Ako zvýšiť toleranciu na alkohol: 15 krokov

Obsah:

Ako zvýšiť toleranciu na alkohol: 15 krokov
Ako zvýšiť toleranciu na alkohol: 15 krokov

Video: Ako zvýšiť toleranciu na alkohol: 15 krokov

Video: Ako zvýšiť toleranciu na alkohol: 15 krokov
Video: 3 excellent TEQUILA drinks that aren't margaritas 2024, Smieť
Anonim

Alkoholické nápoje sú ponúkané v rôznych osobných a profesionálnych situáciách - napríklad na koktailových večierkoch, happy hours, svadbách, rodinných večerách alebo dokonca na stretnutiach. Pitie jedného alebo dvoch pohárov alkoholu nás môže prinútiť začať konverzáciu alebo uvoľnenejšiu atmosféru. Naučiť sa správne tolerovať alkohol je dobrá životná zručnosť pre tých, ktorí sa rozhodnú piť alkohol. Ak však ochabnete už po jednom nápoji, možno budete musieť zvážiť niekoľko krokov, ako si postupne „udržať toleranciu voči alkoholu“. Najdôležitejšie je, že by ste mali vždy pamätať na to, aby ste nepili nadbytočne, držali krok a boli schopní tolerovať určité množstvo príjmu alkoholu.

Krok

Metóda 1 z 2: Zodpovedne zvýšte spotrebu alkoholu

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu krok 1
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu krok 1

Krok 1. Poznáte rozdiel medzi toleranciou a závislosťou od alkoholu

Aj keď existuje vzťah medzi toleranciou a závislosťou od alkoholu, títo dvaja nie sú rovnakí. Osoba môže zvýšiť svoju toleranciu alkoholu bez toho, aby sa stala závislou na alkohole, aj keď príliš vysoká tolerancia alkoholu zvyčajne znamená, že ste závislí aj na alkohole.

  • Tolerancia znamená, že sa vaše telo prispôsobí konzumácii určitého množstva alkoholu, dokonca aj vo veľkých množstvách, ako je plechovka piva alebo pohár vína.
  • Závislosť znamená, že alkohol konzumujete konzistentne a nútene a na to, aby vaše telo fungovalo, alkohol potrebujete. Je to nebezpečná situácia, ktorej by ste sa mali vyhnúť. Ak je vaša tolerancia alkoholu príliš vysoká, je možné, že ste na alkohole závislí. To môže byť nebezpečné nielen pre vás, ale aj pre vaše okolie.
Pite alkohol, krok 11
Pite alkohol, krok 11

Krok 2. Vedzte, že rôzne druhy nápojov majú tiež rôzne účinky

Nie všetky alkoholické nápoje obsahujú rovnakú silu alkoholu a dokonca ten istý druh nápoja môžu rôzne strany pripraviť odlišne.

  • Všeobecne platí, že čím je porcia menšia, tým je alkohol v nápoji silnejší. Jeden dúšok whisky môže obsahovať toľko alkoholu ako plechovka svetlého piva.
  • V niektorých krajinách je obsah alkoholu napísaný na štítku mimo obalu. Čím vyšší je obsah alkoholu, tým vyšší je účinok.
  • Sladké ovocné nápoje a/alebo koktaily môžu byť niekedy ťažko hodnotiteľné z hľadiska obsahu alkoholu - obzvlášť pre začiatočníkov. Pretože varenie týchto nápojov sa môže líšiť v závislosti od barmana, ktorý ich varí, neexistuje jednoznačný obsah alkoholu.
  • Nie všetky druhy nápojov majú normy na alkohol. Bežné veľké plechovky piva spravidla obsahujú asi 5% alkoholu, ale prepravkové pivá obsahujú 20% a viac.
  • Rôzne nápoje môžu mať rôzne účinky. Buď opatrný. Aj keď sú efekty kocoviny zvyčajne bežné, rôzne druhy nápojov môžu spôsobovať mierne odlišné účinky. Napríklad človek môže byť náchylnejší na pitie vína ako tequila.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, 2. krok
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, 2. krok

Krok 3. Určte svoju aktuálnu toleranciu voči alkoholu

Predtým, ako začnete zvyšovať svoju spotrebu, odhadnite svoju dočasnú toleranciu. Pomôže vám to určiť najbezpečnejší spôsob konzumácie alkoholu.

  • Vezmite si jeden nápoj, potom ďalší v bezpečnom prostredí obklopenom zodpovednými ľuďmi. Nedávajte sa do nebezpečných opitých situácii alebo s ľuďmi, ktorí sú nezodpovední a posunú vás za hranicu pohodlia.
  • Ak zvyčajne nepijete alkohol alebo nepijete iba raz alebo dvakrát týždenne, vaša úroveň tolerancie bude relatívne nízka. Ak budete konzumovať dva nápoje každých päť dní v týždni, vaša tolerancia bude tiež vyššia.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, 3. krok
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, 3. krok

Krok 4. Konzumujte viac alkoholu postupne bezpečným a zodpovedným spôsobom

Najľahší spôsob, ako zvýšiť toleranciu voči alkoholu, je piť ho viac. Musíte to urobiť bez toho, aby ste zranili seba alebo ostatných. Je dôležité si uvedomiť, že konzumácia alkoholu je niečo, čo vždy prináša riziko. Aj keď účinky alkoholu nepociťujete, vaše telo môže byť stále príliš slabé na to, aby fungovalo normálne.

  • Skúste to pomaly. Napríklad skonzumujte len o jeden nápoj viac, ako bežne. Ak nikdy nepijete alkohol, začnite tým, že vypijete jeden nápoj alebo dokonca polovicu nápoja. Ak zvyčajne vypijete jeden pohár vína alebo alkoholu, vypite jeden a pol alebo dva. Zaistíte tým, že nebudete konzumovať príliš veľa alkoholu, keď sa snažíte zvýšiť svoju toleranciu voči alkoholu.
  • Uvažujte o vypití pohára vody medzi alkoholickými nápojmi, aby ste si ich pomohli pomaly zobrať.
  • Jedzte pri pití alkoholu. Konzumácia jedla počas pitia alkoholu môže prispieť k tomu, aby alkohol nemal príliš silný účinok. Pitie na prázdny žalúdok spôsobí kocovinu, ktorá je horšia, ako keď ste jedli.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 4
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 4

Krok 5. Držte sa múdrych pokynov k pitiu

Nezabudnite, že musíte zvýšiť úroveň tolerancie a vyhnúť sa závislosti. Rozumnou konzumáciou alkoholu znížite riziko, že sa na ňom stanete závislí alebo si ublížite.

  • Pamätajte si, že váš úsudok je oslabený alkoholom - môžete sa opiť a nemyslieť jasne. Z tohto dôvodu je vždy najlepšie cestovať s priateľom, ktorý na vás môže dohliadať a pomôže vám piť múdro.
  • Alkoholové jednotky sú založené na percente alkoholu obsiahnutého v nápoji a množstve vypitého alkoholu. Jedna jednotka alkoholu je 10 ml čistého alkoholu. Pretože väčšina alkoholických nápojov nie je čistý alkohol, percento alkoholu v nápoji je faktorom počtu jednotiek. Jedna fľaša vína obsahuje 9-10 jednotiek alkoholu.
  • Napríklad veľké pivo so 4% alkoholu obsahuje 2,3 jednotky alkoholu. Ak dávate prednosť silnému nápoju, akým je škótska, 25 ml panáka škótskej obsahuje jednu jednotku alkoholu. Alebo, ak uprednostňujete víno, jeden 175 ml pohár vína obsahuje 2,3 jednotky alkoholu.
  • Pokyny pre múdre pitie radia ženám, aby nepili viac ako 2–3 jednotky alkoholu denne. Táto dávka sa rovná približne jednej plechovke piva alebo jednému poháru vína denne alebo dvom až trom panákom alkoholu.
  • Pokyny na rozumné pitie naznačujú, že muži by nemali konzumovať viac ako 3-4 jednotky alkoholu denne. Táto dávka sa rovná približne 1–2 plechovkám piva alebo pohára vína alebo 3–4 likérom denne.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 5
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 5

Krok 6. Vedieť, kedy prestať

Keď sa vaša tolerancia na alkohol zvyšuje, môže byť ťažké zistiť, či ste užili príliš veľa alkoholu. Uistenie sa, že viete, koľko ste skonzumovali, vám pomôže vyhnúť sa opíjaniu, pitiu alkoholu alebo dokonca ešte horšiemu.

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 6
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 6

Krok 7. Každý deň si dajte deň bez alkoholu

Nastavte si každý týždeň aspoň dva dni bez alkoholu. Pomôže vám to stať sa menej závislými na alkohole a tiež sa vaše telo dostane z predchádzajúcej konzumácie alkoholu.

Ak nemôžete vydržať deň bez pitia alkoholu, je to znak, že ste sa na ňom stali závislými. Ak sa to stane, vyhľadajte odbornú pomoc

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 7
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 7

Krok 8. Zoznámte sa s nebezpečenstvom pitia alkoholu

Kedykoľvek požijete alkoholické nápoje, riskujete poškodenie tela. Jediný spôsob, ako konzumovať alkohol bez rizika, je nepiť ho vôbec a čím viac ho pijete, tým vyššie je vaše riziko.

  • Tolerancia vás neochráni pred poškodením alkoholom.
  • V krátkodobom horizonte môže konzumácia alkoholu spôsobiť zdravotné problémy: priberanie na váhe, depresie, kožné problémy a stratu pamäti.
  • Konzumácia alkoholu môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť zdravotné problémy: vysoký krvný tlak, chronické ochorenie pečene a rakovinu prsníka.

Metóda 2 z 2: Maximalizácia vašej tolerancie voči alkoholu

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 8
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 8

Krok 1. Vedieť, ako rôzne telesné faktory môžu ovplyvniť toleranciu

To, ako človek toleruje alkohol, ovplyvňuje niekoľko faktorov, z ktorých niektoré je možné ovládať. Vaše pohlavie, telesný typ, hmotnosť, užívanie drog, konzumované potraviny a únava sú niektoré príklady prvkov, ktoré ovplyvňujú vašu toleranciu voči alkoholu.

Ženy, ktoré majú vo všeobecnosti viac telesného tuku a nižšie percento vody v krvi, majú nižšiu toleranciu alkoholu ako muži. Dôvodom je, že nemajú veľa vody na zriedenie alkoholu v krvi

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 9
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 9

Krok 2. Ovládnite ovládateľné faktory tolerancie alkoholu

Aj keď nemôžete ovládať prvky ako pohlavie, ak chcete zvýšiť odolnosť voči alkoholu, môžete ovládať ovládateľné faktory, ako je hmotnosť, únava, hydratácia a konzumácia jedla. Ovládajte tieto faktory, aby sa zvýšila vaša tolerancia voči alkoholu.

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 10
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 10

Krok 3. Získajte váhu

Jeden zo spôsobov, ako zvýšiť toleranciu, je priberanie na váhe. Čím viac tuku vaše telo obsahuje, tým rýchlejšie vaše telo absorbuje alkohol, takže vaša úroveň tolerancie je vyššia.

Ak chcete pribrať, nezabúdajte, že to musíte urobiť bezpečne. Pridanie hmotnosti už od 4,5 kg pomôže zvýšiť vašu toleranciu voči alkoholu. Pamätajte si však: rovnako ako pitie alkoholu prináša svoje vlastné riziká, priberanie na váhe môže tiež prinášať určité riziká. Prírastok hmotnosti môže mať napríklad za následok vysoký krvný tlak

Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 11
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 11

Krok 4. Jedzte

Ak naplníte žalúdok jedlom, alkohol sa bude vstrebávať dlhšie, takže účinok bude menej nápadný. Naopak, prázdny žalúdok zníži vašu toleranciu.

  • Množstvo jedla, ktoré zjete, môže byť určujúcim faktorom. Ak napríklad budete jesť viac jedla, pomôže to spomaliť vstrebávanie alkoholu do krvi, čím sa dočasne zvýši vaša tolerancia voči alkoholu.
  • Čas medzi jedlom a konzumáciou alkoholu tiež ovplyvňuje toleranciu alkoholu. Ak napríklad zjete viac jedla pred alebo počas konzumácie alkoholu, vaša tolerancia voči alkoholu bude väčšia. Ak budete jesť menej jedla a čakať na pitie alkoholu, vaša tolerancia na alkohol bude tiež nižšia.
  • Nezabudnite, že jedlo iba spomaľuje vstrebávanie alkoholu do vášho systému. Nepite viac alkoholu, ako by ste bežne pili, preto je najlepšie piť striedmo a nie nadmieru.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 12
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 12

Krok 5. Uistite sa, že ste hydratovaní

Pitie alkoholu, keď ste dehydrovaní, povedie k nižšej tolerancii. Dôvodom je nízka hladina vody v krvi, ktorá je užitočná na riedenie alkoholu.

  • Predtým, ako budete piť alkohol, zvážte napríklad vypitie pohára vody, aby ste sa presvedčili, že nie ste dehydrovaný.
  • Medzi každým alkoholickým nápojom zvážte vypitie pohára vody. To vám pomôže zostať hydratovaný a zaistí, že nebudete konzumovať viac, ako sa odporúča.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 13
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 13

Krok 6. Uistite sa, že ste dobre odpočinutý a zdravý

Ak ste unavení a/alebo chorí, vaše telo menej efektívne spracováva a eliminuje alkohol.

  • Ak ste ešte nespali a ste unavení zo stresu v práci, zvážte vyraziť na deň bez alkoholu. Pomôže to vášmu telu zotaviť sa a uistiť sa, že nepijete príliš veľa alkoholu.
  • Ak ste chorí a užívate lieky, uvedomte si, že tieto lieky môžu interagovať s alkoholom a zvýšiť jeho účinok na vaše telo.
  • Ak ste chorí, zvážte možnosť stráviť deň bez alkoholu. Pomôže to vášmu telu zotaviť sa a zaistí, že nebudete piť príliš veľa alkoholu alebo sa stretnete s negatívnymi reakciami na zmes drog a alkoholu.
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 14
Zlepšite svoju toleranciu voči alkoholu, krok 14

Krok 7. Uistite sa, že vždy pijete alkohol múdro

Aj keď sa rozhodnete zvýšiť úroveň tolerancie prostredníctvom kontrolovateľných faktorov, ako sú hmotnosť, únava, choroby a konzumácia jedla, napriek tomu musíte tieto pokyny pre konzumáciu alkoholu múdro dodržiavať.

Pomôžete si tým zaistiť, že si neublížite, vrátane toho, že sa stanete závislými na alkohole

Tipy

  • Držanie sa jedného druhu alkoholu počas akcie vám môže uľahčiť výpočet toho, koľko alkoholu ste vypili.
  • Zvýšiť zodpovedne a bezpečne toleranciu alkoholu je niečo, čo nemôžete urobiť cez noc. Rozumné a postupné zvyšovanie spotreby a tolerancie bude nejaký čas trvať. To vás tiež ušetrí od všetkých možných zdravotných rizík.

Pozor

  • Nikdy nepite alkohol pred jazdou.
  • Pitie alkoholu až do opitosti môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia alebo dokonca smrť.
  • Zvýšenie tolerancie alkoholu môže viesť k náhlej a neočakávanej neznášanlivosti a/alebo otrave alkoholom, ktoré môžu byť aj smrteľné.

Odporúča: