Ako zistiť epididymitídu (pomocou fotografií)

Obsah:

Ako zistiť epididymitídu (pomocou fotografií)
Ako zistiť epididymitídu (pomocou fotografií)

Video: Ako zistiť epididymitídu (pomocou fotografií)

Video: Ako zistiť epididymitídu (pomocou fotografií)
Video: 7 дней в ГЛУШИ. Без ЕДЫ и ВОДЫ. (Часть 3. Зверь всё ближе! ) 2024, Smieť
Anonim

Epididymitída je ochorenie spôsobené infekciou nadsemenníka. Táto choroba sa vyskytuje asi u 600 000 mužov ročne, z ktorých väčšina je vo veku 18-35 rokov. Najčastejšou príčinou epididymitídy sú sexuálne prenosné infekcie alebo pohlavne prenosné choroby, najmä kvapavka a chlamýdie. Pretože je však nadsemenník spojený s močovou trubicou, epididymitída môže byť spôsobená aj inými vecami, napríklad E. coli. Keď dôjde k epididymitíde, miešok napučia, takže vyzerá ako kýla. Pretože je však nebolestivý, tento stav nie je spôsobený herniou. Ak chcete rozpoznať príznaky epididymitídy (a ako ju liečiť), začnite si čítať krok 1.

Krok

Časť 1 z 3: Identifikácia symptómov epididymitídy

Epididymitída je spravidla rozdelená do dvoch typov: akútna a chronická. Pri akútnej epididymitíde príznaky trvajú menej ako šesť týždňov. Naproti tomu pri chronickej epididymitíde príznaky trvajú dlhšie ako šesť týždňov. Príznaky epididymitídy u každého pacienta sú rôzne, v závislosti od príčiny.

Počiatočné symptómy

Zistite, či máte epididymitídu, krok 1
Zistite, či máte epididymitídu, krok 1

Krok 1. Sledujte bolesť v jednom zo semenníkov

Bolesť v semenníkoch je najčastejším príznakom epididymitídy. Bolesť môže byť spočiatku cítiť iba v jednom semenníku. V priebehu času sa však bolesť môže rozšíriť a nakoniec sa prejaví v oboch semenníkoch. Na začiatku zápalu sa bolesť zvyčajne vyskytuje iba v spodnej časti semenníka, potom sa postupne rozširuje po celom semenníku a dokonca aj do oboch.

  • Typ bolesti sa líši v závislosti od toho, ako dlho zápal trvá. Bolesť môže byť ostrá alebo pálivá.
  • Pocit bolesti je komplikovaný proces spôsobený zvýšeným prietokom krvi, zložkami imunitného systému a citlivosťou nervov v dôsledku poškodenia spôsobeného infekciou.
Zistite, či máte epididymitídu, krok 2
Zistite, či máte epididymitídu, krok 2

Krok 2. Sledujte opuch a sčervenanie infikovaného semenníka

Rovnako ako pre bolesť, opuch a začervenanie sa môžu najskôr objaviť iba v jednom semenníku, potom sa postupne rozšíria do oboch semenníkov. Opuch semenníkov môže u pacienta spôsobiť bolesť pri sedení.

Infikované semenníky môžu mať červenkastú farbu a môžu byť horúce v dôsledku zvýšeného prietoku krvi. Nárast tekutiny tiež spôsobuje opuch semenníkov. Všetky tieto príznaky sa zvyčajne vyskytujú do 3 až 4 hodín od objavenia sa prvých príznakov infekcie

Zistite, či máte epididymitídu, krok 3
Zistite, či máte epididymitídu, krok 3

Krok 3. Sledujte príznaky, ktoré vznikajú v močovom systéme

Príznaky epididymitídy, ktoré je možné pozorovať pri močení, zahŕňajú:

  • Pálivá bolesť pri močení
  • Pocit nutkania na močenie častejšie ako obvykle
  • Moč obsahuje krv

    Väčšina prípadov epididymitídy spôsobenej infekciou začína ako infekcia v močovej trubici, ktorá sa potom šíri pozdĺž traktu, kým sa nedostane do nadsemenníka. Akýkoľvek druh infekcie, ktorá sa vyskytuje v močovej trubici, môže spôsobiť podráždenie močového mechúra, nadmernú aktivitu alebo poškodenie stien

Pokročilé príznaky

Zistite, či máte epididymitídu, krok 4
Zistite, či máte epididymitídu, krok 4

Krok 1. Uvedomte si bolesť pri močení

Keď sa zápal zhorší a rozšíri sa do okolitých tkanív, začne bolesť pri močení. V závažných prípadoch je v moči krv v dôsledku menšieho krvácania v močových cestách, cez ktoré prechádza moč pri močení. To samozrejme nie je dobré a je to bolestivé.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 5
Zistite, či máte epididymitídu, krok 5

Krok 2. Sledujte výtok z močovej trubice

Biely, žltkastý alebo jasný výtok sa niekedy objavuje na špičke penisu v dôsledku zápalu a infekcie močových ciest, najmä ak je spôsobený STI.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 6
Zistite, či máte epididymitídu, krok 6

Krok 3. Zmerajte telesnú teplotu

Zápal a infekcia, ktorá sa šíri po celom tele, môže vyvolať horúčku, obranný mechanizmus tela. Epididymitída, ktorá spôsobuje horúčku, je chronický stav, nie akútny.

Horúčka je spôsob, akým telo bojuje s infekciou. Ak je telesná teplota vyššia ako 38 ° C, čo najskôr sa poraďte s lekárom

Časť 2 z 3: Štúdium príčin a rizikových faktorov epididymitídy

Zistite, či máte epididymitídu, krok 7
Zistite, či máte epididymitídu, krok 7

Krok 1. Zvážte vek, zdravie a životné návyky

Epididymitída je najčastejšia u mladých, sexuálne aktívnych mužov s viacerými partnermi. Ďalšie skupiny, ktoré sú tiež ohrozené epididymitídou, sú:

  • Muži, ktorí jazdia na motocykli alebo zvyčajne sedia dlhší čas (napr. Majú pasívnu prácu), sú vystavení zvýšenému riziku vzniku epididymitídy.
  • Pacienti s nízkym/oslabeným imunitným systémom, ako sú pacienti s HIV, sú náchylní k infekcii a zápalu.
  • Epididymitída, ktorá sa vyskytuje u mužov starších ako 35 rokov alebo chlapcov mladších ako 18 rokov, je častejšie spôsobená E. coli než STI.
Zistite, či máte epididymitídu, krok 8
Zistite, či máte epididymitídu, krok 8

Krok 2. Riziko vzniku epididymitídy je tiež u pacientov, ktorí nedávno absolvovali chirurgický zákrok alebo uretrálne zákroky

Akákoľvek chirurgická operácia alebo zákrok (napr. Použitie katétra) na močovej trubici je náchylný spôsobiť zápal. Zápal sa môže rozšíriť do okolitej oblasti; napríklad, ak sa rozšíri do nadsemenníka, môže spôsobiť epididymitídu.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 9
Zistite, či máte epididymitídu, krok 9

Krok 3. Vrodené abnormality sú tiež rizikovým faktorom epididymitídy

Vrodené abnormality v močových cestách môžu spôsobiť, že oblasť a okolité tkanivá budú náchylné na zápal a infekciu. Najmenšia zmena veľkosti alebo polohy močových ciest môže spôsobiť rôzne problémy vrátane epididymitídy.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 10
Zistite, či máte epididymitídu, krok 10

Krok 4. Infekcia močových ciest zvyšuje riziko epididymitídy

Infekcie močových ciest môžu spôsobiť zápal okolitých tkanív vrátane nadsemenníka. Infekcie močových ciest sú dokonalým hniezdnym prostredím pre organizmy, ktoré spôsobujú epididymitídu.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 11
Zistite, či máte epididymitídu, krok 11

Krok 5. Orchitída a prostatitída zvyšujú riziko epididymitídy

Prostatitída je zápal prostaty. Zápal sa môže rozšíriť do ejakulačných kanálikov a nadsemenníka, čo spôsobuje epididymitídu.

Orchitída je zápal semenníkov. Ako je popísané vyššie, zápal sa môže rozšíriť do okolitých tkanív, ako je nadsemenník

Časť 3 z 3: Liečba epididymitídy

Zistite, či máte epididymitídu, krok 12
Zistite, či máte epididymitídu, krok 12

Krok 1. Používajte antibiotiká

Liečba epididymitídy závisí od príčiny. Pretože väčšina prípadov epididymitídy je spôsobená infekciou, lekár vám môže predpísať antibiotiká. Typ a dávka predpísaných antibiotík závisí od toho, či je infekcia sexuálne prenosnou chorobou alebo iným ochorením.

  • Ak máte kvapavku alebo chlamýdiovú infekciu, lekár vám môže predpísať jednorazovú dávku 100 mg ceftriaxónu podávaného intramuskulárne, potom doxycyklín 100 mg vo forme piluliek dvakrát denne počas desiatich dní.
  • V niektorých prípadoch môže lekár nahradiť doxycyklín jednou dávkou azitromycínu 1 g.
  • Epididymitída spôsobená E. coli môže byť liečená ofloxacínom 300 mg podávaným dvakrát denne počas desiatich dní.
Zistite, či máte epididymitídu, krok 13
Zistite, či máte epididymitídu, krok 13

Krok 2. Používajte protizápalové lieky

Protizápalové lieky môžu zmierniť bolesť z epididymitídy. Táto metóda je praktická, pretože protizápalové lieky, ako je ibuprofén, sú často dostupné doma a sú relatívne účinné. Voľnopredajné analgetiká, ako je ibuprofén, by ste nemali užívať dlhšie ako desať dní.

Užívanie ibuprofenu 200 mg každých 4-6 hodín je účinné pri zmierňovaní bolesti a zápalu spojených s epididymitídou u dospelých. V prípade potreby zvýšte dávku ibuprofenu na 400 mg

Zistite, či máte epididymitídu, krok 14
Zistite, či máte epididymitídu, krok 14

Krok 3. Odpočívajte

Niekoľkodňový odpočinok v posteli pomáha zmierniť bolesť z epididymitídy. Ležanie v posteli minimalizuje tlak na oblasť genitálií, čím zmierňuje bolesť. Pokiaľ je to možné, držte semenníky vyvýšené, aby sa zmiernili príznaky epididymitídy.

Keď ležíte alebo sedíte, položte vyhrnutý uterák alebo tričko pod miešok, aby ste minimalizovali bolesť

Zistite, či máte epididymitídu, krok 15
Zistite, či máte epididymitídu, krok 15

Krok 4. Použite studený kompres

Aplikácia studeného obkladu na miešok účinne zníži prietok krvi, takže zápal ustúpi. Zabaľte studený obklad uterákom a potom ho vložte na 30 minút do mieška. Studené obklady by ste nemali prikladať dlhšie ako 30 minút, aby ste predišli poškodeniu pokožky.

Kocky ľadu by nemali byť kladené priamo na pokožku. Prikladanie kociek ľadu priamo na pokožku spôsobí iba problémy

Zistite, či máte epididymitídu, krok 16
Zistite, či máte epididymitídu, krok 16

Krok 5. Použite metódu sedacieho kúpeľa

Ak to chcete urobiť, naplňte vaňu teplou vodou do výšky 30-35 cm. Sedieť vo vani asi 30 minút. Teplota teplej vody pomáha telu bojovať s infekciou, pretože spôsobuje zvýšenie prietoku krvi. Túto metódu je možné vykonávať tak často, ako je potrebné.

Zistite, či máte epididymitídu, krok 17
Zistite, či máte epididymitídu, krok 17

Krok 6. Používajte bylinné prostriedky

Tri druhy bylín, ktoré sa osvedčili pri liečbe epididymitídy, sú:

  • Echinacea. Echinacea je účinná pri znižovaní zápalu a boji proti infekciám. Konzumujte túto bylinku vo forme čaju. 1 polievkovú lyžicu sušených kvetov echinacey a 1/4 lyžice sušenej mäty piepornej uvarte v hrnci s vodou. Na úľavu od bolesti pite denne čaj Echinacea.
  • Pulsatilla. Pulsatilla je k dispozícii v dvoch formách: tekutý extrakt a čaj. Pulsatilla má protizápalové vlastnosti. Použite 1-2 ml extraktu z Pulsatilly trikrát denne. Na prípravu čaju Pulsatilla pripravte 1 ČL suchej Pulsatilly a 240 ml vriacej vody. Sušenú Pulsatillu namočte do vriacej vody na 10-15 minút.
  • Equisetum. Equisetum je účinné aj pri liečbe epididymitídy. Táto bylina má antimikrobiálne vlastnosti a môže pomôcť zmierniť zápal. 1-3 polievkové lyžice sušených alebo čerstvých listov Equisetum uvarte 5-10 minút v 240 ml vriacej vody. Kmeň a listy Equisetum zlikvidujte. Vypite uvarenú vodu.

Tipy

  • Noste správny jockstrap. Jockstrap dobre podporuje miešok, čím zmierňuje bolesť. Slipy môžu podporovať miešok lepšie ako boxerky.
  • Príznaky, pri ktorých je podozrenie, že sú spôsobené epididymitídou, by mali byť čo najskôr konzultované s lekárom. Ak sa epididymitída nelieči ihneď, môže spôsobiť vážne poruchy, ako napríklad neplodnosť.
  • Príznaky chronickej epididymitídy sa líšia. V niektorých prípadoch chronickej epididymitídy je jediným príznakom bolesť v semenníkoch. Bolesť spôsobená chronickou epididymitídou je často postupná a miernejšia, ako keby bola spôsobená akútnou epididymitídou.

Pozor

  • Nemajte sex, kým príznaky epididymitídy pretrvávajú. Sex pri epididymitíde môže infekciu ešte zhoršiť a bolesť ešte zhoršiť.
  • Torzia semenníka môže byť spočiatku zamenená za epididymitídu. Pri torzii semenníka je však prietok krvi prerušený a semenník môže nakoniec odumrieť. Pretože príznaky týchto dvoch stavov sú veľmi podobné, čo najskôr sa poraďte s lekárom, aby ste potvrdili diagnózu.

Odporúča: