Ako sušiť brusnice: 14 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako sušiť brusnice: 14 krokov (s obrázkami)
Ako sušiť brusnice: 14 krokov (s obrázkami)

Video: Ako sušiť brusnice: 14 krokov (s obrázkami)

Video: Ako sušiť brusnice: 14 krokov (s obrázkami)
Video: Ako zamraziť paradajky/rajčiaky, papriku a uhorky. 2024, Smieť
Anonim

Brusnice sú vynikajúcou doplnkovou prísadou, ktorú je možné miešať vo všetkých druhoch jedál, ako sú šaláty, jogurty, náplne, zmesi do občerstvenia a mnoho ďalších. Brusnice sa už dlho používajú ako potravinová prísada, liek a dokonca aj ako farbivo na textil. Ušetrite peniaze a vyrobte si vlastnú verziu sušených brusníc podľa postupu v tomto článku.

Krok

Časť 1 z 2: Príprava brusníc

Sušené brusnice Krok 1
Sušené brusnice Krok 1

Krok 1. Do veľkej panvice nalejte 1,8 litra vody

Priveďte do varu a potom panvicu vyberte zo sporáka. Brusnice by nemali byť ponorené do príliš horúcej vody, pretože môže dôjsť k vyblednutiu farby.

Sušené brusnice, krok 2
Sušené brusnice, krok 2

Krok 2. Do cedníka vložte 340 g čerstvých brusníc

Opláchnite studenou vodou a potom osušte. Položte ho na niekoľko papierových utierok a vyberte staré alebo poškodené ovocie.

Sušené brusnice Krok 3
Sušené brusnice Krok 3

Krok 3. Vložte brusnice do hrnca s horúcou vodou

Brusnice držte ponorené vo vode a dávajte na ne pozor. Koža ovocia sa v dôsledku kontaktu s teplom začne odlupovať. Keď všetky šupky brusníc popraskajú, vyberte ich z vody. Nalejte brusnice do cedníka. Dôkladne vysušte a uistite sa, že odstránite čo najviac prebytočnej vody.

Po odlúpnutí šupky nenechajte brusnice namočené vo vode, ktorá je príliš horúca alebo vo vode príliš dlho, pretože to môže spôsobiť scvrknutie pokožky

Sušené brusnice Krok 4
Sušené brusnice Krok 4

Krok 4. Zapnite rúru na 93,3 ° C

Kým sa rúra zahrieva, prikryte plech papierovými utierkami. Nalejte brusnice na papierovú utierku. Papierové utierky absorbujú prebytočnú vodu, ktorá môže byť ešte prilepená na brusniciach.

Časť 2 z 2: Sušenie brusníc

Prvá metóda: Používanie rúry

Sušené brusnice Krok 5
Sušené brusnice Krok 5

Krok 1. Na brusnice položte ďalšiu vrstvu papierových utierok

Sušte čo najlepšie, pretože znížením vlhkosti sa doba schnutia skráti. Ak plánujete osladiť brusnice, teraz je na to skvelý čas. Brusnice posypte jednou až tromi polievkovými lyžicami cukru alebo kukuričného sirupu podľa toho, aké sladké chcete. Ak nechcete brusnice osladiť, tento krok vynechajte.

Sušené brusnice, krok 6
Sušené brusnice, krok 6

Krok 2. Pripravte ďalšiu panvicu

Túto panvicu vložíte do rúry. Prikryte vrstvou papierových utierok a na vrch položte list pergamenového papiera. Brusnice rovnomerne rozložte na pergamenový papier.

Sušené brusnice, krok 7
Sušené brusnice, krok 7

Krok 3. Znížte teplotu rúry na 65,5 ° C

Vložte brusnice do rúry a počkajte. Proces sušenia trvá šesť až desať hodín, v závislosti od sily tepla, ktoré vaša rúra má, a suchosti brusníc. Záleží aj na tom, ako chcete, aby boli brusnice suché alebo chrumkavé. Ak chcete viac žuvacích brusníc, vyberte ich z rúry po 6 hodinách.

Sušené brusnice, krok 8
Sušené brusnice, krok 8

Krok 4. Panvicu otáčajte každých niekoľko hodín

Cirkulácia vzduchu je súčasťou procesu sušenia, takže počas sušenia brusníc budete musieť panvicu niekoľkokrát otočiť. Počas procesu sušenia sledujte brusnice, pretože niektoré rúry sušia brusnice rýchlejšie ako ostatné. Ak si všimnete, že vaše brusnice veľmi preschli do 6 hodín, vyberte ich z rúry.

Sušené brusnice, krok 9
Sušené brusnice, krok 9

Krok 5. Vyberte brusnice z rúry

Brusnice nechajte vychladnúť, než ich uložíte. Sušené brusnice uložte do vzduchotesnej nádoby a dajte do chladničky. Môžete ho tiež vložiť do mrazničky a skladovať, kým ho nebudete chcieť v budúcnosti použiť.

Metóda dva: Použitie dehydratátora

Sušené brusnice, krok 10
Sušené brusnice, krok 10

Krok 1. Brusnice obalte 1/4 šálky (29,5 ml) kryštálového cukru (voliteľné)

Na osladenie brusníc môžete použiť aj kukuričný sirup. Brusnice budete musieť zmiešať s cukrom alebo sirupom v miske a uistiť sa, že celé ovocie je rovnomerne obalené v cukre. Brusnice majú niekedy horkú alebo kyslú chuť, takže pridanie cukru môže zaručiť ich sladkosť. Ak brusnice nie sú sladené, tento krok vynechajte.

Sušené brusnice, krok 11
Sušené brusnice, krok 11

Krok 2. Položte pergamenový papier na plech

Brusnice položte rovnomerne na plech a uistite sa, že sa neprekrývajú. Ak sú brusnice umiestnené na sebe, pri mrazení vytvoria veľké kocky ľadu.

Sušené brusnice, krok 12
Sušené brusnice, krok 12

Krok 3. Vložte brusnice do mrazničky

Brusnice zmrazte na dve hodiny. Vloženie brusníc do mrazničky urýchli sušenie, pretože tento proces poškodí bunkovú štruktúru ovocia.

Sušené brusnice, krok 13
Sušené brusnice, krok 13

Krok 4. Mrazené brusnice preneste do dehydratátora

Brusnice budete musieť položiť na plech a vložiť do sušičky. Zapnite sušičku a nechajte v nej brusnice odležať 10 až 16 hodín.

Pred ich odstránením skontrolujte, či na brusniciach už nie je vlhkosť. Skúste jeden, aby ste zistili, či má ovocie dobrú úroveň pružnosti. Ak sú príliš žuvacie, dajte brusnice späť do sušičky

Sušené brusnice, krok 14
Sušené brusnice, krok 14

Krok 5. Uchovávajte brusnice v mrazničke

Brusnice vložte do vzduchotesnej nádoby a vložte do mrazničky na neskoršie použitie alebo do chladničky, ak ich v blízkej budúcnosti plánujete zjesť.

Tipy

  • Brusnice majú vysoký obsah vitamínu C a obsahujú dôležité antioxidanty, ktoré môžu predchádzať srdcovým chorobám. Verí sa, že brusnice pomáhajú predchádzať rakovine, vredom a chorobám ďasien a už dlho sa ukazuje, že zlepšujú zdravie močových ciest.
  • Sušené brusnice možno použiť v receptoch ako náhradu za hrozienka. Brusnice sú tiež skvelým doplnkom šalátov, omáčok a pečiva.
  • Čerstvé brusnice sú k dispozícii iba od októbra do januára, ale dajú sa zmraziť na použitie po celý rok. Ak kupujete brusnice na zmrazenie, vyberte si brusnice, ktoré sú tmavočervené a majú lesklú šupku. Uistite sa, že ste ho dobre umyli a vysušili. Tento recept na sušené brusnice je možné pripraviť pomocou mrazených, rozmrazených brusníc.

Odporúča: