3 spôsoby použitia ústnej vody

Obsah:

3 spôsoby použitia ústnej vody
3 spôsoby použitia ústnej vody

Video: 3 spôsoby použitia ústnej vody

Video: 3 spôsoby použitia ústnej vody
Video: Желчный пузырь. Камни, полипы. Когда делать операцию? 4 метода воздействия на желчный без операции. 2024, Smieť
Anonim

Správne používanie ústnej vody môže osviežiť dych, zabrániť vzniku dutín a liečiť zápal ďasien. Najdôležitejším krokom je výber správnej ústnej vody. Ústnu vodu používajte raz denne pred alebo po čistení zubov, alebo častejšie, ak to odporúča váš zubný lekár. V kroku 1 nájdete ďalšie informácie o tom, ako používať ústnu vodu na zlepšenie zdravia zubov.

Krok

Metóda 1 z 3: Výber ústnej vody

Správne používajte ústnu vodu, krok 1
Správne používajte ústnu vodu, krok 1

Krok 1. Na zamaskovanie zápachu z úst použite kozmetickú ústnu vodu

Ak je vašim cieľom jednoducho osviežiť dych, na zamaskovanie zápachu si môžete vybrať z rôznych produktov. Táto ústna voda dodá vašim ústam pocit sviežosti a dočasne zlepší váš zápach z úst. Kozmetická ústna voda je dobrou voľbou na kloktanie po jedle silne voňajúcich jedál, ako sú špagety s cesnakovou omáčkou. Funguje rovnako ako osviežovač dychu mäty, ale s menším počtom kalórií.

  • Ak však máte chronický problém so zápachom z úst, kozmetické ústne vody nemusia riešiť zdroj problému. Táto ústna voda dokáže len zamaskovať zápach z úst, ale nezabije baktérie, ktoré ju spôsobujú. Použitie kozmetickej ústnej vody len na osvieženie úst a zápachu z úst.
  • Môžete si vyrobiť vlastnú kozmetickú ústnu vodu tak, že nalejete 15 kvapiek esenciálneho oleja z mäty piepornej alebo z mäty piepornej do šálky vody.
Správne používajte ústnu vodu, krok 2
Správne používajte ústnu vodu, krok 2

Krok 2. Na boj s baktériami použite antimikrobiálnu ústnu vodu

Ak hľadáte ústnu vodu, ktorá vám vyčistí ústa, vyberte si ústnu vodu, ktorá obsahuje antimikrobiálne zložky, ktoré môžu redukovať zubný povlak a pomôcť liečiť zápal ďasien zabíjaním baktérií, ktoré ho spôsobujú. Na polici zubnej pasty hľadajte voľne predajnú antibakteriálnu ústnu vodu s označením.

  • Použitie antibakteriálnej ústnej vody vám pomôže vysporiadať sa so zdrojom zápachu z úst, ktorý je často spôsobený baktériami.
  • Môžete tiež skúsiť použiť antiseptickú ústnu vodu. Táto ústna voda je schopná ničiť baktérie, huby, prvoky a vírusy. Antiseptické ústne vody však obsahujú veľa alkoholu, ktorý môže vaše ústa vysušiť a spôsobiť podráždenie.
Správne používajte ústnu vodu, krok 3
Správne používajte ústnu vodu, krok 3

Krok 3. Na zabránenie vzniku dutín použite ústnu vodu obsahujúcu fluorid

Ak je vašim cieľom konkrétne prevencia dutín, vyberte si ústnu vodu, ktorá obsahuje fluorid. Táto ústna voda môže pomôcť obmedziť lézie, ktoré vedú k tvorbe dutín v zuboch. Fluorid sa nachádza vo väčšine komerčných zubných pást a v mnohých mestách sa tiež pridáva do vody. Možno však budete musieť zvážiť dodatočný príjem fluoridov, ak sú vaše zuby obzvlášť náchylné na kazy.

Aj keď fluorid môže redukovať dutiny, niektorí vedci ho považujú za toxický pre životné prostredie a telo. Predtým, ako sa ho rozhodnete používať denne, najskôr si prečítajte výhody a nevýhody používania fluoridu

Správne používajte ústnu vodu, krok 4
Správne používajte ústnu vodu, krok 4

Krok 4. Na liečbu používajte ústnu vodu na predpis

Ak máte infekciu alebo iný zdravotný stav, váš lekár alebo zubár vám môže predpísať špeciálnu ústnu vodu na liečbu tohto problému. Používajte ústnu vodu podľa pokynov lekára. Dávkovanie a vedľajšie účinky nájdete v návode na predpis.

Ústnu vodu používajte správne, krok 5
Ústnu vodu používajte správne, krok 5

Krok 5. Používajte bylinnú ústnu vodu, aby ste sa vyhli farbivám a chemikáliám

Ak chcete začať používať ústnu vodu, ale chcete presne vedieť, čím si každý deň umývate zuby, vyberte si (alebo si vyrobte vlastnú) bylinnú ústnu vodu, ktorá prospieva zdraviu úst. Klinček, mäta pieporná a rozmarín sú príkladmi rastlín, ktoré sa tradične používajú v ústnych a zubných prípravkoch kvôli svojim antibakteriálnym, antiseptickým a chladiacim vlastnostiam.

Metóda 2 z 3: Efektívne používanie ústnej vody

Ústnu vodu používajte správne, krok 6
Ústnu vodu používajte správne, krok 6

Krok 1. Do malého pohára nalejte 20 ml ústnej vody

Toto je štandardné množstvo ústnej vody, ktoré stačí na vyčistenie zubov naraz. Fľaša na ústnu vodu môže byť dodávaná s malým šálkou (často viečkom), pomocou ktorej môžete určiť správne množstvo. Ak sa k fľaši ústnej vody nedodáva malý pohár, na odmeranie použite špeciálny malý pohár. Niektoré fluoridové ústne vody vyžadujú iba 10 ml. Prečítajte si štítok na ústnej vode, aby ste zistili, koľko by ste mali používať.

Pokiaľ nepoužívate ústnu vodu na predpis, nie je potrebné uistiť sa, že množstvo je správne. Používajte len toľko, aby ste kloktali, pokiaľ sa budete cítiť príjemne

Správne používajte ústnu vodu, krok 7
Správne používajte ústnu vodu, krok 7

Krok 2. Nalejte do úst

Vezmite si pohár do úst a nalejte celý obsah naraz. Držte ústa zatvorené, aby vám pri kloktaní nevyšla ústna voda. Ústnu vodu neprehĺtajte. Ústna voda môže obsahovať agresívne chemikálie, ktoré by ste nemali prehltnúť.

Ústnu vodu používajte správne, krok 8
Ústnu vodu používajte správne, krok 8

Krok 3. Kloktajte medzi zubami 30 sekúnd až 1 minútu

Podľa pokynov na fľaši zistíte, ako dlho má kloktať. Uistite sa, že sa ústna voda dotýka prednej a zadnej časti vašich zubov. Kloktajte, kým sa nedotkne molárov a predných zubov, pod jazykom a na streche úst.

Ústnu vodu používajte správne, krok 9
Ústnu vodu používajte správne, krok 9

Krok 4. Zlikvidujte ústnu vodu

Keď kloktanie dokončíte, hoďte ho do odtoku. Vypláchnite odtok a vyčistite ho od zvyškov ústnej vody.

V závislosti od typu ústnej vody možno budete musieť 1/2 hodiny a viac počkať, kým budete piť vodu alebo jesť, aby ste zvýšili jej účinnosť. Prečítajte si návod na fľaši, aby ste zistili, ako dlho by ste mali čakať

Metóda 3 z 3: Vedieť, kedy používať ústnu vodu

Správne používajte ústnu vodu, krok 10
Správne používajte ústnu vodu, krok 10

Krok 1. Pred čistením zubov použite ústnu vodu

Podľa Americkej zubnej asociácie môžete ústnu vodu používať pred aj po čistení zubov - obe sú rovnako účinné. Dôležitejšie je používať kvalitnú ústnu vodu.

Správne používajte ústnu vodu, krok 11
Správne používajte ústnu vodu, krok 11

Krok 2. Použite ho na osvieženie dychu kedykoľvek

Malú fľašu ústnej vody môžete nosiť so sebou po celý deň, aby ste si po jedle osviežili dych. Ak máte problém so zápachom z úst, používajte ho namiesto mäty po celý deň.

Správne používajte ústnu vodu, krok 12
Správne používajte ústnu vodu, krok 12

Krok 3. Nepoužívajte ústnu vodu ako náhradu kefky a nite

Ústna voda je doplnkom starostlivosti o ústnu dutinu, nie je jej náhradou. Uistite sa, že budete pokračovať v čistení zubnou niťou a niťami podľa odporúčania zubného lekára. Vo väčšine prípadov by ste si mali čistiť zuby dvakrát denne a niť jedenkrát denne. Ústnu vodu používajte vždy, keď si čistíte zuby, alebo ráno a večer-podľa vášho zvyku.

Správne používajte ústnu vodu, krok 13
Správne používajte ústnu vodu, krok 13

Krok 4. Požiadajte o ďalšie rady svojho zubného lekára

Ak používate ústnu vodu na liečbu zápalu ďasien, chronického zápachu z úst alebo dutín, uistite sa, že použijete správnu ústnu vodu tým, že navštívite svojho zubára. Samotná ústna voda nemusí byť dostatočne účinná na vyriešenie vášho problému, preto sa o svoje zuby starajte skôr, ako sa zhoršia.

Tipy

  • Neoplachujte vodou bezprostredne po použití ústnej vody. Výhody ústnej vody stále zostávajú aj po likvidácii a opláchnutím vodou sa riedi a znižuje jej účinok.
  • Niektoré ústne vody s vysokým obsahom mäty vám môžu vysušiť ústa, obmedzte preto ich používanie.
  • Používajte ústnu vodu, ktorá obsahuje fluorid, ktorý je prospešný pre vaše zuby.

Pozor

  • Ústnu vodu neprehĺtajte.
  • Udržujte deti mimo ústnej vody. Alebo pretože v súčasnosti sú pre deti k dispozícii ústne vody, ktoré neobsahujú fluoridy, porozprávajte sa so zubným lekárom o množstve, ktoré by ste mali použiť.
  • Mäta môže byť pre niektorých ľudí príliš silná.
  • Vždy si prečítajte pokyny pre ústnu vodu. Ak prehltnete veľa ústnej vody, zavolajte na núdzové číslo otravy.
  • Niektorí ľudia odporúčajú kloktanie niekoľkokrát, iné je aj množstvo použitej ústnej vody.
  • Pokúste sa vyhnúť ústnym vodám, ktoré obsahujú alkohol, pretože môžu zvýšiť riziko rakoviny a ďalších zdravotných rizík.

Odporúča: