Ako nakrájať polystyrén: 7 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako nakrájať polystyrén: 7 krokov (s obrázkami)
Ako nakrájať polystyrén: 7 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nakrájať polystyrén: 7 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nakrájať polystyrén: 7 krokov (s obrázkami)
Video: ТАЕТ во Рту! Торт "ПЛОМБИР" Без ДУХОВКИ за 15 Минут! Готовим Дома Сметанный Торт на Сковороде! 2024, Smieť
Anonim

Syntetický korok (penový polystyrén alebo penový polystyrén) je ťažké rezať, pretože je dosť krehký a často má za následok nerovnomerné výsledky. Tieto tipy použite na rezanie syntetického korku, aby ste získali hladké a rovnomerné hrany.

Krok

Odrežte polystyrén, krok 1
Odrežte polystyrén, krok 1

Krok 1. Nakrájajte značkovaciu čiaru na syntetický korok, aby ste získali úhľadnú čiaru rezu

  • Ostrým tenkým predmetom vniknite do korku a vytvorte rovnú čiaru rezu. Rovnomerne zatlačte a v syntetickom korku vytvorte drážky pomocou kreditnej karty, kľúča, noža na maslo alebo iného ostrého tenkého predmetu.
  • Rozlomte syntetický korok pozdĺž línie rezu. Najlepšie výsledky dosiahnete umiestnením korku na stôl tak, aby nakrájaná čiara na korku bola rovnobežná s okrajom stolovej dosky. Jemne zatlačte, aby sa vytvorila čistá zlomenina. V prípade potreby odstráňte prebytočnú penu zúbkovaným kuchynským nožom alebo remeselným nožom.
Odrežte polystyrén, krok 2
Odrežte polystyrén, krok 2

Krok 2. Na rezanie syntetického korku použite vrúbkovaný kuchynský nôž potiahnutý voskom

  • Nôž potrite voskom tak, že niekoľkokrát potriete celú čepeľ noža voskom. Aby ste zabránili rozmazaniu korkovej farby korkom, použite biely vosk.
  • Rezajte syntetický korok zúbkovaným nožom dlhým pílovým pohybom. Počas rezania silno a rovnomerne zatlačte nôž, aby nedošlo k rozbitiu alebo rozpadu syntetického korku.
Odrežte polystyrén, krok 3
Odrežte polystyrén, krok 3

Krok 3. Syntetický korok nakrájajte elektrickým kuchynským nožom

Na úhľadné rezy na syntetickom korku použite elektrický kuchynský nôž, ako je gravírovací nôž alebo nôž na rybie filé.

Položte elektrický nôž pozdĺž požadovanej línie rezu. Na elektrický nôž príliš netlačte, ale nechajte zúbkovanú čepeľ hladko prerezať syntetický korok

Odrežte polystyrén, krok 4
Odrežte polystyrén, krok 4

Krok 4. Pomocou remeselného noža nakrájajte syntetický korok

Remeselný nôž je vhodný na rezanie malých tenkých prúžkov korku, ale nemal by sa používať na rezanie korku s hrúbkou viac ako 5 cm. Na rozdiel od zúbkovaných nožov, ktoré rozkladajú syntetický korok, majú remeselné nože tendenciu drviť alebo tlačiť na syntetický korok. Z tohto dôvodu sa hrubý korok môže pri rezaní remeselným nožom zdeformovať alebo sa stať nerovnomerným.

  • Na malé presné rezanie používajte remeselný nôž. Tento nôž je možné použiť aj na šikmé rezy a v-rezy (v-tvary) na korku.
  • Rezajte syntetický korok pomocou remeselného noža malými, plynulými pohybmi. Na korku urobte plytké značky rezu. Po prvom reze použite remeselný nôž na viacnásobné rezanie, aby sa rez prehĺbil, až kým sa syntetický korok úplne nerozdelí.
  • Pri rezaní syntetického korku často vymieňajte nôž. Tupá čepeľ bude mať za následok hrubý, nerovnomerný zárez v korku.
Odrežte polystyrén, krok 5
Odrežte polystyrén, krok 5

Krok 5. Na rezanie syntetického korku použite ručnú pílu

Kompasové píly, vyrovnávacie píly a motorové píly môžu robiť rovné rezy na syntetickom korku. Nepoužívajte pílu s ohybným kotúčom, pretože na mäkkom korku sa ľahko pohybuje, takže rezy sú nerovnomerné.

Syntetický korek odrežte dlhým pílovým pohybom. Na pílu vyvíjajte rovnomerný tlak, aby sa syntetický korok nedrobil

Odrežte polystyrén, krok 6
Odrežte polystyrén, krok 6

Krok 6. Syntetický korok rozrežte motorovou pílou

Priamočiare píly, pásové píly a špirálové píly sa bežne používajú na sekanie dreva a rezanie syntetického korku. Motorová píla je vhodná na rezanie veľkého a hrubého korku.

Postupujte podľa pokynov na používanie píly, ktorú používate. Pri rezaní syntetického korku motorovou pílou vždy používajte ochranné okuliare

Odrežte polystyrén, krok 7
Odrežte polystyrén, krok 7

Krok 7. Použite horúcu rezačku drôtu

Rezačky horúceho drôtu sa zvyčajne predávajú v remeselníckych alebo domácich obchodoch. Tieto frézy pracujú tak, že tavia korok pomocou vyhrievaného drôtu, čo má za následok hladký rez. Tento nástroj je skvelý na vytváranie tvarov na syntetickom korku.

Stlačte horúcu rezačku drôtu dôsledne pozdĺž požadovanej línie rezu. Pri použití horúcich rezačiek drôtu musíte byť veľmi opatrní, pretože tieto drôty sú veľmi horúce a môžu spôsobiť popáleniny

Tipy

  • Na výrobu rôznych tvarov syntetického korku odporúčame použiť vykrajovače. Krájač na cookies zatlačte na list korku, ktorý je hrubý až 1,5 cm.
  • Na vyhladenie drsných okrajov syntetického korku potrite drsnú oblasť ďalším kúskom syntetického korku.
  • Na ochranu pracovnej plochy používajte pri rezaní syntetického korku doštičku.

Pozor

  • Horúce nožnice na drôt sú veľmi horúce a môžu spôsobiť popáleniny. Nedovoľte deťom používať tento spotrebič.
  • Pri práci s motorovou pílou noste protiprachovú masku. Elektrické píly môžu produkovať „korkový prášok“, ktorý je podobný pilinám, ale pri vdýchnutí môže byť dráždivý.
  • Môžete použiť vyhrievaný drôt. Vezmite kúsok tenkého drôtu, napríklad medeného drôtu. Do misky alebo pohára pripravte vriacu vodu a namočte drôt do vriacej vody na 4-5 minút. Nasaďte si rukavice, vezmite drôt z oboch koncov a potom prerežte syntetický korok pohybom hore a dole.
  • Pri rezaní syntetického korku buďte opatrní. Rezné nástroje sú veľmi ostré a môžu spôsobiť zranenie. Ak ste porezaní, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Odporúča: