3 spôsoby, ako roztaviť čedar

Obsah:

3 spôsoby, ako roztaviť čedar
3 spôsoby, ako roztaviť čedar

Video: 3 spôsoby, ako roztaviť čedar

Video: 3 spôsoby, ako roztaviť čedar
Video: homemade best kesar pista malai kulfi recipe | best summer kulfi recipe | kulfi ice cream recipe 2024, Apríl
Anonim

Tavený syr čedar má vynikajúcu chuť, ale jeho výroba je trochu náročná. Niekedy výsledná konzistencia nie je podľa vašich predstáv, alebo sa syr oddeľuje, dokonca sa pri tavení pripaľuje. Tomu sa však môžete vyhnúť tak, že syr najskôr nastrúhate a potom necháte zohriať na izbovú teplotu a potom ho ohrejete na najnižšiu možnú teplotu. Podľa týchto troch techník môžete syr čedar rozpustiť v mikrovlnnej rúre, na sporáku alebo dokonca uvariť v pare.

Krok

Metóda 1 z 3: Syr čedar rozpustite v mikrovlnnej rúre

Roztopte syr Cheddar, krok 1
Roztopte syr Cheddar, krok 1

Krok 1. Začnite s jemným alebo ostrým syrom čedar

Syr čedar môže byť označený ako jemný, ostrý alebo extra ostrý. Táto kategória udáva dĺžku procesu zrenia syra. Čím dlhšie sa syr varí, tým je chuť ostrejšia (od jemnej po extra ostrú). V tomto procese zrenia sa zmení štruktúra syra. Mierny alebo ostrý syr čedar má hladšiu a jemnejšiu textúru ako extra ostrý syr čedar, takže sa ľahšie rozpustí.

  • Proces tavenia extra ostrého syra čedar vyžaduje vyššiu teplotu ako syr čedar s kratším obdobím zrenia.
  • Mierny a ostrý syr čedar má vyššiu vlhkosť ako extra ostrý syr čedar.
Roztopte syr Cheddar, krok 2
Roztopte syr Cheddar, krok 2

Krok 2. Nastrúhajte syr

Syr môžete nastrúhať pomocou noža, strúhadla alebo kuchynského robota. Štvorcové strúhadlo je pravdepodobne najbežnejšie a najľahšie sa používa. Syr pevne uchopte rukami a potom ho pevne pritlačte na čepeľ strúhadla. Pokračujte v lisovaní a posúvajte syr nahor a nadol po strúhadle.

  • Syr by ste mali strúhať studený. Ak je syr príliš teplý, strúhaný bude pripomínať kašu.
  • Ak nechcete strúhať vlastný syr, kúpte si syr, ktorý bol nastrúhaný. Mäkší, chutnejší tavený syr však získate, ak si ho nastrúhate sami.
  • Ak je syr čedar ťažko nastrúhaný, dajte ho do mrazničky na 10-30 minút, aby najskôr stuhol.
3. Roztopte syr Cheddar
3. Roztopte syr Cheddar

Krok 3. Nechajte syr čedar dosiahnuť izbovú teplotu

Po nastrúhaní nechajte syr niekoľko minút odstáť, kým nedosiahne izbovú teplotu. Zníži sa tým doba zahrievania syra počas tavenia. Prehriatím bude výsledný roztavený syr príliš mastný alebo húževnatý. Čím menej tepla musíte použiť, tým lepšie.

4. Roztopte syr Cheddar
4. Roztopte syr Cheddar

Krok 4. Vložte strúhaný syr do misy vhodnej do mikrovlnnej rúry

Nastrúhaný syr naukladajte do malej misky, do ktorej sa zmestí všetko, ale nebude príliš plná. Nestrúhaný syr nedávajte na tanier, pretože roztavený syr z platne stečie a znečistí vnútro mikrovlnnej rúry.

Image
Image

Krok 5. Mikrovlnná rúra na nízke teploty po dobu 15 sekúnd

Vložte misku strúhaného syra do mikrovlnnej rúry. Zatvorte mikrovlnnú rúru a zvoľte najnižšiu možnú teplotu. Syr by sa mal topiť pri najnižšej možnej teplote. Na začiatok syr zahrievajte 15 sekúnd.

Zahrievanie syra pri vysokých teplotách absorbuje vlhkosť a tvarohový tuk. Výsledkom je hrudkovitý a/alebo mastný roztavený syr

Image
Image

Krok 6. Pokračujte v zahrievaní syra 15-30 sekúnd, kým sa neroztopí

Po prvých 15 sekundách misku vyberte a vmiešajte syr. Vložte misku späť do mikrovlnnej rúry a zohrievajte ďalších 15 sekúnd. Tento krok opakujte, kým nezískate tavený syr požadovanej hrúbky.

Keď je syr roztopený, mal by byť stále možné ho pozdĺžne roztiahnuť. Syr, ktorý je príliš dlhý na zahriatie, bude tvrdý a chrumkavý

Metóda 2 z 3: tavenie syra na sporáku

Image
Image

Krok 1. Nastrúhajte syr

Na to použite štvorcové strúhadlo na syr. Syr nastrúhajte hneď, ako ho vyberiete z chladničky, pretože strúhanie v chlade bude jednoduchšie. Ťažko strúhaný syr vložte do mrazničky na 10-30 minút, kým nebude mať pevnejšiu textúru. Potom skúste syr znova nastrúhať.

V tomto kroku môžete použiť strúhaný syr. Chuť syra čedar však bude lahodnejšia, ak si ho nastrúhate sami

Image
Image

Krok 2. Vložte strúhaný syr, keď dosiahne izbovú teplotu, do nepriľnavej panvice

Akonáhle je syr nastrúhaný, nechajte ho zohriať na izbovú teplotu. Výsledný roztavený syr bude mäkší. Tiež nemusíte syr zahrievať príliš vysoko, aby sa rozpustil. Postrúhaný syr vložte do nepriľnavej panvice, ale nie tak, aby sa do nej vošla tavenina.

Roztopte syr Cheddar, krok 9
Roztopte syr Cheddar, krok 9

Krok 3. Použite nízke teplo

Kastról so syrom dajte na najnižší stupeň na sporáku. Syr vždy roztopte na najnižšej možnej teplote. Ak sa syr zahreje na vysokú teplotu, stratí sa v ňom vlhkosť a tuk, čo spôsobí, že výsledný roztavený syr bude hrudkovitý alebo mastný.

Image
Image

Krok 4. Syr pozorne sledujte a často miešajte

Nedovoľte, aby sa syr čedar zahrieval bez dozoru. Syr sa môže rýchlo roztaviť a spáliť. Syr premiešajte tak, aby sa v panvici naďalej pohyboval. Tento krok je užitočný na zaistenie rovnomerného tavenia syra a na to, že sa syr nepriľne k panvici a/alebo sa nespáli.

Roztopte syr Cheddar, krok 11
Roztopte syr Cheddar, krok 11

Krok 5. Vyberte syr zo sporáka

Pokúste sa neroztopiť syr viac, ako je potrebné, pretože to môže spôsobiť tvrdú textúru a ovplyvniť chuť. Akonáhle je syr roztavený a roztiahnuteľný, ešte raz premiešajte a ihneď vyberte zo sporáka.

Metóda 3 z 3: Varenie syra čedar v pare

Roztopte syr Cheddar, krok 12
Roztopte syr Cheddar, krok 12

Krok 1. Strúhaný syr vložte do malej misky vhodnej do rúry

Syr nastrúhajte, hneď ako ho vyberiete z chladničky, kým je ešte studený. Ak chcete, môžete použiť aj strúhaný syr, aj keď samotný strúhaný syr bude chutiť lepšie. Postrúhaný syr vložte do niekoľkých malých žiaruvzdorných misiek. Ramekin je skvelou možnosťou použitia.

Táto metóda funguje najlepšie, keď potrebujete rozpustiť iba malý syr čedar. Napríklad syr roztopte ako doplnok k hamburgeru, aby mal lahodnejšiu chuť

Roztopte syr Cheddar, krok 13
Roztopte syr Cheddar, krok 13

Krok 2. Do hrnca dajte vodu a zohrejte ju na vysokej teplote

Hrniec naplňte do jednej tretiny alebo menej vodou a potom na sporáku priveďte k varu. Potom, čo voda vrie, znížte teplotu na sporáku a nechajte vodu pomaly vrieť.

Image
Image

Krok 3. Vložte koriander do hrnca a vložte doň misku strúhaného syra

Panvicu umiestnite tesne nad vriacu vodu v hrnci. Vodu necháme variť 1-5 minút, kým sa syr roztopí. Syr na panvici kontrolujte často, aby sa príliš neroztopil.

  • Pred vložením syra sa uistite, že sa do panvice zmestí miska vhodná do rúry.
  • Ak chcete, aby mal roztavený syr veľmi jemnú textúru podobnú omáčke, zvážte pridanie niekoľkých polievkových lyžíc múky do strúhaného syra.

Odporúča: