3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince
3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince

Video: 3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince

Video: 3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince
Video: Облачные вычисления — информатика для бизнес-лидеров 2016 2024, Smieť
Anonim

Ak ste amatérsky zberateľ mincí alebo so starými mincami len začínate, možno budete chcieť staré mince očistiť. Čistením mince môžete dosiahnuť, aby obrázky na oboch stranách mince vyzerali jasnejšie, a odstrániť nečistoty a prach, ktoré sa nahromadili v priebehu rokov alebo dokonca desaťročí. Ak však mincu vyčistíte nesprávne, riskujete poškodenie tváre mince a trvalé zníženie jej hodnoty. Vo väčšine prípadov je lepšie mince nečistiť vôbec a ak ich chcete vyčistiť, použite iba jemné mydlo.

Krok

Metóda 1 z 3: Starostlivosť o drahé mince

Čistenie starých mincí, krok 01
Čistenie starých mincí, krok 01

Krok 1. Nechajte mince

Akokoľvek to môže znieť zbytočne, najlepší spôsob, ako sa vysporiadať so špinavými starodávnymi mincami, je nechať to tak. Ak je staroveká minca v dobrom stave, len s niekoľkými šmuhami alebo nečistotami na tvári alebo na chrbte, minca bude pre zberateľa hodnotnejšia v stave, v akom je, ako keby bola vyčistená.

Väčšina typov čistenia zníži peňažnú hodnotu mince, najmä ak je pri čistení poškodená tvár alebo chrbát

Čistenie starých mincí, krok 02
Čistenie starých mincí, krok 02

Krok 2. Vezmite mincu na expertízu

Ak nie ste odborníkom, ale zaujíma vás, či majú vaše mince veľkú hodnotu, pred čistením ich vezmite k odborníkom na mince. Títo odborníci vám budú schopní poradiť, či by ste mince mali alebo nemali čistiť. Ak sú vaše mince jedinečné alebo hodnotné, odborník na mince ich pravdepodobne neodporúča čistiť.

Numizmatik, odborník na meny a mince vám môže tiež poskytnúť radu o hodnote vašej zbierky. Čím vyššia je hodnota, tým menší je dôvod na jej čistenie

Čistenie starých mincí, krok 03
Čistenie starých mincí, krok 03

Krok 3. Vyčistite iba bezcenné alebo špinavé mince

Ak je hodnota mince malá a neplánujete ju zbierať alebo predávať zberateľom, môžete ju z estetických dôvodov vyčistiť. Je tiež na vás, či chcete vyčistiť veľmi špinavé mince. Ak je minca sčernalá alebo špinavá, že už nevidíte do tváre, môžete sa odhodlať a vyčistiť ju.

Ak si nie ste istí, či je minca, ktorú máte, cenná, mala by byť vyčistená alebo sa oplatí uchovávať ju ako zberateľskú položku, pred pokusom o jej čistenie odneste túto mincu profesionálovi. Samozrejme, bola by škoda, keby ste omylom znížili cenu vzácnej mince o polovicu v dôsledku jej vyčistenia bez toho, aby ste vopred poznali hodnotu mince

Metóda 2 z 3: Cvičenie čistenia bez poškodenia mincí

Čistenie starých mincí, krok 04
Čistenie starých mincí, krok 04

Krok 1. Mince nikdy nečistite abrazívnymi alebo kyslými čistiacimi prostriedkami

Aj keď sú abrazívne výrobky často propagované ako účinné prostriedky na čistenie mincí, udržiavanie mincí v čistote nie je iba vašim cieľom. Na druhej strane výrobky obsahujúce kyseliny môžu počas procesu čistenia erodovať časť materiálu na povrchu mince. Aj keď tieto výrobky môžu spôsobiť, že minca bude vyzerať čistejšie a lesklejšie, minca sa poškodí a jej hodnota klesne.

Podobne by ste nikdy nemali trieť ani zoškrabávať mincu, aby ste odstránili škvrny alebo začiernené časti mince. Nástroje ako oceľová vlna na leštenie mramoru (oceľová vlna) alebo drôtené kefy mincu poškodia a urobia ju bezcennou

Čistenie starých mincí, krok 05
Čistenie starých mincí, krok 05

Krok 2. Vyčistite staroveké mince vodou

Na čistenie mincí bez rizika poškodenia povrchu a znižovania ich hodnoty používajte na čistenie starých mincí iba vodu. Uchopte okraj mince a spustite vlažnú destilovanú vodu. Otočte mincu tak, aby bola aj zadná strana mokrá. Potom mincu jemne osušte mäkkou bavlnenou handričkou. Tým sa odstránia všetky ľahké nečistoty bez poškriabania mince.

Ak žijete v meste, voda z vodovodu, ktorú používate, je už chlórovaná. Tieto chemikálie vyblednú farbu tváre mince. Aby ste tomu zabránili, kúpte si destilovanú vodu v supermarkete alebo mince čistite vodou z čističky vody

Čistenie starých mincí, krok 06
Čistenie starých mincí, krok 06

Krok 3. Očistite mincu zriedeným mydlovým roztokom

Ak je destilovaná voda príliš slabá na účinné čistenie znečistených alebo zmenšených povrchov mincí, ďalšou nedeštruktívnou možnosťou je zriedený mydlový roztok. Do veľkej misky nalejte malé množstvo tekutého mydla, potom misku naplňte vlažnou destilovanou vodou. Držte okraj mince a otáčajte mincou v mydlovom roztoku. Potom mincu opláchnite destilovanou vodou a osušte čistou handričkou.

Na čistenie mincí nepoužívajte mydlo na riad. Tento čistiaci prostriedok je príliš silný a abrazívny. Namiesto toho použite jemné mydlo ako mydlo na ruky

Metóda 3 z 3: Čistenie špeciálnych typov starovekých mincí

Čistenie starých mincí, krok 07
Čistenie starých mincí, krok 07

Krok 1. Staré mince potrieme paradajkovou omáčkou

Medené mince vyčistíte tak, že na tvár a zadnú stranu mince nalejete malý kečup. Okraj pevne držte a čistou zubnou kefkou jemne vydrhnite povrch mince. Obsah soli a octu v omáčke vyčistí špinu na minciach. Potom mince opláchnite destilovanou vodou, kým nie sú čisté, a osušte čistou handričkou.

  • Toto opatrenie je najvhodnejšie pre mince, ako sú napríklad staré penny coiny v USA vydané pred rokom 1982. Americké penny coiny vydané pred rokom 1982 sú vyrobené z čistej medi, zatiaľ čo mince vydané po roku 1982 sú vyrobené zo zmesi medi a zinku. očistené paradajkovou omáčkou.
  • Upozorňujeme, že paradajková omáčka je mierne kyslá, takže môže znížiť hodnotu mincí.
Čistenie starých mincí, krok 08
Čistenie starých mincí, krok 08

Krok 2. Vyčistite staré strieborné mince sódou bikarbónou

Začnite čistením mince pomocou tečúcej destilovanej vody. Potom sa pevne držte okrajov. Prstami alebo čistou zubnou kefkou jemne potrite malé množstvo sódy bikarbóny na oboch stranách mince. Sóda bikarbóna odstráni sčernalé a iné úlomky na povrchu mince. Mince znova opláchnite destilovanou vodou a potom osušte čistou handrou.

Tento proces je najúčinnejší pre staroveké strieborné mince. Na novšie mince, ktoré obsahujú málo alebo žiadne striebro, to však nebude veľmi účinné

Čistenie starých mincí, krok 09
Čistenie starých mincí, krok 09

Krok 3. Staré mince vyčistite octom

Biely ocot je bežný čistiaci prostriedok, ktorý používa mnoho ľudí na čistenie kovu vrátane šperkov. Ak chcete starú mincu očistiť octom, nalejte jednu pohár octu do pohára alebo misky a potom mincu pomaly vložte. Nechajte mincu pár minút nakysnúť. Potom držte okraje, vyberte ich z octu a opláchnite destilovanou vodou.

  • Ak je minca stále znečistená alebo znečistená, pokúste sa ju jemne vydrhnúť mäkkou zubnou kefkou. Dávajte však pozor, aby ste nepoškriabali povrch.
  • Ak minca po niekoľkých minútach nevyzerá čistejšie, vložte ju na niekoľko hodín späť do octu. Staroveké mince, ktoré sú veľmi staré aj vtedy, ak ich namočíte cez noc do octu.

Odporúča: