Ako schudnúť u pacientov s ochorením štítnej žľazy

Obsah:

Ako schudnúť u pacientov s ochorením štítnej žľazy
Ako schudnúť u pacientov s ochorením štítnej žľazy

Video: Ako schudnúť u pacientov s ochorením štítnej žľazy

Video: Ako schudnúť u pacientov s ochorením štítnej žľazy
Video: Ask the Allergist: Breaking the Itch-Scratch Cycle of eczema 2024, Apríl
Anonim

Riadenie hmotnosti je často ťažké pre niekoho, kto je inak zdravý, ale ak máte ochorenie štítnej žľazy, chudnutie môže byť ešte ťažšie. Hypotyreóza alebo neaktívny stav štítnej žľazy spôsobuje nerovnováhu v chemických reakciách tela. Dva zo symptómov hypotyreózy sú pomalý metabolizmus a priberanie. Správnou diagnózou hypotyreózy a správnym životným štýlom, cvičením a možno aj potrebnými liekmi môžete schudnúť, aj keď máte túto chorobu.

Krok

Časť 1 z 3: Pochopenie hypotyreózy a prírastku hmotnosti

1(2)
1(2)

Krok 1. Poznáte príznaky

Hypotyreóza má mnoho symptómov, od prírastku hmotnosti až po nadmerne suchú pokožku. To všetko sa môže objaviť náhle alebo sa, podobne ako priberanie na váhe, postupne zhoršuje.

  • Medzi príznaky hypotyreózy patrí: náhly prírastok hmotnosti, únava, citlivosť na studený vzduch, zápcha, suchá koža, opuchnutá tvár, bolesti svalov, opuch kĺbov, vypadávanie vlasov, znížená srdcová frekvencia, depresia, nepravidelný menštruačný cyklus.
  • Tieto príznaky sú pre každú osobu odlišné a môžu sa vyskytnúť vo veku dojčiat, detí až po dospelých.
  • Hypotyreóza je bežnejšia u žien a osôb starších ako 50 rokov.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 2
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 2

Krok 2. Diskutujte o tom so svojím lekárom

Jediný spôsob, ako potvrdiť, že máte hypotyreózu, ktorá môže spôsobiť priberanie, je navštíviť lekára. Lekár vám stanoví diagnózu a naplánuje liečbu.

Ak nevidíte lekára a ignorujete príznaky hypotyreózy, postupne sa budú zhoršovať

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, 3. krok
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, 3. krok

Krok 3. Naučte sa fakty o hypotyreóze a prírastku hmotnosti

Príčiny prírastku hmotnosti sú komplexné a nie vždy sú spôsobené hypotyreózou. Vedieť niektoré základné fakty o hypotyreóze a priberaní na váhe vám pomôže úspešne zaviesť diétny a cvičebný plán a možno aj liečbu tohto stavu.

  • Väčšina prípadov prírastku hmotnosti v súvislosti s hypotyreózou je spôsobená nadmernou hladinou soli a vody vo vašom tele. K priberaniu však prispievajú aj vaše stravovacie návyky a cvičebné návyky. Tejto elementárnej kondície a svojej hmotnosti sa môžete zbaviť sledovaním diéty a cvičením.
  • Hypotyreóza len zriedka vedie k významnému prírastku hmotnosti. Len asi 2,2 kg až 4,8 kg je zvyčajne spôsobených chorobou. Ak opäť priberáte, najpravdepodobnejšou príčinou sú vaše stravovacie návyky a to, či cvičíte alebo nie.
  • Ak je prírastok hmotnosti jediným symptómom hypotyreózy, môže to byť spôsobené chorobou.

Časť 2 z 3: Schudnite pomocou diéty a cvičenia Pengaturan

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 4
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 4

Krok 1. Diskutujte o svojom stave so svojím lekárom

Na základe diagnózy lekára možno nebudete potrebovať liečbu hypotyreózy. V takom prípade sa pred začatím diéty a cvičebného programu poraďte so svojím lekárom o najlepšom spôsobe, ako schudnúť.

Aj keď je správna strava a cvičenie vo všeobecnosti dôležité pre celkové zdravie, je dôležité opýtať sa lekára, čo si myslí o najlepšom spôsobe, ako schudnúť

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 5
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 5

Krok 2. Dávajte pozor na svoje očakávania

Keď diskutujete so svojim lekárom o liečbe hypotyreózy, naplánujte si schudnutie pomocou diét a cvičenia. Je dôležité, aby ste nečakali, že čoskoro klesne príliš veľa hmotnosti.

  • Nečakajte, že hmotnosť sama klesne. Väčšina ľudí musí stále tvrdo pracovať, aby schudla, dokonca aj po diagnostikovaní choroby. Postupné chudnutie je najlepší spôsob, ako si dlhodobo udržať ideálnu telesnú hmotnosť.
  • Niektorí ľudia dokonca nemusia schudnúť vôbec. Ak si všimnete, že nechudnete, skúste si upraviť stravu a začať pravidelne cvičiť, čo vám pomôže zhodiť pár kíl.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 6
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 6

Krok 3. Jedzte pravidelne zdravé jedlá

Ak budete pravidelne jesť zdravú a nutrične vyváženú stravu, pomôže vám to nielen schudnúť, pretože v dôsledku ochorenia štítnej žľazy priberáte, ale aj to, ktoré je dôsledkom nesprávnej stravy a nedostatku pohybu. Potraviny, ktoré obsahujú primerané množstvo tuku, komplexné sacharidy a nízky obsah soli, sú napríklad dobré na prevenciu chorôb a udržanie celkového zdravia.

  • Držte sa diéty bohatej na živiny približne 1 200 kalórií denne, pretože táto diéta zabráni aj iným stavom, ako sú poruchy štítnej žľazy súvisiace s priberaním.
  • Konzumujte chudé bielkoviny, ako sú kuracie, hovädzie stehná alebo edamame, ako prvok takmer v každom jedle vašej stravy, pretože tieto potraviny zvyšujú váš metabolizmus a pomáhajú vám spáliť viac kalórií. Pomôže vám to aj pri spaľovaní tukov, ktoré môžu prispieť k priberaniu.
  • Jedzte celozrnné produkty ako ovos, ovsené vločky, quinoa a vyhýbajte sa škrobovým jedlám, ako je chlieb.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 7
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 7

Krok 4. Vyhnite sa nezdravým jedlám

Ak sa snažíte schudnúť, je dobré vyhnúť sa nezdravým jedlám alebo fastfoodom, z ktorých mnohé sú plné sodíka. Zemiakové lupienky, nachos, pizza, hamburgery, koláče a zmrzlina vám nepomôžu schudnúť ani sa zbaviť vody a sodíka.

Vyhýbajte sa škrobom a rafinovaným uhľohydrátom, ako je chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, cereálie a pečivo. Zbavenie sa všetkých týchto potravín vám môže pomôcť schudnúť

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 8
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 8

Krok 5. Vylúčte zo stravy sodík

Pretože prírastok hmotnosti pri hypotyreóze je spôsobený nadbytkom soli a vody, obmedzte sodík vo svojej strave čo najviac. Nadbytok sodíka spôsobuje, že človek zadržiava vodu v tele, takže jeho telesná hmotnosť je ťažšia.

  • Nekonzumujte viac ako 500 mg sodíka denne.
  • Vyvarujte sa potravín bohatých na sodík. Spracované a rýchle občerstvenie sú príklady potravín s vysokým obsahom sodíka.
  • Ďalším spôsobom, ako sa vyhnúť prebytku sodíka vo vašom tele, je jesť potraviny bohaté na draslík, ako sú banány, marhule, pomaranče, hľuzy a repa.
Schudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 9
Schudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 9

Krok 6. Pite veľa vody

Najlepším spôsobom, ako schudnúť z vody, je zostať hydratovaný. Pitie veľkého množstva vody každý deň vám pomôže zostať hydratovaný a vyhnúť sa zadržiavaniu vody a priberaniu na váhe v tele.

Vyhnite sa sladeným nápojom, najmä sódy a spracovaným ovocným šťavám

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 10
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 10

Krok 7. Užívajte zdravotné doplnky

Niektorí ľudia, ktorí boli testovaní na normálnu úroveň produktivity štítnej žľazy, nepotrebujú liečbu hypotyreózy, aj keď majú príznaky ochorenia. V týchto prípadoch môže užívanie zdravotných doplnkov, ako je selén, v kombinácii so zdravou stravou a cvičením človeku pomôcť schudnúť.

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 11
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 11

Krok 8. Udržujte poriadok

Pravidelné vyprázdňovanie tiež pomáha vypláchnuť prebytočný sodík a vodu z vášho systému. Zbavenie sa týchto prvkov spolu s inými nečistotami môže prispieť k chudnutiu a udržaniu celkového zdravia.

  • Potrebujete vlákninu, aby ste sa mohli pravidelne močiť a vylučovať soľ a vodu. Každý deň skonzumujte 35-40 mg rozpustnej a nerozpustnej vlákniny z vašej stravy.
  • Rozpustná vláknina sa nachádza v potravinách, ako sú ovsené vločky, orechy, jablká, hrušky a ľan. Rozpustnú vlákninu môžete získať aj z iných potravín, ako sú celozrnné produkty a hnedá ryža. Zelenina, ako je brokolica, „cuketa“, mrkva a kel, obsahuje nerozpustnú vlákninu.
  • Pravidelné cvičenie vám tiež pomôže k pravidelnému vyprázdňovaniu, pretože posilní vaše črevá.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 12
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 12

Krok 9. Cvičenie

Kardiovaskulárne cvičenia vám pomôžu schudnúť a udržať si celkové zdravie. Predtým, ako začnete, prediskutujte so svojim lekárom svoje plány na kardiovaskulárne cvičenia.

  • Cieľom je prejsť 10 000 krokov denne, čo znamená, že denne prejdete približne 8 km.
  • Použitie krokometra vám môže pomôcť zaistiť, aby ste každý deň urobili dostatok krokov.
  • Na chudnutie a zlepšenie zdravia môžete vykonávať všetky druhy kardiovaskulárnych cvičení. Okrem chôdze zvážte beh, plávanie, veslovanie alebo bicyklovanie.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, 13. krok
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, 13. krok

Krok 10. Trénujte svoje sily

Okrem kardiovaskulárnych cvičení vám pri chudnutí môže pomôcť aj silový tréning. Silový tréning buduje spaľovanie kalórií vo svaloch a zároveň zlepšuje vaše celkové zdravie.

Pred začatím programu silových tréningov sa poraďte so svojim lekárom a prípadne dokonca s certifikovaným trénerom, ktorý vám môže vypracovať cvičebný plán, ktorý najlepšie vyhovuje vašim schopnostiam a potrebám

Časť 3 z 3: Schudnite pomocou liekov, diéty a cvičenia

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 14
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 14

Krok 1. Porozprávajte sa so svojím lekárom

Lekári sú jediní ľudia, ktorí môžu diagnostikovať stavy štítnej žľazy. Porozprávajte sa s ním o všetkom, čo má do činenia s ochorením štítnej žľazy, a s najväčšou pravdepodobnosťou bude analyzovať váš stav. V prípade potreby vám lekár predpíše najnižšiu dávku liekov na liečbu vášho hypotyreózneho stavu.

V závislosti od diagnózy, ktorú vám lekár dal, možno nebudete potrebovať liečbu hypotyreózy

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 15
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 15

Krok 2. Vezmite si recept

Váš lekár vám predpíše lieky, často „levotyroxín“, aby vám pomohol kontrolovať priebeh liečby. Kúpte si tento liek podľa predpisu v najbližšej lekárni, aby ste mohli začať liečbu.

Opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika na akékoľvek otázky týkajúce sa vášho lieku alebo liečby

Schudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 16
Schudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 16

Krok 3. Užívajte liek pravidelne

Užívajte lieky každý deň v rovnakom čase, aby ste nezabudli. Ak užívate aj doplnky výživy alebo iné lieky, vezmite si najskôr lieky na štítnu žľazu, najmä aby ste predišli liekovým interakciám.

  • Najlepšie je užívať lieky na štítnu žľazu na prázdny žalúdok a jednu hodinu pred užitím akýchkoľvek iných liekov.
  • Počkajte štyri hodiny po užití liekov na štítnu žľazu, než začnete užívať ďalšie lieky alebo doplnky, ako sú multivitamíny, doplnky vlákniny a antacidá.
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 17
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 17

Krok 4. Neprestávajte užívať svoje lieky, pokiaľ vám to lekár nedovolí

Napriek tomu, že sa už cítite lepšie, užívajte lieky pravidelne, kým sa znova neporadíte so svojim lekárom. Väčšina ľudí s hypotyreózou bude potrebovať lieky do konca života.

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 18
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 18

Krok 5. Sledujte svoje očakávania

Pri užívaní liekov na hypotyreózu, ako je levotyroxín, neočakávajte drastické chudnutie. K tomuto úbytku hmotnosti zvyčajne dochádza v dôsledku odstránenia prebytočnej soli a vody.

Nečakajte, že k chudnutiu dôjde len tak. Väčšina ľudí musí aj po diagnostikovaní hypotyreózy stále tvrdo pracovať, aby schudla. V niektorých prípadoch môžete kvôli stavu štítnej žľazy získať niekoľko kíl navyše. Dodržiavanie rovnakej diéty a cvičebného programu ako vyššie vám tiež pomôže schudnúť

Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 19
Chudnite s chorobou štítnej žľazy, krok 19

Krok 6. Spojte svoje lieky s cvičením a diétou schválenou lekárom

Ak užívate lieky, najúčinnejším spôsobom, ako schudnúť kvôli chorobe štítnej žľazy, je kombinovať diétu a cvičenie. Diskutujte o tomto prístupe so svojím lekárom skôr, ako začnete.

Odporúča: