Ako sterilizovať ihly: 9 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako sterilizovať ihly: 9 krokov (s obrázkami)
Ako sterilizovať ihly: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako sterilizovať ihly: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako sterilizovať ihly: 9 krokov (s obrázkami)
Video: Я работаю в Страшном музее для Богатых и Знаменитых. Страшные истории. Ужасы. 2024, Apríl
Anonim

Sterilizácia a dezinfekcia ihlami sú dve rôzne praktiky. Dezinfekcia zabíja väčšinu baktérií a kontaminantov, zatiaľ čo sterilizácia zabíja všetky. Ak sterilizujete ihly, dávajte pozor, aby ste ihly neznečistili, kým ich nepoužijete.

Krok

Časť 1 z 2: Príprava na sterilizáciu ihlou

Sterilizujte ihlu, krok 1
Sterilizujte ihlu, krok 1

Krok 1. Nasaďte si rukavice

Pred manipuláciou s akoukoľvek ihlou noste rukavice. Ak ho nemáte, dôkladne si umyte ruky (a zápästia).

Sterilizujte ihlu, krok 2
Sterilizujte ihlu, krok 2

Krok 2. Pripravte si sterilizačné zariadenie

Pri sterilizácii ihiel sa uistite, že po sterilizácii nie sú ihly opäť kontaminované.

  • Na odstránenie ihly z akéhokoľvek nástroja použite sterilné kliešte alebo lyžicu. Nedotýkajte sa nedávno sterilizovaných ihiel rukami ani rukavicami, pretože ihly sa môžu opäť kontaminovať.
  • Ak skladujete ihlu, vložte ju do sterilného obalu.
Sterilizujte ihlu, krok 3
Sterilizujte ihlu, krok 3

Krok 3. Ihlu umyte

Pred sterilizáciou ihlu umyte, aby ste odstránili prach, špinu alebo zvyškovú krv, ktorá sa lepí. Tento krok je obzvlášť dôležitý, ak bola ihla už použitá.

Uistite sa, že ste vnútro ihly umyli, ak je dutá. Čistou alebo sterilnou injekčnou striekačkou opláchnite vnútro ihly mydlom a vodou

Sterilizujte ihlu, krok 4
Sterilizujte ihlu, krok 4

Krok 4. Opláchnite ihlu

Po umytí ihiel mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom ich opláchnite sterilnou vodou. Uistite sa, že namiesto destilovanej vody použijete sterilnú vodu. Destilovaná voda môže stále obsahovať baktérie. Opláchnite ihlu, kým nezostanú zvyšky nečistôt alebo mydla.

Časť 2 z 2: Sterilizačné ihly

Sterilizujte ihlu, krok 5
Sterilizujte ihlu, krok 5

Krok 1. Použite paru

Steam je jednou z najúčinnejších a bežne používaných metód sterilizácie ihiel. Pri parnej sterilizácii môžete použiť tlakový hrniec s tlakom 15 Psi (103 kPa). Nechajte ihlu v tlakovom hrnci pri nasledujúcich teplotách a trvaní:

  • 116 stupňov Celzia počas 30 minút
  • 120 stupňov Celzia počas 15 minút
  • 127 stupňov Celzia počas 10 minút
  • 135 stupňov Celzia po dobu 3 minút
  • Namiesto tlakového hrnca je možné použiť aj parný hrniec. Nalejte vodu na dno panvice. Potom, čo voda začne vrieť, umiestnite ihlu nad dierovanú obrazovku, nad vriacu vodu a potom hrniec prikryte. Varte v pare najmenej 20 minút.
  • Autokláv je zariadenie špeciálne vyrobené na sterilizáciu ihiel a iného zariadenia parou. Ak potrebujete často úplne sterilizovať ihly, kúpte si tento nástroj.
Sterilizujte ihlu, krok 6
Sterilizujte ihlu, krok 6

Krok 2. Pečte ihly

Ihlu zabaľte do vrstiev čistej látky. Ihly pečte 1 hodinu pri 170 stupňoch Celzia.

  • Táto metóda je jedným zo spôsobov úplnej sterilizácie ihiel, pretože zabíja všetky mikroorganizmy. Uistite sa, že ihly pečiete v rúre dostatočne dlho. Túto metódu je možné použiť na sterilizáciu ihiel, ktoré sa budú používať na akupunktúru, lekárske zákroky, piercing a tetovanie.
  • Suché zahrievanie môže spôsobiť krehkosť ihly.
Sterilizujte ihlu, krok 7
Sterilizujte ihlu, krok 7

Krok 3. Použite oheň

Použite plynový oheň, pretože tento druh ohňa zanecháva iba malé množstvo zvyškov. Umiestnite hrot ihly na plameň, kým nezačne svietiť na červeno.

  • Plameňová sterilizácia je vhodná na domáce použitie, ale nie je úplne sterilná, pretože ihly sa môžu neskôr prichytiť k nečistotám prenášaným vzduchom.
  • Ak sú na ihle usadeniny sadzí alebo uhlíka, zotrite ich kúskom sterilného obväzu.
  • Táto metóda je účinná pri sterilizácii ihiel, ktoré budú použité na odstránenie triesok, nie je však najsterilnejšia, preto sa neodporúča sterilizovať ihly, ktoré sa budú používať na piercing, tetovanie alebo lekárske zákroky.
Sterilizujte ihlu, krok 8
Sterilizujte ihlu, krok 8

Krok 4. Varte ihly

Jedným zo spôsobov sterilizácie ihiel je varenie vo vriacej vode. Ihly môžete tiež opláchnuť vriacou vodou. Táto metóda je skvelá na domáce použitie, ale nie je 100% účinná. Varenie môže stále zanechať mikroorganizmy; niektoré druhy mikroorganizmov nemožno zabiť ani varom 20 hodín.

  • Metódu varu je možné použiť na kovy.
  • Ihly varte 10 minút. Aby ste mali väčšiu istotu, že je všetko zabité, hrniec prikryte a ihly varte 30 minút.
  • Túto metódu je možné použiť na sterilizáciu ihiel, ktoré sa budú používať na odstraňovanie triesok alebo ošetrenie šperkov doma, ale nie na sterilizáciu zdravotníckych pomôcok a šperkov v obchodoch.
Sterilizujte ihlu, krok 9
Sterilizujte ihlu, krok 9

Krok 5. Používajte chemikálie

Ihly je možné sterilizovať chemikáliami. Namočte ihlu do chemického roztoku najmenej na 20 minút, pokiaľ nepoužívate pitný alkohol. Ak pijete alkohol, ihlu úplne ponorte do roztoku na celý deň. Ihly môžete sterilizovať nasledujúcimi chemikáliami:

  • Trenie alkoholu
  • Bleach (bielidlo). Ak je to 5% chlóru, použite ho ihneď bez toho, aby ste ho museli znova riediť. Ak je to 10% chlóru, zmiešajte 1 diel bieliaceho roztoku s 1 dielom vody; ak je 15%, použite pomer 1 dielu bieliaceho roztoku k 2 dielom vody.
  • Peroxid vodíka
  • Gin alebo vodka

Pozor

  • Ak chcete uvoľniť blister, ihlu najskôr utrite, ak bola sterilizovaná ohňom, pretože vonkajší povrch kovu môže byť potiahnutý čiernymi sadzami, ktoré môžu zasiahnuť a infikovať blister.
  • Nedotýkajte sa hrotu ihly po jej sterilizácii.

Odporúča: