4 spôsoby, ako sa zobudiť včas

Obsah:

4 spôsoby, ako sa zobudiť včas
4 spôsoby, ako sa zobudiť včas

Video: 4 spôsoby, ako sa zobudiť včas

Video: 4 spôsoby, ako sa zobudiť včas
Video: ЮЛЯ ФИНЕСС: Как я вышла с 8 этажа! Групповое изнасилование под мефедроном, психиатрическая больница 2024, Smieť
Anonim

Zobudili ste sa niekedy neskoro, keď ste museli urobiť niečo dôležité? Vstať včas nie je vždy jednoduché, najmä ak máte problémy so spánkom. Ak chcete vstať včas včas, existuje niekoľko zmien, ktoré môžete urobiť vo svojej rutine, návykoch a životnom štýle.

Krok

Metóda 1 zo 4: Vstaňte včas

Vstaňte včas, krok 1
Vstaňte včas, krok 1

Krok 1. Určte dôvod, prečo musíte ráno vstať

Či už musíte vstávať do práce alebo len chcete raňajkovať s rodinou, stanovenie cieľa včasného vstávania vám môže pomôcť motivovať vás k vstávaniu hneď, ako sa spustí alarm. Nájdite si pár minút, kým pôjdete spať, spíšte si svoje dôvody a uložte ich tam, kde ich môžete ihneď po prebudení vidieť.

Vstaňte včas, krok 2
Vstaňte včas, krok 2

Krok 2. Uložte alarm mimo dosahu

Ak môžete ráno ľahko stlačiť tlačidlo odloženia spánku, je menej pravdepodobné, že sa zobudíte včas. Budík umiestnite na miesto, na ktoré sa nemôžete dostať, bez toho, aby ste najskôr vstali z postele, napríklad na vešiak na oblečenie.

Vstaňte včas, krok 3
Vstaňte včas, krok 3

Krok 3. Použite sofistikovaný budík alebo budík

Existuje mnoho typov budíkov, ktoré vám môžu sťažiť obnovenie spánku. Existuje mnoho netradičných budíkov, ktoré vám môžu pomôcť ráno vstať, od budíkov v tvare mixéra, budíkov, ktoré od vás môžu „utiecť“, až po budíky v tvare puzzle.

Vstaňte včas, krok 4
Vstaňte včas, krok 4

Krok 4. Doprajte si dostatok času na spánok

Keď potrebujete skoro vstať, je dobré ísť spať o 30 minút skôr ako obvykle. Uistite sa, že máte dostatok času na spánok podľa odporúčaní. Dospelí potrebujú každú noc 7-8 hodín spánku, dospievajúci 9-10 hodín a malé deti 10 a viac hodín.

Vstaňte včas, krok 5
Vstaňte včas, krok 5

Krok 5. Nestláčajte tlačidlo odloženia

Stlačenie tlačidla odloženia budenia už nebude jednoduchšie. Na druhej strane, po stlačení tlačidla odloženia spánku sa vám skutočne zatočí hlava a celkovo sa budete cítiť menej produktívne.

Vstaňte včas, krok 6
Vstaňte včas, krok 6

Krok 6. Nastavte si budík o niečo skôr, ako keď sa potrebujete zobudiť

Aj keď sa ukázalo, že stlačenie tlačidla odloženia spánku zníži vašu celkovú dennú produktivitu a neposkytne vám extra kvalitný spánok, iba v prípade, že skutočne potrebujete raz alebo dvakrát zaspať, je vhodné stráviť trochu času navyše prebúdzaním.

Metóda 2 zo 4: Zostaňte hore

Vstaňte včas, krok 7
Vstaňte včas, krok 7

Krok 1. Po prebudení sa vystavte slnku

Potom, čo sa zobudíte, otvorte závesy alebo choďte von. Trávenie 30 minút na rannom slnku vám môže pomôcť prebudiť sa a zostať hore.

Vstaňte včas, krok 8
Vstaňte včas, krok 8

Krok 2. Po prebudení vypite pohár studenej vody

Pitie pohára studenej vody ráno vám môže pomôcť doplniť telesné tekutiny, aby ste sa pripravili na deň. Vďaka tejto studenej vode sa budete cítiť osviežene a dokonca zvýšite svoj metabolizmus, pretože vaše telo musí vynaložiť viac energie na zahriatie studenej vody.

Vstaňte včas, krok 9
Vstaňte včas, krok 9

Krok 3. Vypite šálku kávy alebo čaju

Kofeín v káve alebo čaji vám dodá potrebnú dávku energie, aby ste zostali hore. V minulosti bola káva podozrivá, že spôsobuje niekoľko zdravotných problémov, ale ďalší výskum naznačuje, že striedme pitie kávy (1-2 šálky denne) môže priniesť niekoľko zdravotných výhod a jednou z nich je mentálna bdelosť.

Vstaňte včas, krok 10
Vstaňte včas, krok 10

Krok 4. Jedzte raňajky

Vynechanie raňajok môže znížiť vašu energetickú hladinu a povzbudiť vás k neskoršiemu prejedaniu sa. Začnite svoje ráno vždy dobrými raňajkami, aby ste svojmu telu dodali dostatok energie na celé dopoludnie. Ovsené vločky, jogurt, ovocie, vajíčka a orechy sú dobrou voľbou.

Vstaňte včas, krok 11
Vstaňte včas, krok 11

Krok 5. Striekajte si na tvár studenú vodu alebo sprchu ukončite studeným prúdom

Táto studená voda osvieži vašu pokožku a pomôže vám prebudiť sa.

Vstaňte včas, krok 12
Vstaňte včas, krok 12

Krok 6. Stimulujte svoj mozog

Stimulácia, ktorú získate čítaním alebo hlavolamom, vám môže pomôcť aktivovať mozog a nespať. Skúste hneď po prebudení lúštiť krížovky alebo sudoku, aby ste si aktivovali mozog a naštartovali svoj deň.

Metóda 3 zo 4: Spite včas

Vstaňte včas, krok 13
Vstaňte včas, krok 13

Krok 1. Zvážte svoje potreby spánku

Ak budete mať v noci málo spánku, budete mať väčšie problémy s včasným vstávaním. Dospelí potrebujú 7-8 hodín spánku každú noc, dospievajúci 9-10 hodín a deti 10 a viac hodín. Zaznamenajte si, kedy idete spať a keď sa zobudíte cez týždeň, aby ste zistili, koľko hodín spánku každú noc spíte. Ak nemáte spánok, budete si musieť prispôsobiť režim pred spaním.

Vstaňte včas, krok 14
Vstaňte včas, krok 14

Krok 2. Pomaly si upravte hodiny na spanie

Jeden z dôvodov, prečo nemáte dostatok spánku, je ten, že idete spať, keď je neskoro. Ak si chcete upraviť večeru, choďte spať každú noc o 15 minút skôr a každé ráno sa prebudte o 15 minút skôr. Vykonajte to niekoľko dní podľa hodín spánku a hodín, kedy sa chcete zobudiť.

Vstaňte včas, krok 15
Vstaňte včas, krok 15

Krok 3. Na upokojenie sa vypite šálku bylinkového čaju

Harmančekový čaj je známy svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Vypite šálku tohto čaju pred spaním, aby ste upokojili telo i myseľ.

Vstaňte včas, krok 16
Vstaňte včas, krok 16

Krok 4. Vypite pohár teplého mlieka

Tento známy trik, vďaka ktorému môžete byť ospalý, skutočne funguje. Asi 30 minút pred spánkom zohrejte pohár mlieka v mikrovlnnej rúre asi 60-90 sekúnd (podľa toho, akú výkonnú mikrovlnku máte).

Vstaňte včas, krok 17
Vstaňte včas, krok 17

Krok 5. Uvoľnite svoje telo

Teplý kúpeľ, joga alebo meditácia pred spaním vám môže pomôcť uvoľniť telo. Táto relaxačná fyzická aktivita môže tiež pomôcť vyčistiť vašu myseľ a pripraviť vás na pokojný spánok.

Vstaňte včas, krok 18
Vstaňte včas, krok 18

Krok 6. Nepozerajte sa stále na hodiny

Zapnite si budík a vyhnite sa pohľadu na hodiny po tom, čo si ľahnete do postele. Neustály pohľad na hodiny vás môže znervózniť a ťažšie zaspať.

Vstaňte včas, krok 19
Vstaňte včas, krok 19

Krok 7. Pred spaním vypnite televízor, počítač, tablet a ďalšie zariadenia s jasnými obrazovkami

Tieto zariadenia vyžarujú svetlo, ktoré robí spánok ťažším a nepokojným. To je dôvod, prečo by ste nemali spať, pokiaľ sú tieto zariadenia stále zapnuté. V ideálnom prípade by ste mali tieto zariadenia vypnúť najmenej dve hodiny pred spaním. Ak potrebujete biele svetlo alebo hluk, keď spíte, použite nočné svetlo a zapnite ventilátor alebo tichú hudbu.

Vstaňte včas, krok 20
Vstaňte včas, krok 20

Krok 8. Vezmite si melatonín, ktorý vám pomôže zaspať

Ak máte problémy so spánkom v noci, skúste pred spaním užiť 0,5-1 miligram melatonínu. Vaša epifýza produkuje melatonín prirodzene. Produkcia melatonínu vo vašom tele sa však vekom znižuje a môže byť ovplyvnená aj ročnými obdobiami, takže jeho doplnenie melatonínom vám môže pomôcť rýchlejšie a zdravšie zaspať.

Vstaňte včas, krok 21
Vstaňte včas, krok 21

Krok 9. Zavolajte špecialistu na spánok

Ak máte naďalej problémy so spánkovým cyklom, môžete mať poruchu spánku a mali by ste sa poradiť so svojím lekárom o liekoch alebo iných liečebných postupoch, ktoré môžete potrebovať.

Metóda 4 zo 4: Zmena životného štýlu pre lepší spánok

Vstaňte včas, krok 22
Vstaňte včas, krok 22

Krok 1. Vyhnite sa kofeínu počas dňa

Kofeín môže vážne narušiť váš spánok, ak sa užijete príliš blízko pred spaním. Poobede pite nápoje bez kofeínu, aby ste predišli nespavosti spôsobenej kofeínom.

Vstaňte včas, krok 23
Vstaňte včas, krok 23

Krok 2. Vyhnite sa alkoholickým nápojom pred spaním

Alkohol môže tiež narušiť váš spánok, najmä ak v noci príliš veľa pijete. Nepite viac ako jeden alkoholický nápoj denne a medzi pitím a spánkom si vyhraďte niekoľko hodín.

Vstaňte včas, krok 24
Vstaňte včas, krok 24

Krok 3. Cvičte pravidelne

Ukázalo sa, že pravidelné cvičenie zlepšuje kvalitu spánku a ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú tendenciu spať dlhšie ako tí, ktorí tak nerobia. Výskum tiež ukazuje, že ľudia, ktorí cvičia, majú viac energie, keď sú hore. Skúste každý deň vykonávať aspoň 30 minút miernej aeróbnej aktivity, napríklad rýchlu rannú prechádzku.

Vstaňte včas, krok 25
Vstaňte včas, krok 25

Krok 4. Jedzte jedlá vyvolávajúce spánok

Ukázalo sa, že komplexné uhľohydráty, chudé bielkoviny a tuky prospešné pre srdce zvyšujú hladinu serotonínu a pomáhajú vám kvalitne zaspať. Niektoré dobré potraviny sú celozrnné produkty (celozrnné produkty, ako napríklad hnedá ryža, celozrnné pečivo, celozrnné cereálie atď.), Ryby, kuracie mäso, morčacie mäso, nízkotučné syry a orechy.

Vstaňte včas, krok 26
Vstaňte včas, krok 26

Krok 5. Nefajčite

Výskumy ukazujú, že fajčenie spôsobuje poruchy spánku a sťažuje ranné vstávanie. Tieto účinky spôsobuje nikotín v cigaretách, takže ostatné výrobky, ktoré tiež obsahujú nikotín (žuvačky, cigary, elektronické cigarety a podobne), vám môžu tiež sťažovať zaspávanie a prebúdzanie.

Tipy

  • Vyhnite sa dlhým spánkom. Driemanie vám môže byť dobré, keď ste unavení, ale príliš dlhé zdriemnutie môže v noci narušiť váš spánok a sťažiť vám ranné vstávanie. Ak musíte počas dňa odpočívať, snažte sa nespať viac ako 30 minút. 30-minútový spánok by mal stačiť na obnovenie energie bez narušenia nočného spánku.
  • Ak máte naďalej problémy so zaspávaním alebo prebúdzaním, poraďte sa so svojim lekárom. Uistite sa, že váš lekár pozná všetky lieky, ktoré užívate (či už na predpis alebo bez predpisu), pretože môžu ovplyvniť váš problém.

Odporúča: