Ako napísať chemickú rovnicu: 9 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako napísať chemickú rovnicu: 9 krokov (s obrázkami)
Ako napísať chemickú rovnicu: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako napísať chemickú rovnicu: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako napísať chemickú rovnicu: 9 krokov (s obrázkami)
Video: JAK SE NAUČIT RAINBOW FLICK? 🌈| FOTBALOVÝ TUTORIAL | FOTBAL BEZ LIMITU 2024, Smieť
Anonim

Jednoduchý spôsob, ako premýšľať o chemickej reakcii, je premýšľať o procese výroby koláča. Všetky suroviny spolu zmiešame (múku, maslo, soľ, cukor a vajíčka) a po upečení sa táto zmes zmení na jedlo (koláč). Z chemického hľadiska je rovnica receptom, prísadami sú „reaktanty“a koláčom je „výrobok“. Všetky chemické rovnice vyzerajú ako „A + B C (+ D..)“, kde každé písmeno predstavuje prvok alebo molekulu (skupinu atómov spojených chemickými väzbami). Šípka symbolizuje reakciu alebo zmenu, ku ktorej dôjde.

Krok

Časť 1 z 3: Naučenie sa základov chémie

Napíšte chemickú rovnicu, krok 1
Napíšte chemickú rovnicu, krok 1

Krok 1. Študujte periodickú tabuľku

Atómy sú základné jednotky, ktoré tvoria chemickú látku. Atómy (prvky) sa nachádzajú v periodickej tabuľke. Periodická tabuľka prvkov sa nachádza vo väčšine učebníc chémie alebo online a poskytuje množstvo informácií. Táto tabuľka nám hovorí atómové číslo (počet protónov v jadre atómu), atómovú hmotnosť (počet protónov a neutrónov v jadre atómu), ako aj atómový symbol prvku.

Symbolom pre prvok môže byť jedno veľké písmeno alebo veľké písmeno, za ktorým nasleduje malé písmeno. Napríklad C je pre uhlík a He je pre hélium

Napíšte chemickú rovnicu, krok 2
Napíšte chemickú rovnicu, krok 2

Krok 2. Pamätajte si, ako sa prvok tvorí v prírode

Čistý uhlík možno nájsť ako grafit alebo diamant a označuje sa písmenom C.

Mnoho prvkov, ktoré sú plynmi pri izbovej teplote, sa musia navzájom spájať, aby boli stabilné. Tieto páry atómov sa nazývajú diatomické molekuly. Napríklad 1 atóm kyslíka je nestabilný. Vzduch, ktorý dýchame, obsahuje dvojatómový pár O2 (ktorý je stabilný), rovnako ako N2, ktorý je stabilnou formou dusíka

Napíšte chemickú rovnicu, krok 3
Napíšte chemickú rovnicu, krok 3

Krok 3. Vedieť správne napísať molekulárny vzorec

Molekulový vzorec je postupné usporiadanie atómov v molekule, pričom za každým atómovým symbolom nasleduje číslo dolného indexu označujúce počet atómov konkrétneho typu v prvku.

Molekula metánu napríklad pozostáva z 1 atómu uhlíka a 4 atómov vodíka, takže je zapísaná ako CH4. Ostatné chemikálie pre domácnosť, ako je plynný amoniak (NH3) alebo bielidlo na bielizeň (HClO4), sú napísané týmto spôsobom

Časť 2 z 3: Písanie chemických rovníc

Napíšte chemickú rovnicu, krok 4
Napíšte chemickú rovnicu, krok 4

Krok 1. Poznáte reaktanty v rovnici

Reaktanty sú vľavo od šípky. Reaktanty predstavujú východiskové materiály pre chemickú reakciu, o ktorej píšeme. Reaktanty sú vyjadrené ako atómy alebo molekuly alebo ako kombinácia oboch.

Pre chemickú reakciu: Fe + O2 Fe2O3 sú reakčnými zložkami: železo (Fe) a kyslík (O2)

Napíšte chemickú rovnicu, krok 5
Napíšte chemickú rovnicu, krok 5

Krok 2. Poznáte produkt v rovnici

Výrobok je napravo od šípky. Produkt označuje molekulu, ktorá je výsledkom chemickej reakcie, o ktorej píšeme. Produkty môžu byť tiež zapísané ako atómy alebo molekuly alebo ako kombinácia týchto dvoch.

Pre chemickú reakciu: Fe + O2 Fe2O3 sú tieto produkty: oxid železitý (Fe2O3) alebo hrdza

Napíšte chemickú rovnicu, krok 6
Napíšte chemickú rovnicu, krok 6

Krok 3. Nezabudnite, že táto rovnica ešte nie je vyvážená

Reakcia železa na hrdzu (oxid železitý) vyžaduje železo a kyslík, takže reakčnými zložkami sú Fe a O2 a produktom je Fe2O3. Potom rovnica, ktorá predstavuje túto reakciu, je Fe + O2 Fe203. To však nie je presné, pretože ešte nie je vyvážené.

Časť 3 z 3: Vyvažovanie chemických rovníc

Napíšte chemickú rovnicu, krok 7
Napíšte chemickú rovnicu, krok 7

Krok 1. Pamätajte si Daltonovu atómovú teóriu

Atómy nemožno počas reakcie vytvárať ani ničiť (okrem jadrových reakcií, ktoré presahujú rámec tohto článku). To znamená, že všetky atómy na oboch stranách šípky musia byť spočítané.

Napríklad rovnica Fe + O2 Fe2O3 pre hrdzavé železo, ako je napísaná, je nesprávna. 1 Fe a 2 O reagujú, ale výsledkom sú 2 Fe a 3 O. Na odôvodnenie to upravte množstvo a pomer vstupov. Pri niektorých experimentoch je možné vidieť, že 4 Fe + 3 O2 2 Fe2O3. Štyri atómy železa sú na oboch stranách šípky a šesť atómov kyslíka je tiež na oboch stranách šípky. V rovnici musia byť použité všetky čísla, pretože neexistuje taká polovičná molekula, takže napísanie rovnice 2 Fe + 11/2 O2 Fe2O3 je nesprávne

Napíšte chemickú rovnicu, krok 8
Napíšte chemickú rovnicu, krok 8

Krok 2. Napíšte správnu konečnú chemickú rovnicu

Pre príklad reakcie, na ktorej sme pracovali (železo a kyslík reagujú za vzniku hrdze), je konečná správna rovnica:

2 Fe + 3O2 2 Fe2O3

Napíšte chemickú rovnicu, krok 9
Napíšte chemickú rovnicu, krok 9

Krok 3. Cvičte

Skúste reakciu spaľovania metánu a kyslíka za vzniku oxidu uhličitého a vody: CH4 + O2 CO2 + H2O. Aké sú koeficienty pre každú molekulu? Výsledkom je CH4 + 2O2 CO2 + 2H2O. Na každej strane šípky je 1 uhlík, 4 vodíky a 4 kyslíky. Mnoho webových stránok poskytuje sady problémov alebo dodatočnú pomoc s vyrovnávacími rovnicami.

Odporúča: