Ako liečiť stafylokokovú infekciu: 14 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako liečiť stafylokokovú infekciu: 14 krokov (s obrázkami)
Ako liečiť stafylokokovú infekciu: 14 krokov (s obrázkami)

Video: Ako liečiť stafylokokovú infekciu: 14 krokov (s obrázkami)

Video: Ako liečiť stafylokokovú infekciu: 14 krokov (s obrázkami)
Video: JAK BÝT SÁM SEBOU BEZ OBAV A STRACHU 2024, Apríl
Anonim

Stafylokokové baktérie sa bežne vyskytujú na ľudskej koži a mnohých povrchoch. Ak zostanú na povrchu pokožky, tieto baktérie vo všeobecnosti nespôsobujú problémy. Ak sa však dostane do pokožky reznými ranami, škrabancami alebo uštipnutím hmyzom, môžu tieto baktérie spôsobovať problémy. Tieto baktérie môžu spôsobiť infekciu v rane, a ak nie sú kontrolované, môžu spôsobiť smrť. Ak máte podozrenie na stafylokokovú bakteriálnu infekciu, mali by ste navštíviť lekára.

Krok

Metóda 1 z 2: Hľadanie liečby

Ošetrite infekciu Staph infekciou, krok 1
Ošetrite infekciu Staph infekciou, krok 1

Krok 1. Sledujte príznaky infekcie

Stafylokoková infekcia môže vyzerať začervenaná a opuchnutá. Okrem toho môže vychádzať aj hnis. V skutočnosti môže byť táto infekcia veľmi podobná uhryznutiu pavúkom. Vaša pokožka môže byť tiež teplá. Tieto príznaky sa zvyčajne cítia v blízkosti rezu alebo rezu. Z rany môže vytekať aj hnis alebo iná tekutina.

Ošetrite infekciu Staph 2
Ošetrite infekciu Staph 2

Krok 2. Čo najskôr vyhľadajte lekársku pomoc

Stafylokoková bakteriálna infekcia sa môže rýchlo vyvinúť na závažnú infekciu. Preto, ak máte podozrenie, že ste infikovaní touto baktériou, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára. Váš lekár vás môže požiadať, aby ste prišli na kontrolu čo najskôr a poskytol vám okamžité pokyny na liečbu.

Ešte dôležitejšie je navštíviť lekára, najmä ak máte príznaky infekcie a tiež horúčku. Váš lekár bude možno musieť váš stav ihneď skontrolovať alebo vás požiada, aby ste sa okamžite dostavili na pohotovosť

Ošetrite Staph infekciu Krok 3
Ošetrite Staph infekciu Krok 3

Krok 3. Vyčistite oblasť rany antibiotickým mydlom

Infikovanú oblasť jemne umyte mydlom a teplou vodou. Môžete tiež použiť žinku, pokiaľ je použitá šetrne. Pred prvým praním by ste však nemali používať rovnakú žinku. Nepokúšajte sa vytlačiť pľuzgiere, pretože to len rozšíri infekciu. Ak je potrebné vypustiť tekutinu z rany, je najlepšie, aby to urobil váš lekár.

  • Po vyčistení oblasti rany si umyte ruky.
  • Pri sušení rany použite čistý uterák. Tento uterák pred prvým praním nepoužívajte.
Ošetrite infekciu Staph 4
Ošetrite infekciu Staph 4

Krok 4. Opýtajte sa, či lekár odoberie vzorku

Lekár môže potrebovať analyzovať vzorku tkaniva alebo kultúru. Cieľom je skontrolovať kmeň infekčných baktérií, s ktorými sa stretávate. Po identifikácii môže lekár určiť vhodné antibiotikum pre baktérie.

Ošetrite Staph infekciu, krok 5
Ošetrite Staph infekciu, krok 5

Krok 5. Uvedomte si, že lekár môže z rany vypustiť tekutinu

Ak máte závažnú infekciu, ktorá spôsobuje absces alebo zápal/vriedok kože (furuncles), lekár vám z neho môže vypustiť hnis. Nemali by ste cítiť príliš veľkú bolesť, pretože lekár sa pokúsi oblasť najskôr anestetizovať.

Na odstránenie tekutiny z rany lekár zvyčajne použije skalpel a odreže povrch rany. Potom lekár nechá odtekať tekutinu z vnútra rany. Ak je rana dostatočne veľká, lekár môže použiť gázu, ktorú bude potrebné neskôr odstrániť

Krok 6: Ošetrite infekciu Staph
Krok 6: Ošetrite infekciu Staph

Krok 6. Opýtajte sa na používanie antibiotík

Vo väčšine prípadov stafylokokovej infekcie budete musieť užívať antibiotiká. Jedným z dôvodov, prečo sú tieto baktérie také nebezpečné, je to, že niektoré z ich kmeňov sú odolné voči určitým triedam antibiotík. Napríklad meticilín-rezistentný Staphylococcus aureus (MRSA), ktorý musí byť liečený vnútrožilovými antibiotikami.

  • Spravidla by ste mali používať cefalosporínové, nafcilínové alebo sulfa antibiotikum. Možno však budete musieť použiť aj vankomycín, ktorý je menej odolný. Nevýhodou použitia tohto lieku je, že ho musí podať vnútrožilovo lekár.
  • Vedľajším účinkom vankomycínu je možnosť silnej a svrbivej vyrážky. Táto vyrážka sa zvyčajne objavuje na krku, tvári a hornej časti tela.
  • Nemôžete sa len pozrieť na infekciu a zistiť, či ide o stafylokokové baktérie alebo MRSA.
Ošetrite Staph infekciu Krok 7
Ošetrite Staph infekciu Krok 7

Krok 7. Pochopte, kedy je potrebná operácia

Okolo implantovaných zdravotníckych pomôcok alebo protetických pomôcok sa niekedy môže vyvinúť stafylokoková infekcia. Ak k tomu dôjde, budete musieť chirurgický zákrok odstrániť zariadenie.

Ošetrite Staph infekciu, krok 8
Ošetrite Staph infekciu, krok 8

Krok 8. Uvedomte si túto komplikáciu pri iných zraneniach

Stafylokoková infekcia môže byť problémom v mnohých situáciách, napríklad keď máte operáciu. Môžete tiež vyvinúť vážny stav nazývaný septická artritída, keď sa vám stafylokokové baktérie dostanú do kĺbov, čo sa niekedy vyskytuje, keď sú tieto baktérie vo vašom krvnom obehu.

Ak máte septickú artritídu, kĺb budete používať len ťažko. Môžete tiež pociťovať určitú bolesť, ako aj opuch a začervenanie. Ak sa u vás prejavia tieto príznaky, mali by ste okamžite navštíviť lekára

Metóda 2 z 2: Predchádzanie stafylokokovej infekcii

Ošetrite Staph infekciu, krok 9
Ošetrite Staph infekciu, krok 9

Krok 1. Často si umývajte ruky

Stafylokokové baktérie sa zhromažďujú na povrchu kože, vrátane pod nechtami. Umývaním rúk môžete minimalizovať možnosť, že sa tieto baktérie dostanú do rezu alebo chrastavitosti.

Pri umývaní rúk je dobré trieť si ruky 20-30 sekúnd mydlom a teplou vodou. Potom by ste mali použiť jednorazový uterák. Vypnite vodovodný kohútik uterákom, aby ste sa po umytí rúk znova nedostali do styku s bakteriálnym povrchom

Ošetrite infekciu Staph infekciou, krok 10
Ošetrite infekciu Staph infekciou, krok 10

Krok 2. Vyčistite a zatvorte rez

Ak máte rez alebo rez, mali by ste ho po vyčistení prikryť obväzom. Použitie antibiotickej masti je tiež dobrý krok. Táto liečba pomôže udržať stafylokokovú infekciu mimo rany.

Ošetrite infekciu Staph Staph Krok 11
Ošetrite infekciu Staph Staph Krok 11

Krok 3. Ak si musíte ranu liečiť sami, noste rukavice

Ak si musíte ranu ošetriť sami alebo niekto iný, je dobré, ak je to možné, nosiť čisté rukavice. Ak nie, po dokončení si dôkladne umyte ruky a snažte sa nedotýkať sa rany holými rukami. Pred obväzom môžete na obväz naniesť antibiotickú masť, aby nemusela prísť do kontaktu s ranou.

Ošetrite Staph infekciu, krok 12
Ošetrite Staph infekciu, krok 12

Krok 4. Po cvičení sa osprchujte

Stafylokokovú infekciu môžete chytiť v posilňovni, vírivke alebo parnom kúpeli. Nezabudnite sa preto po tréningu osprchovať a vyčistiť. Vždy sa uistite, že je vaša kúpeľňa čistá a nezdieľajte s inými ľuďmi osobné veci, ako sú žiletky, uteráky a mydlo.

Ošetrite Staph infekciu Krok 13
Ošetrite Staph infekciu Krok 13

Krok 5. Tampóny často meňte

Syndróm toxického šoku je typom stafylokokovej infekcie a je často spôsobený nosením tampónu viac ako 8 hodín. Skúste si vymeniť tampón každých 4-8 hodín a vyberte si najľahší tampón, ktorý môžete použiť. Ak použijete príliš savý tampón, zvyšuje sa riziko stafylokokovej infekcie.

Ak vás znepokojuje syndróm toxického šoku, skúste počas menštruácie použiť iné metódy, ako napríklad používanie hygienických vreckoviek

Ošetrite Staph infekciu, krok 14
Ošetrite Staph infekciu, krok 14

Krok 6. Zvýšte teplotu vody

Na pranie oblečenia, posteľnej bielizne a uterákov používajte horúcu vodu. Horúca voda môže pomôcť zabiť stafylokokové baktérie v infekcii vášho tela.

Odporúča: