3 spôsoby, ako vyčistiť zhrdzavené mince

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť zhrdzavené mince
3 spôsoby, ako vyčistiť zhrdzavené mince

Video: 3 spôsoby, ako vyčistiť zhrdzavené mince

Video: 3 spôsoby, ako vyčistiť zhrdzavené mince
Video: 3 EASY Magic TRICKS You Can LEARN In 5 MINUTES! - Day 46 2024, Apríl
Anonim

Boli staré mince, ktoré ste nazbierali, potiahnuté hrdzou? Na odstránenie hrdze na minciach môžete použiť špeciálny čistič kovov. Na odstránenie hrdze je možné použiť aj kyslé kvapaliny, ako je ocot, citrónová voda alebo sóda. Niečo na vedomie: ak plánujete predávať staré mince, odstránenie hrdze alebo korózie na minciach môže výrazne znížiť hodnotu mincí.

Krok

Metóda 1 z 3: Výber mincí na vymazanie

Čistenie hrdzavých mincí Krok 1
Čistenie hrdzavých mincí Krok 1

Krok 1. Ak plánujete mince predať alebo ak má mince potenciálnu hodnotu, nečistite ju

Čistenie mincí výrazne zníži hodnotu obsiahnutú v minciach. Ak chcete staré mince predať za vysokú cenu, neodstraňujte koróziu (ako je hrdza), prísady (napríklad nečistoty) a iné nečistoty, ktoré na starých minciach ulpievajú. Ak je minca súčasťou numizmatickej zbierky, nepokúšajte sa ju čistiť. Takáto vec by výrazne znížila starožitnú hodnotu mince. Nechajte túto vzácnu vec na čistenie mincí odborníkom.

Krok 2 vyčistite hrdzavé mince
Krok 2 vyčistite hrdzavé mince

Krok 2. S mincami zaobchádzajte opatrne

So všetkými druhmi mincí, ktoré sú hodnotené ako cenné, by sa nemalo zaobchádzať s prázdnymi rukami. Nasaďte si rukavice a mince uložte do plastu. Než prejdete k ďalšiemu kroku, nechajte mince zhodnotiť profesionálom v danej oblasti. To isté platí pre ostatné typy starožitností: nečistite, nemaľujte ani nedrhnite nič, čo by mohlo byť cenné, kým to neposúdi odborník.

Krok 3 vyčistite hrdzavé mince
Krok 3 vyčistite hrdzavé mince

Krok 3. Nečistite medené mince (napr. Mince) spolu s nemedenými mincami

Meď môže vylúhovať povrch ostatných mincí, keď je ponorená na rovnakom mieste. V kontexte americkej meny: oddeľte centové mince od niklov, desetníkov, štvrtín a ďalších.

Nedovoľte, aby mince z medi nasiakli spolu s mincami vyrobenými z ocele. Medená látka môže reagovať s čistiacou chemikáliou, takže sa medená látka rozpustí v namáčacej vode. Medená látka rozpustená v namáčacej vode sa prilepí na kovové mince a poškodí ich

Metóda 2 z 3: Použitie prostriedkov na čistenie mincí

Krok 4 vyčistite hrdzavé mince
Krok 4 vyčistite hrdzavé mince

Krok 1. Použite mydlo na leštenie kovov

Skúste použiť „leštiace mydlo S100“na odstránenie hrdze a iného druhu poškodenia mincí. Budete prekvapení, aké skvelé je toto mydlo pri odstraňovaní hrdze z povrchu mincí. Toto mydlo je možné použiť aj na čistenie strieborných mincí. Toto mydlo používajú nemeckí strieborníci na čistenie šperkov vyrobených zo striebra. Čistenie striebra vatovým tampónom alebo poťahovým materiálom môže často pomôcť, pretože materiály ako vlna a bavlnené vlákna môžu vyčistiť nerovnomerné povrchy povrchu mince. Produkty, ako sú leštiče kovov „Weiman“a iné značky, môžu fungovať dobre.

Krok 5 vyčistite hrdzavé mince
Krok 5 vyčistite hrdzavé mince

Krok 2. Kúpte si čistič kovov v obchode s potrebami pre automobily

V miestnom supermarkete nájdete rôzne leštičky a čističe kovov na diely automobilov. Tieto kovové leštidlá a čistiace prostriedky je možné použiť na čistenie kovových mincí. Môžete použiť čistič striebra, meď alebo kov. Výsledky však budú lepšie, ak použijete čistiaci prostriedok, ktorý je vhodný na daný typ kovu.

Krok 6 vyčistite hrdzavé mince
Krok 6 vyčistite hrdzavé mince

Krok 3. Použite ultrazvukový čistič šperkov

To sa dá urobiť, ak mince nie sú vyčistené so zámerom ich zberu, napríklad v zbierke mincí, ktorá kladie dôraz na peňažnú hodnotu. Pri každom použití ultrazvukového čističa sa riaďte pokynmi a odporúčaniami výrobcu.

Metóda 3 z 3: Čistenie mincí domácim spotrebičom

Krok 7 vyčistite hrdzavé mince
Krok 7 vyčistite hrdzavé mince

Krok 1. Mince umyte pod tečúcou studenou vodou

Držte hrot mince: držanie povrchu mince priamo môže poškodiť povrch mince. Ak chcete chrániť povrch mince, nedrhnite povrch mince.

Vyčistite hrdzavé mince, krok 8
Vyčistite hrdzavé mince, krok 8

Krok 2. Nechajte vodu po minci jednu minútu pretekať

Čím vyšší je tlak vody, tým lepšie. Určite nepoužívajte vysokovýkonné vodné čerpadlo, ktoré dokáže preniknúť do mincí.

Vyčistite hrdzavé mince, krok 9
Vyčistite hrdzavé mince, krok 9

Krok 3. Jemne štetcom mincu

Ak nečistoty na minci neboli odstránené, mincu zľahka vydrhnite zubnou kefkou a mydlom. Teplú vodu nechajte prejsť po zubnej kefke, aby vyhladila štetiny. Zubnú kefku a mince niekoľkokrát opláchnite, aby nedošlo k poškriabaniu mince. Nepoužívajte príliš veľkú silu a čistite iba špinavú oblasť mince.

Štetiny na zubnej kefke majú rôznu úroveň jemnosti. Môžete si vybrať ten, ktorý je označený ako pokutový alebo extra jemný. Ak použijete zubnú kefku so príliš tuhými štetinami, obáva sa, že mincu poškodí

Vyčistite hrdzavé mince, krok 10
Vyčistite hrdzavé mince, krok 10

Krok 4. Vyčistite hrdzavý bod

Po namáčaní a česaní môžu na minciach, najmä na starých minciach, stále zostať škvrny. Na ich odstránenie použite malý ostrý predmet, napríklad špáradlo alebo presný skrutkovač. Starostlivo očistite nečistoty na minci a nepoškriabte povrch mince. Môžete to urobiť lepšie, ak vás podporuje jasné svetlo. Na čistenie mincí môžete použiť mikroskop alebo lupu.

Vyčistite hrdzavé mince, krok 11
Vyčistite hrdzavé mince, krok 11

Krok 5. Na mincu nalejte trochu octu

Počkajte asi 10 minút a potom z mince odstráňte ocot pomocou zubnej kefky. Vďaka tomu bude minca vyzerať lesklejšie. Môžete použiť aj iné druhy tekutín, ktoré obsahujú kyseliny: citrónová šťava, jablčný ocot a dokonca aj sóda údajne odstraňujú hrdzu zo starých mincí.

Pridajte soľ do roztoku octu/kyseliny citrónovej/sódy. Pri čistení mincí môže mať silný účinok zmes roztokov kyseliny a kyseliny chlorovodíkovej

Vyčistite hrdzavé mince, krok 12
Vyčistite hrdzavé mince, krok 12

Krok 6. Opláchnite mincu znova

Po namočení opláchnite celý povrch mince pod teplou tečúcou vodou. Keď je minca dostatočne čistá, pokračujte fázou sušenia. Uistite sa, že na minci nie sú žiadne zvyšky kyseliny, alebo kyselina zostane a vytvorí nevzhľadný nazelenalý povlak solí medi.

Krok 13 vyčistite hrdzavé mince
Krok 13 vyčistite hrdzavé mince

Krok 7. Osušte mince

Mincu vysušte handrou, ktorá nepúšťa vlákna. Potom položte mincu na mäkkú, suchú tkaninu ako posledný krok sušenia. Mincu neutierajte, aby ste ju vysušili.

Pozor

  • Nenechajte mincu namočiť do octu ani ju dlho neotierajte. Mohlo by to spôsobiť vyblednutie obrysu alebo gravírovania mince.
  • Nečistite cenné starožitné mince, najmä používaním kyslých kvapalín alebo tekutín obsahujúcich abrazívne látky. To môže znížiť hodnotu obsiahnutú v minci.

Odporúča: