Ako nájsť galaxiu Andromeda: 7 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako nájsť galaxiu Andromeda: 7 krokov (s obrázkami)
Ako nájsť galaxiu Andromeda: 7 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nájsť galaxiu Andromeda: 7 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nájsť galaxiu Andromeda: 7 krokov (s obrázkami)
Video: КАК ПРИГОТОВИТЬ БОГРАЧ. ТАК Я ЕЩЁ НЕ ГОТОВИЛ. ЛУЧШИЙ РЕЦЕПТ 2024, Apríl
Anonim

Galaxia Andromeda, známa tiež ako M31 alebo „Veľká špirálová galaxia“, je jedným z najvzdialenejších predmetov viditeľných ľuďom voľným okom. Galaxia má rozpätie 2, 2 až 3 milióny svetelných rokov. Nájsť ho prvýkrát môže byť trochu zložité. Akonáhle ho však nájdete, už nebudete mať problémy ho nájsť.

Poznámka: Najlepší čas na nájdenie polohy galaxie Andromeda je od augusta do konca marca. Ak to teda bude problém nájsť, uložte si túto stránku do záložiek a skúste to znova neskôr. Vedzte tiež, že tieto galaxie je ľahšie nájsť na severnej pologuli ako na južnej pologuli.

Krok

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 1
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 1

Krok 1. Na prvý pokus o nájdenie galaxie Andromeda použite ďalekohľad

Aj keď nepotrebujete nič iné ako oko, používanie ďalekohľadu vám to ako začiatočníkovi veľmi uľahčí. Ďalekohľad vám tiež poskytne širšie zorné pole ako teleskopy, čo je pre začiatočníka dôležité. Vyberte si aj bezoblačnú noc, a ak žijete v oblasti, kde nie sú žiadne hviezdy, možno budete chcieť ísť inam.

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 2
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 2

Krok 2. Nájdite všetky tri súhvezdia, aby ste získali benchmark

Musíte nájsť Pegasa, Cassiopeiu a Andromedu. Pegasus je v gréckej mytológii okrídlený kôň a posledná hviezda v Andromede tvorí Pegasovo námestie; Je ľahké ho nájsť, pretože je to jeden z najväčších geometrických útvarov na nočnej oblohe. Cassiopeia má ľahko viditeľný tvar W alebo M a posledné dve hviezdy môžu slúžiť ako vodítka k súhvezdiu Andromeda. Andromeda je princezná zachránená Perseom pred príšerou v gréckej mytológii. Tu uvedená tabuľka ukazuje nočnú oblohu pri 35 ° severnej šírky a zostavenú 1. decembra o 20:00 miestneho času, ale dá sa použiť aj neskôr popoludní pred týmto dátumom a tesne po ňom.

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 3
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 3

Krok 3. Hľadaj rôzne charakteristiky

Pegasus je jednoduchšou konšteláciou týchto troch, pretože vyzerá ako veľký štvorcový tvar; tomu sa v Pegase hovorí Veľký štvoruholník. Cassiopeiu nájdete ešte jednoduchšie, pretože vyzerá ako veľké „M“alebo „W“. Andromeda leží medzi nimi.

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 4
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 4

Krok 4. Nakreslite čiaru od hviezdy Sirrah (tiež známej ako Alpheratz) z periférie Pegasu a Andromedy k hviezde Ruchbah v Cassiopeii

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 5
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 5

Krok 5. Nakreslite čiaru od hviezdy Mirach cez hviezdu Mu Andromedae a pokračujte po prvej línii

Nezabudnite, že Mu Andromedae je slabší ako Mirach.

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 6
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 6

Krok 6. Pozrite sa na oblasť juhovýchodne, kde sa dve čiary stretávajú, pozdĺž druhej čiary pomocou ďalekohľadu (alebo malého ďalekohľadu - pozri ďalší krok)

Nájdete slabý ovál svetla. Toto je galaxia Andromeda.

Nájdite galaxiu Andromeda, krok 7
Nájdite galaxiu Andromeda, krok 7

Krok 7. Pomocou teleskopu ho uvidíte podrobnejšie

Bežný 20 cm dlhý reflektorový ďalekohľad vám môže pomôcť vidieť 1000 -krát ďalej ako galaxia Andromeda, takže ho budete veľmi dobre vidieť pomocou štandardného ďalekohľadu. Keď používate teleskop, najmä keď je obloha trochu hmlistá, pokúste sa nájsť aj Casseopeiu, potom pomocou Cassiopeiovho tvaru „M“ukážte na hviezdu Mirach. Po lokalizácii Miracha v teleskope pokračujte do Cassiopeie, aby ste našli slabšiu hviezdu, potom ďalej od tohto smeru, kým nenájdete dve slabšie hviezdy a slabý trojuholníkový objekt s týmito dvoma hviezdami. Toto je galaxia.

  • Ak sa pozriete pozorne ďalekohľadom alebo ďalekohľadom, nájdete vedľa neho dve slabé slabé miesta. Jeden z nich, M32, je menší a bližšie k skutočnému galaktickému jadru. Ten druhý, NGC 205, je ťažšie identifikovať, je väčších rozmerov a ďalej od skutočnej galaxie. Obe sú sprievodnými galaxiami v Andromede.
  • Pravdepodobne ho nájdete, ak použijete teleskop GOTO alebo počítač. Ak používate rovníkové súradnice a viete, ako nastaviť kruh teleskopu, galaxia je v RA 00h43m, DEC +41deg16 '.
  • Ak viete, ako používať ďalekohľad, budete vedieť, že jeho úzke zorné pole v porovnaní s ďalekohľadom vám môže pomôcť nájsť ho presnejšie, a teda aj ťažšie. Ak ste teda s používaním ďalekohľadu nováčik, preskočte tento krok, kým sa nebudete cítiť istejšie.

Tipy

  • Galaxiu Andromeda je možné vidieť aj na relatívne jasnej oblohe, ale rozpoznať slabšie hviezdy môže byť o niečo ťažšie. Preto musíte pozorovať trochu širšiu oblasť.
  • Ak dokážete pozorovať tmavé miesto mimo pouličného osvetlenia, je väčšia pravdepodobnosť, že tento objekt nájdete.
  • Aj keď na nájdenie týchto galaxií nie sú potrebné nástroje ako ďalekohľady a ďalekohľady, môžu váš pohľad oveľa jasnejšie.
  • To, čo vidíte, je vlastne jadro galaxie s veľmi slabým exteriérom. Možno budete chcieť skúsiť nasnímať fotografiu, aby sa zobrazila, ale môže to trvať dlho, adaptér fotoaparátu a softvér na vytváranie fotografií, ako napríklad Registrax alebo ImagesPlus.
  • V opačnom smere troch/štyroch jasných hviezd môžete nájsť dve jasné hviezdy a ďalšiu slabú hviezdu, ktorá vyzerá ako dvojitá hviezda a tvorí trojuholník. Ak nakreslíte čiaru od slabej hviezdy v smere medzi týmito dvoma jasnejšími hviezdami a pokračujete ďalej, môžete nájsť galaxiu Triangulum a ďalšiu nepolapiteľnú, ale jasnú galaxiu.
  • Galaxia Andromeda je vzdialená 200 000 svetelných rokov a má 400 miliárd hviezd. Galaxia sa nazýva M31, pretože je to 31. objekt v Messierovom zozname rozptýlených nebeských telies.
  • Dve ďalšie galaxie, ktoré je možné ľahko vidieť zo Zeme voľným okom, sú: Veľký Magellanov mrak a Malý Magellanov oblak. M33 je možné vidieť z tmavých miest a niektorí pozorní pozorovatelia spozorovali M81.
  • Súhvezdia sú zbierkou hviezd ako puzzle bod. Ak spojíte body-menovite hviezdy-a máte veľkú predstavivosť, bude obrázok vyzerať ako predmet, zviera alebo človek. Orion je napríklad súhvezdím hviezd, o ktorých si Gréci mysleli, že pripomínajú veľkého obra s mečom pripútaným k opasku.

Pozor

  • Na južnej pologuli to môže byť ťažké.
  • Nezabudnite sa obliecť podľa počasia, najmä v chladnejších mesiacoch.

Odporúča: