3 spôsoby diagnostiky CHOCHP

Obsah:

3 spôsoby diagnostiky CHOCHP
3 spôsoby diagnostiky CHOCHP

Video: 3 spôsoby diagnostiky CHOCHP

Video: 3 spôsoby diagnostiky CHOCHP
Video: Лучшие страшные видео 2023 года [Mega Scary Comp. V7] 2024, Apríl
Anonim

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je všeobecný termín používaný na opis progresívnych pľúcnych chorôb, ako je bronchitída a chronický emfyzém. Progresívne ochorenie pľúc je typ ochorenia, ktoré sa postupom času zhoršuje. V roku 2012 bolo na celom svete viac ako 3 milióny úmrtí na CHOCHP, čo predstavuje 6% z celkového počtu úmrtí na celom svete v tom roku. V súčasnosti CHOCHP postihuje približne 24 miliónov jedincov v USA, z ktorých takmer polovica má príznaky CHOCHP a nevie o tom. Ak budete postupovať podľa týchto jednoduchých krokov, môžete sa dozvedieť o CHOCHP a diagnostikovať svoj stav.

Krok

Metóda 1 z 3: Rozpoznávanie symptómov CHOCHP

Krok 1. Navštívte svojho lekára

Aj keď sa vám to nepáči, najlepší spôsob, ako liečiť CHOCHP, je navštíviť lekára skôr, ako sa objavia príznaky. Príznaky CHOCHP sa totiž často objavia až vtedy, keď dôjde k významnému poškodeniu pľúc. Najlepším liečebným postupom je vyhľadať lekársku pomoc, ak ste chronickým fajčiarom alebo vysoko rizikovou skupinou.

  • Príznaky CHOCHP sa často ignorujú, pretože proces je postupný a vyvíja sa v priebehu času. Ľudia s CHOCHP majú tendenciu skôr upravovať svoj životný štýl, ako je zníženie aktivity s cieľom minimalizovať a skryť plytké dýchanie, než aby si kontrolovali svoj stav.
  • Ak ste v rizikovej skupine a máte tiež príznaky, ako je chronický (chronický) kašeľ, plytké dýchanie alebo sipot (u ľudí s astmou), okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
Diagnóza CHOCHP Krok 1
Diagnóza CHOCHP Krok 1

Krok 2. Dávajte si pozor na nadmerný kašeľ

Akonáhle viete, že máte vysoké riziko CHOCHP, môžete začať hľadať príznaky. Spočiatku sú tieto príznaky mierne, ale postupom času sa budú stupňovať. Dávajte si pozor na nadmerný kašeľ (zvyčajne horší ráno), ktorý trvá mesiace alebo roky. Kašeľ môže produkovať malé množstvo číreho až žltého hlienu. CHOCHP spúšťa zvýšenú produkciu hlienu.

Fajčiarske návyky ochromia mihalnice alebo malé chĺpky v dýchacích cestách. To znižuje schopnosť mihalníc odstraňovať hlieny (ktoré sa produkujú) po jedle a spôsobuje kašeľ ako mechanizmus na odstránenie tejto zvýšenej tvorby hlienu. Tento hustý a lepkavý hlien sa tiež ťažko čistí riasinkami

Diagnóza CHOCHP Krok 3
Diagnóza CHOCHP Krok 3

Krok 3. Sledujte príznaky plytkého dýchania

Ďalším hlavným príznakom CHOCHP je plytké dýchanie, najmä počas fyzickej aktivity. Plytké dýchanie alebo ťažkosti s dýchaním (dyspnoe) môžu byť najvýznamnejšími príznakmi CHOCHP. Dôvod, prečo kašeľ môže byť spôsobený rôznymi vecami, zatiaľ čo plytké dýchanie je menej častým príznakom. Tento príznak (plytké dýchanie) naznačuje stav nedostatku vzduchu alebo dýchavičnosti, ktoré sa budú zhoršovať s progresiou ochorenia.

Tiež si môžete začať všímať plytké dýchanie, aj keď ste v pokoji alebo bez veľkej aktivity. Pre tieto stavy môže byť potrebná doplnková kyslíková terapia, ako choroba postupuje

Krok 4. Počúvajte pískanie

Ako súčasť symptómov CHOCHP sa môže vyskytnúť sipot. Dýchavičnosť je vysoký zvuk (ako vysoký pískanie), keď dýchate. Dýchavičnosť pociťujú niektorí pacienti s CHOCHP, najmä počas fyzickej aktivity alebo keď sa príznaky zhoršujú. Tieto abnormálne dychové zvuky sú zreteľne počuteľné počas výdychu (výdychu).

Bronchokonstrikcia-zúženie priemeru alebo uzavretie hlienu v dýchacích cestách-vytvára tento charakteristický pľúcny zvuk (sipot)

Diagnóza CHOCHP Krok 4
Diagnóza CHOCHP Krok 4

Krok 5. Pozrite sa na zmeny na hrudníku

Keď sa CHOCHP zhoršuje, môže sa objaviť sudový hrudník. Hlaveň hrudníka je jasne vidieť na vizuálnom/fyzickom vyšetrení hrudníka. Hlaveň hrudníka ukazuje nadmerné čerpanie pľúc, ktoré spôsobuje, že sa rebrá roztiahnu a absorbujú prebytočný vzduch, čo má za následok zmenu tvaru hrudníka v tvare suda.

Môžete tiež pocítiť zovretie hrudníka, vrátane akéhokoľvek druhu bolesti alebo nepohodlia, ktoré sa vyskytujú medzi oblasťou nad pupkom a spodnou časťou krku. Aj keď tento stav môže signalizovať rôzne poruchy alebo choroby, tesnosť na hrudníku sprevádzaná kašľom a sipotom je znakom CHOCHP

Diagnostika CHOCHP Krok 5
Diagnostika CHOCHP Krok 5

Krok 6. Sledujte fyzické zmeny

Existuje niekoľko fyzických zmien, ktoré je možné vnímať ako zhoršenie CHOCHP. Môžete mať cyanózu, čo je modrasté zafarbenie pier alebo vankúšikov na nechtoch. Cyanóza naznačuje nízke hladiny kyslíka v krvi, ktoré sa nazýva hypoxémia. Hypoxémia môže byť neskorým symptómom CHOCHP a zvyčajne vyžaduje liečbu alebo doplnkovú kyslíkovú terapiu.

Môžete tiež zažiť neplánované chudnutie, zvyčajne k tomu dochádza iba v strednom až neskorom štádiu CHOCHP. Ako CHOCHP postupuje, telo potrebuje na dýchanie stále viac energie. CHOCHP oberá telo o dôležité kalórie, ktoré by ste mali použiť na jeho udržanie

Metóda 2 z 3: Diagnostika CHOCHP

Krok 1. Vykonajte test funkcie pľúc

Keď navštívite lekára kvôli diagnostike, lekár začne s testom funkcie pľúc. Spirometria - najbežnejší test funkcie pľúc - je jednoduché neinvazívne vyšetrenie („nepoškodzuje“telo), ktoré meria, koľko vzduchu môžu vaše pľúca pojať a ako rýchlo môžete vydýchnuť vzduch z pľúc. Spirometria môže detekovať CHOCHP skôr, ako sa v pľúcach rozvinú symptómy. Tento test je možné použiť na sledovanie progresie ochorenia a na monitorovanie účinnosti vašej liečby.

  • Spirometriu je možné použiť na klasifikáciu alebo meranie rozsahu/stupňa CHOCHP. Fáza 1 je mierna CHOCHP, keď hodnota rýchlosti zmeny objemu vzduchu v pľúcach počas nútenej exspirácie za 1 sekundu (FEV1) je> 80% z predpokladanej hodnoty. V tomto štádiu si jedinec nemusí byť vedomý abnormálnej funkcie pľúc.
  • Fáza 2, ktorá je stredne ťažkou CHOCHP, má FEV1 50-79%. To je úroveň, na ktorej väčšina jednotlivcov vyhľadáva lekársku pomoc kvôli symptómom, ktoré pociťujú.
  • Stupeň 3, ktorý je závažnou CHOCHP, má FEV1 30-49%. Konečná fáza, ktorá je fázou 4, je veľmi ťažká CHOCHP a má FEV1 <30%. V tejto fáze je kvalita života pacienta veľmi slabá a príznaky môžu byť život ohrozujúce.
  • Tento systém klasifikácie štádií má limitnú hodnotu pri predpovedaní úmrtia na CHOCHP.

Krok 2. Urobte röntgen hrudníka

Lekár môže tiež vykonať röntgenové vyšetrenie hrudníka. Vyšetrenie pri ťažkej CHOCHP zvyčajne ukáže abnormálne výsledky, ale pri stredne ťažkej CHOCHP nemusí dôjsť k žiadnym zmenám až do 50%. Charakteristické (výstupné) nálezy na röntgene hrudníka zahŕňajú hyperventiláciu pľúc, sploštenie pľúcnej bránicovej kupoly a zúženie pľúcnych žíl, keď sa CHOCHP rozšíri na perifériu (okraj) pľúc.

Röntgen hrudníka môže zistiť emfyzém (poškodenie vzduchových vakov v pľúcach) a môže byť tiež použitý na odhalenie iných pľúcnych problémov alebo srdcového zlyhania

Krok 3. Vykonajte CT vyšetrenie hrudníka

Ďalšou metódou diagnostiky CHOCHP je CT vyšetrenie hrudníka. CT vyšetrenie môže byť užitočné pri detekcii emfyzému a tiež pri určovaní, či potrebujete operáciu na liečbu CHOCHP. Lekári tiež používajú CT vyšetrenie ako skríningovú metódu rakoviny pľúc, aj keď v lekárskej oblasti nebol prijatý jednotne.

Nevykonávajte rutinne CT vyšetrenie hrudníka na detekciu CHOCHP, pokiaľ nie sú použité aj iné metódy

Krok 4. Analyzujte svoje plyny z arteriálnej krvi (GDA)

Váš lekár môže chcieť analyzovať vašu hladinu GDA. Analýza GDA je krvný test, ktorý sa používa na meranie hladiny kyslíka v krvi pomocou vzorky krvi odobratej z tepny. Výsledky tohto testu môžu ukázať vašu úroveň CHOCHP a ako na vás vplýva.

Na určenie, či potrebujete kyslíkovú terapiu, je možné použiť aj analýzu GDA

Metóda 3 z 3: Porozumenie CHOCHP

Krok 1. Získajte informácie o podmienkach CHOCHP

CHOCHP má dve hlavné stavy, chronickú bronchitídu a emfyzém. Existuje bronchitída, ktorá trvá iba krátko, ale chronická bronchitída je hlavným ochorením, ktoré tvorí CHOCHP. Chronická bronchitída je známa ako kašeľ, ktorý sa vyskytuje najmenej 3 mesiace v roku počas 2 po sebe nasledujúcich rokov. Chronická bronchitída spôsobuje zápal a zvýšenú produkciu hlienu v bronchioloch (priedušnici) alebo v dýchacích cestách, ktoré prenášajú vzduch do pľúc. Tento proces môže zablokovať dýchacie cesty a sťažiť dýchanie.

Emfyzém, ďalšia závažná choroba pri CHOCHP, je rozšírenie alveol (vzduchových vakov) v pľúcach alebo poškodenie stien týchto pľúcnych vakov. Táto choroba vyvolá zníženú výmenu plynov v pľúcach, čo spôsobí, že proces dýchania sa stáva ťažkým

Diagnóza CHOCHP Krok 7
Diagnóza CHOCHP Krok 7

Krok 2. Poznáte príčinu CHOCHP

CHOCHP je spôsobená dlhodobým vystavením alebo kontaktu s dráždivými látkami / látkami, ktoré poškodzujú pľúca. Fajčenie tabaku je najčastejšou príčinou CHOCHP. K rozvoju CHOCHP môže prispieť aj dym vdychovaný inými fajčiarmi (pasívnymi fajčiarmi) a látky znečisťujúce ovzdušie.

  • Fajčiari cigariet, fajok a marihuany sú tiež vystavení zvýšenému riziku vzniku CHOCHP.
  • Pasívni fajčiari sú ľudia, ktorí vdychujú pasívny dym vo vzduchu od ostatných ľudí, ktorí fajčia.
  • V zriedkavých prípadoch môže genetický stav nazývaný nedostatok alfa-1 antitrypsínu vyvolať CHOCHP, najmä emfyzém. Antitrypsín alfa-1 je proteín produkovaný v pečeni, nedostatok tohto proteínu môže spôsobiť poškodenie pľúc, najmä vo vzduchových vakoch. U fajčiarov s nedostatkom alfa-1 antitrypsínu je zvýšené riziko vzniku CHOCHP.
Diagnóza CHOCHP Krok 8
Diagnóza CHOCHP Krok 8

Krok 3. Pochopte environmentálne riziká

Ak ste vystavení častému alebo nadmernému vystaveniu prachu a chemickým výparom a plynom, existuje riziko vzniku CHOCHP. Dlhodobý kontakt s týmto pracovným prostredím môže spôsobiť podráždenie a zranenie pľúc. Prach z materiálov, ako je drevo, bavlna, uhlie, azbest, oxid kremičitý, mastenec, obilné zrná, káva, pesticídy, liečivé prášky alebo enzýmy, kovy a sklolaminát, môže poškodiť pľúca a zvýšiť riziko CHOCHP.

  • Dym z kovov a iných látok tiež zvyšuje riziko vzniku CHOCHP. Medzi úlohy súvisiace s týmito podmienkami patrí zváranie, tavenie, pálenie, výroba keramiky, výroba plastov a gumy.
  • Kontakt s plynmi, ako sú formaldehyd, amoniak, chlór, oxid siričitý a oxidy dusíka, môže tiež zvýšiť riziko vzniku CHOCHP.

Odporúča: