Ako vypočítať korekciu účinníka: 8 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako vypočítať korekciu účinníka: 8 krokov (s obrázkami)
Ako vypočítať korekciu účinníka: 8 krokov (s obrázkami)

Video: Ako vypočítať korekciu účinníka: 8 krokov (s obrázkami)

Video: Ako vypočítať korekciu účinníka: 8 krokov (s obrázkami)
Video: Как сделать стяжку с шумоизоляцией в квартире. #18 2024, Smieť
Anonim

Korekcia účinníka vám umožňuje vypočítať aktívny, skutočný, jalový výkon a fázový uhol. Použijete rovnicu pravouhlého trojuholníka. Na výpočet uhla teda musíte porozumieť kosínusovým, sínusovým a tangensovým zákonitostiam. Aby ste mohli vypočítať veľkosť strán trojuholníka, musíte poznať aj Pytagorov zákon (c² = a² + b²). Okrem toho musíte tiež poznať jednotku/jednotku každého druhu výkonu. Aktívny výkon sa počíta v jednotkách nazývaných Volt-Amp-Reactive (VAR). Existuje niekoľko rovníc na výpočet tohto problému a všetky z nich budú diskutované v tomto článku. Teraz máte vedecký základ na výpočet problému.

Krok

Vypočítajte korekciu účinníka, krok 1
Vypočítajte korekciu účinníka, krok 1

Krok 1. Vypočítajte impedanciu

(Myslite na to, ako keby bola impedancia na rovnakom mieste ako aktívny výkon na obrázku vyššie.) Na nájdenie impedancie teda potrebujete Pytagorovu vetu c² = (a² + b²).

Vypočítajte korekciu účinníka, krok 2
Vypočítajte korekciu účinníka, krok 2

Krok 2. Pochopte, že celková impedancia (reprezentovaná premennou „Z“) sa rovná druhej odmocnine skutočnej sily plus reaktívnej sily na druhú

(Z = (60² + 60²)). Ak ho teda zapojíte do vedeckej kalkulačky, odpoveď je 84,85Ω (Z = 84,85Ω)

Vypočítajte korekciu účinníka, krok 3
Vypočítajte korekciu účinníka, krok 3

Krok 3. Nájdite fázový uhol

Teraz máte preponu, ktorá je impedanciou. Máte tiež stranu, ktorá je skutočnou silou, zatiaľ čo druhá strana je jalovou energiou. Na nájdenie miery uhla teda môžete použiť jeden zo zákonov uvedených vyššie. Používame napríklad zákon tangensu, ktorý je opačnou stranou delenou stranou (jalový výkon / skutočná sila).

Rovnica bude vyzerať takto: (60/60 = 1)

Vypočítajte krok 4 korekcie účinníka
Vypočítajte krok 4 korekcie účinníka

Krok 4. Vezmite inverznú tangensu a získajte fázový uhol

Inverzná tangensa je tlačidlo na kalkulačke. Teraz vezmete inverznú tangensu z predchádzajúceho kroku, aby ste získali fázový uhol. Vaša rovnica by mala vyzerať takto: tan (1) = fázový uhol. Odpoveď je teda 45 °.

Vypočítajte opravu 5
Vypočítajte opravu 5

Krok 5. Vypočítajte celkový prúd (ampéry)

Jednotkou elektrického prúdu je ampér, ktorý je reprezentovaný premennou „A“. Vzorec použitý na výpočet prúdu je napätie (napätie) delené impedanciou, ktoré na základe vyššie uvedeného príkladu bude vyzerať takto: 120 V/84, 85Ω. Dostanete teda odpoveď 1 414 A. (120V/84, 85Ω = 1414A).

Vypočítajte opravu 6
Vypočítajte opravu 6

Krok 6. Vypočítajte aktívny výkon reprezentovaný premennou „S“

Na jeho výpočet potrebujete Pytagorovu vetu, pretože prepona je impedancia. Pamätajte si, že aktívny výkon sa počíta v jednotkách Volt-Amp, takže môžeme použiť vzorec: Napätie na druhú delené celkovou impedanciou. Rovnica bude vyzerať takto: 120V²/84, 85Ω, takže odpoveď je 169, 71VA. (1202/84, 85 = 169, 71)

Vypočítajte krok 7 korekcie účinníka
Vypočítajte krok 7 korekcie účinníka

Krok 7. Vypočítajte skutočnú silu reprezentovanú premennou „P“

Ak chcete vypočítať skutočný výkon, musíte nájsť prúd vypracovaný v kroku štyri. Skutočný výkon sa vypočíta vo wattoch vynásobením štvorcového prúdu (1, 141²) odporom (60Ω) v elektrickom obvode. Získaná odpoveď je 78, 11 wattov. Vaša rovnica by mala vyzerať takto: 1 414² x 60 = 119,96

Vypočítajte opravu 8
Vypočítajte opravu 8

Krok 8. Vypočítajte účinník

Na výpočet účinníka budete potrebovať nasledujúce informácie: watty a voltampéry. Oba ste vypočítali v predchádzajúcich krokoch. Váš výkon je 78,11 W a volt-amp je 169,71 VA. Vzorec účinníka (ktorý je reprezentovaný premennou Pf) je Watt delený Volt-Amp. Vaša rovnica by mala vyzerať takto: 119, 96/169, 71 = 0,707

Svoju odpoveď môžete prezentovať aj v percentách vynásobením 100, aby ste získali odpoveď 70,7% (7,07 x 100)

Pozor

  • Pri výpočte impedancie použijete na získanie presného fázového uhla funkciu inverznej tangenty, a nie iba pravidelnú funkciu tangens v kalkulačke.
  • Tu je základný príklad výpočtu fázového uhla a účinníka. Existujú komplikovanejšie elektrické obvody, ktoré obsahujú kapacitný výkon a vyšší odpor a reaktanciu.

Odporúča: