte vynásobiť podiel v prvom stĺpci odpovede („1“) deliteľom v stĺpci úplne vľavo („2“), aby ste našli zvyšok. Výsledok násobenia („2“) sa použije na odpočítanie prvého stĺpca deliteľného čísla („3“od „34“). Teraz je číslo rozdelené na „14“.

Aby Swipoa zobrazila číslo „14“ako deliteľné číslo, spustite dva spodné riadky v štvrtom pruhu (alebo piatom, ak použijete prázdny stĺpec za deliacim stĺpcom), ktorý bol zdvihnutý do počiatočnej polohy. V hornej polohe (v blízkosti stredovej lišty oddeľovača) zostáva iba jeden z perál spodného radu v stĺpci

Použite Abacus, krok 16
Použite Abacus, krok 16

Krok 4. Opakujte rovnaký postup

Zadajte nasledujúci kvocient do nasledujúceho stĺpca odpovede a odpočítajte číslo delené týmto výsledkom (v tomto prípade ho odstráňte). Swipoa teraz zobrazí číslo „2“, za ktorým nasleduje prázdny stĺpec (ak ho používate ako oddeľovač), „1“a „7“. Čísla sú deliteľ („2“) a konečný výsledok delenia („17“).

  • Spodné dva riadkové korálky v úplne ľavom stĺpci musia byť zdvihnuté k stredovej lište swipoa.
  • Za stĺpcom úplne vľavo nasleduje niekoľko prázdnych stĺpcov ako oddeľovače (ak používate oddeľovače).
  • Jeden spodný riadok v prvom stĺpci odpovede musí byť zdvihnutý.
  • V nasledujúcom stĺpci odpovedí sa zdvihnú dve guľôčky v dolnom rade a spustia sa spodné korálky v hornom rade.

Odporúča: