3 spôsoby, ako znížiť hladiny GGT

Obsah:

3 spôsoby, ako znížiť hladiny GGT
3 spôsoby, ako znížiť hladiny GGT

Video: 3 spôsoby, ako znížiť hladiny GGT

Video: 3 spôsoby, ako znížiť hladiny GGT
Video: Борьба с анкилозирующим спондилитом: откройте для себя силу 12 упражнений 2024, Smieť
Anonim

Gama-glutamyltransferáza alebo GGT je typ enzýmu, ktorý je prítomný v krvi. Vysoká hladina GGT môže byť znakom ochorenia, ktoré spôsobuje poškodenie žlčových ciest, ako sú žlčové kamene alebo pečeň. Vysoká hladina GGT môže byť tiež znakom poškodenia pečene v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu. Hladiny GGT sú zvyčajne známe počas rutinného krvného testu. Ak máte obavy z vysokých hladín GGT, poraďte sa s lekárom. Hladiny GGT je možné znížiť diétnymi zmenami, vrátane zvýšenia spotreby ovocia a zeleniny a zníženia počtu červeného mäsa.

Krok

Metóda 1 z 3: Zníženie GGT diétou

Nižšie hladiny GGT Krok 1
Nižšie hladiny GGT Krok 1

Krok 1. Jedzte viac vajec a hydiny

Oba druhy potravín obsahujú antioxidant nazývaný glutatión, ktorý znižuje hladiny GGT v krvnom obehu. Zdravé bielkoviny, ako sú vajcia a kura, budú rozkladať GGT a chrániť zdravie pečene. Skúste jesť 2 alebo 3 omelety ráno na raňajky alebo si dať na obed grilované kura alebo sendviče s kuracím mäsom.

Niektoré orechy a strukoviny, ako napríklad para orechy, tiež obsahujú glutatión

Nižšie hladiny GGT, krok 2
Nižšie hladiny GGT, krok 2

Krok 2. Znížte spotrebu červeného mäsa

Na rozdiel od bieleho mäsa a vajec, červené mäso ako hovädzie a bravčové mäso neobsahuje glutatión. Červené mäso hladiny GGT výrazne nezvyšuje, ale ani nemôže znižovať.

Na večeru teda preskočte steak a rozhodnite sa radšej pre grilované kura

Nižšie hladiny GGT, krok 3
Nižšie hladiny GGT, krok 3

Krok 3. Každý deň zjedzte 10 alebo 11 porcií zeleniny

Zelenina s vysokým obsahom vlákniny a vitamínu C môže pomôcť znížiť hladiny GGT. Skúste jesť 2 porcie zeleniny každý deň. K obedu si dajte napríklad šalát a na večeru tanier sparenej brokolice alebo grilovanú špargľu.

Zelenina, ktorá obsahuje prírodnú vlákninu a vitamín C, je rímsky šalát, mrkva, špenát a paradajky

Nižšie hladiny GGT, krok 4
Nižšie hladiny GGT, krok 4

Krok 4. Konzumujte 5–6 porcií ovocia každý týždeň

Rovnako ako zelenina, aj ovocie môže znižovať hladiny GGT, najmä ovocie s vysokým obsahom vitamínu C, beta-karoténu a folátu. Napríklad pomaranče a citróny, paradajky, marhule a tekvice. Skúste každý deň zjesť 1 porciu ovocia. Napríklad jedzte pomaranč s raňajkami alebo plátok paradajky so zeleninou v noci.

Ak chcete zvýšiť konzumáciu ovocia, pite ovocný džús. Uistite sa, že pijete prírodnú ovocnú šťavu s vysokým percentom ovocnej šťavy, nielen sladké nápoje s ovocnou príchuťou

Metóda 2 z 3: Zmena životného štýlu

Nižšie hladiny GGT, krok 5
Nižšie hladiny GGT, krok 5

Krok 1. Vykonajte 30 minút ľahkého až mierneho cvičenia denne

Pravidelné cvičenie môže zlepšiť hladiny biomarkerov vrátane GGT. Vyberte si však ľahké alebo mierne cvičenie, pretože namáhavé cvičenia môžu preťažiť telo a dočasne zvýšiť hladiny GGT. Pred cvičebným programom sa poraďte so svojim lekárom. Tu sú možnosti, ktoré môžete vyskúšať:

  • Ísť na prechádzku
  • Ranný beh
  • Aerobik s nízkym nárazom.
  • Tanečný kurz.
  • Sledujte športové videá.
Nižšie hladiny GGT, krok 6
Nižšie hladiny GGT, krok 6

Krok 2. Užívajte doplnky horčíka na podporu zdravých hladín GGT

Telo potrebuje horčík pre zdravú funkciu pečene a udržanie zdravých hladín GGT. Stravou síce nezískate dostatok horčíka, ale doplnky môžu pomôcť. Užívajte doplnok najmenej 6 týždňov pred vyhodnotením účinku, pretože jeho doplnenie si vyžaduje určitý čas.

  • Porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať akékoľvek doplnky vrátane vitamínov.
  • Postupujte podľa pokynov na štítku.
Nižšie hladiny GGT, krok 7
Nižšie hladiny GGT, krok 7

Krok 3. Na podporu funkcie pečene používajte doplnky z bodliaka

Ostropestrec mariánsky sa už dlho používa na udržanie funkcie pečene. Okrem toho tento doplnok môže tiež znížiť hladiny GGT. Aj keď sa nepomáha všetkým prípadom, aspoň tento doplnok je pre niektorých ľudí stále dobrou voľbou na zlepšenie funkcie pečene.

  • Rovnako ako všetky doplnky, poraďte sa so svojím lekárom pred použitím bodliaka, obzvlášť ak užívate aj iné lieky.
  • Postupujte podľa pokynov na používanie bodliaka podľa štítku na obale.
Nižšie hladiny GGT, krok 8
Nižšie hladiny GGT, krok 8

Krok 4. Ako doplnok použite kurkumu

Kurkuma sa častejšie používa ako korenie pri varení, napríklad v kari. Kurkuma je však dostupná aj vo forme bylinných doplnkov. Kurkuma okrem toho, že funguje ako protizápalový prostriedok, znižuje aj účinky vysokých hladín GGT, aj keď je už vaše zdravie kvôli tomu problematické.

  • Pred užitím doplnkov sa poraďte s lekárom.
  • Užívajte doplnky podľa pokynov na obale.
Nižšie hladiny GGT, krok 9
Nižšie hladiny GGT, krok 9

Krok 5. Pridajte doplnky rybieho tuku

Vyberte si vysokodávkovaný doplnok rybieho tuku a používajte 4 gramy denne najmenej 3 mesiace. Rybí olej môže znížiť hladiny GGT súvisiace s tukovým ochorením pečene, ktoré nie je spôsobené alkoholom.

Pred použitím tohto doplnku sa poraďte so svojim lekárom a riaďte sa pokynmi na obale

Nižšie hladiny GGT, krok 10
Nižšie hladiny GGT, krok 10

Krok 6. Skúste doplnok glutatiónu na doplnenie zmien životného štýlu

Glutatión môže u niektorých ľudí znížiť hladiny GGT. V mnohých prípadoch vysoké hladiny glutatiónu v tele znížia hladiny GGT. Nie každý však cíti výhody.

Pred použitím glutatiónu sa poraďte so svojím lekárom a postupujte podľa pokynov na štítku obalu

Nižšie hladiny GGT, krok 11
Nižšie hladiny GGT, krok 11

Krok 7. Držte sa ďalej od toxínov životného prostredia, ako je olovo

Environmentálne toxíny stresujú telo a môžu ovplyvniť funkciu pečene. Navyše tento druh toxínu môže tiež zvýšiť hmotnosť, pretože ovplyvňuje endokrinný systém, čo môže zvýšiť riziko vysokých hladín GGT. Toxíny sa môžu tiež hromadiť v systéme a zvyšovať hladiny GGT. Úrovne GGT môžete udržať tým, že minimalizujete vystavenie toxínom z prostredia. Je potrebné sa vyhnúť nasledujúcim environmentálnym toxínom, najmä ak sú vaše hladiny GGT už vysoké:

  • Viesť
  • Kadmium
  • Oxid
  • Pesticídy, najmä tie, ktoré obsahujú organochlóry

Metóda 3 z 3: Vyrovnanie sa s GGT súvisiacou s alkoholom

Nižšie hladiny GGT, krok 12
Nižšie hladiny GGT, krok 12

Krok 1. Nepite viac ako 1 alebo 2 alkoholické nápoje denne

Vysoká hladina GGT v krvi je tiež niekedy spôsobená konzumáciou veľkého množstva alkoholu, aj keď je pečeň v dobrom stave. Keď človek konzumuje nadmerné množstvo alkoholu, aktivujú sa metabolické cesty, ktoré uvoľňujú GGT, v snahe odbúrať alkohol. Ak chcete znížiť GGT, skúste obmedziť pitie alkoholu.

Pokyny na pitie alkoholu naznačujú, že ženy mladšie ako 65 rokov by nemali prekročiť 1 nápoj denne a muži do 65 rokov by mali vypiť maximálne 2 nápoje denne

Nižšie hladiny GGT, krok 13
Nižšie hladiny GGT, krok 13

Krok 2. Zvýšte svoju dennú spotrebu kávy

Káva vo všeobecnosti chráni pečeň pred škodlivými látkami vrátane GGT. Vypite 2 alebo 3 šálky kávy ráno a 1 alebo 2 ďalšie šálky počas dňa. U ľudí s vysokými hladinami GGT, či už kvôli problémom s pečeňou alebo konzumáciou alkoholu, môže časté pitie kávy znížiť množstvo GGT v krvi.

Nadmerná konzumácia kávy so sebou prináša aj svoje zdravotné riziká. Dospelí by nemali prekročiť 4 hrnčeky kávy denne

Nižšie hladiny GGT, krok 14
Nižšie hladiny GGT, krok 14

Krok 3. Ak veľa pijete, požiadajte o test GGT

Význam nadmerného pitia je 4-6 porcií denne. Ak často pijete a konzumujete viac ako 80 gramov alkoholu denne, vaše GGT sa môže zvýšiť na nezdravé úrovne. Navštívte lekára a požiadajte ho o krvný test na meranie hladín GGT. Lekár vám odoberie krv z žily na paži a pošle ju do laboratória na vyšetrenie.

  • Váš lekár vám môže nariadiť, aby ste sa vyhýbali jedlu, pitiu alebo užívaniu liekov 10 - 12 hodín pred krvným testom, pretože jedlo, pitie a lieky môžu ovplyvniť testy funkcie pečene.
  • Porozprávajte sa so svojím lekárom o všetkých liekoch a doplnkoch, ktoré užívate, vrátane voľne predajných liekov a doplnkov.
  • Na výsledky počkajte niekoľko hodín alebo dokonca niekoľko dní.

Tipy

  • Ak chcete zdravotné poistenie, môže vás požiadať, aby ste predložili výsledky krvného testu. Ak laboratórium oznámi vysoké hladiny GGT v krvi, poisťovňa môže vašu žiadosť zamietnuť, pretože vysoké GGT interpretuje ako zodpovednosť za zdravie.
  • Test GGT sa len zriedka robí iba na tento účel, pretože je spôsobený rôznymi zdravotnými problémami (alebo súvisí s alkoholom). Väčšina lekárov urobí test GGT spolu s ďalšími testami, ktoré tiež monitorujú hladiny krvných enzýmov.
  • Ak sa test funkcie pečene ukáže ako abnormálny, lekár nariadi ďalšie testy, aby zistil, čo spôsobilo výsledok. Tento test samotný nemôže byť použitý ako základ pre diagnostiku.

Odporúča: