Ako študovať učebnice (s obrázkami)

Obsah:

Ako študovať učebnice (s obrázkami)
Ako študovať učebnice (s obrázkami)

Video: Ako študovať učebnice (s obrázkami)

Video: Ako študovať učebnice (s obrázkami)
Video: Video To Anime - Generate An EPIC Animation From Your Phone Recording By Using Stable Diffusion AI 2024, Smieť
Anonim

Dnešní študenti sa často neučia učebné schopnosti, ktoré im môžu pomôcť pri štúdiu hrubých učebníc prednášok. Výsledkom je, že si osvoja návyky, ktoré ich vedú k tomu, že sa vyhýbajú učebniciam, a nie ich študujú. Tento článok pomôže vysvetliť jednu metódu, ktorá pomôže študentom zjednodušiť a študovať aj tie najhrubšie zdroje čítania. V skutočnosti, ak budú tieto kroky dodržané, tento spôsob štúdia učebníc skutočne ušetrí čas na štúdium.

Krok

Časť 1 z 3: Optimalizácia procesu čítania

Študujte učebnicu Krok 1
Študujte učebnicu Krok 1

Krok 1. Prečítajte si najskôr úvod do učebnice

Ak ide o knihu, ktorá má podrobný prístup k téme, úvod bude zahŕňať zhrnutie autorovho názoru a osnovu knihy. Ak je učebnica o všeobecnom úvode k téme, ako je Úvod do americkej vlády alebo Zásady mikroekonómie, úvod bude obsahovať, ako k téme autor pristúpil.

Študujte učebnicu Krok 2
Študujte učebnicu Krok 2

Krok 2. Pozrite sa na nastavenia učebnice

Najprv sa pozrite na obsah učebnice. Pozrite sa na nastavenia; to vám môže pomôcť predpovedať, o čom sa bude na hodine hovoriť a čo sa objaví na skúške. Za druhé, pozrite sa na nastavenia v každej kapitole. Väčšina autorov učebníc používa podrobné prehľady hlavných nadpisov a podnadpisov, ktorými sa bude zaoberať každá kapitola knihy.

Študujte učebnicu Krok 3
Študujte učebnicu Krok 3

Krok 3. Najprv sa pozrite na koniec knihy

Mnoho učebníc obsahuje zhrnutia alebo zhrnutia obsahu kapitol a základných otázok alebo diskusný materiál na konci každej kapitoly. Keď si pred prečítaním celej kapitoly pozriete najskôr túto časť, pomôže vám to porozumieť tomu, na čo sa pri čítaní kapitoly zamerať.

Študujte učebnicu Krok 4
Študujte učebnicu Krok 4

Krok 4. Otázky položte podľa toho, čo čítate

Zistite, či nadpisy a titulky poskytujú vodítka k otázkam. Napríklad časť s názvom „Príčiny závislosti na alkohole“v učebnici psychológie sa dá ľahko transformovať na otázku, ktorá sa zvyčajne vyskytuje na skúškach: Aké sú príčiny alkoholizmu?

Pri čítaní hľadajte odpovede na tieto otázky. Ak ste nenašli to, čo hľadáte, zvážte zmenu otázky

Študujte učebnicu Krok 5
Študujte učebnicu Krok 5

Krok 5. Čítajte nahlas

Ak ju budete čítať nahlas, môže byť pre vás jednoduchšie porozumieť svojej učebnici a prehĺbiť ju. Čítanie nahlas vám môže tiež pomôcť udržať rýchlosť čítania, najmä ak je to hustá alebo zložitá próza.

Študujte učebnicu Krok 6
Študujte učebnicu Krok 6

Krok 6. Vytvorte prostredie bez rušenia pre čítanie

Odložte mobil, neseďte pri počítači a nenechajte sa rušiť. Často máme pocit, že sme schopní vykonávať viac úloh naraz a študovať bez toho, aby sme sa plne koncentrovali. Ak však chcete nejaký predmet brať vážne, musíte mu venovať plnú pozornosť. Sústreďte sa a dosiahnete výsledky.

Študujte učebnicu Krok 7
Študujte učebnicu Krok 7

Krok 7. Po dokončení každej kapitoly si dajte prestávku

Choďte na 10 -minútovú prechádzku alebo si urobte zábavu. Ak ste unavení, nebudete sa môcť dobre učiť. Študujte každú kapitolu s čistou mysľou.

Časť 2 z 3: Štúdium učebnice

Študujte učebnicu, krok 8
Študujte učebnicu, krok 8

Krok 1. Najprv použite optimalizačné techniky

Pomôže to zostaviť recenziu učebnice, aby ste sa mohli priblížiť k procesu čítania oboznámenému s jeho štruktúrou a podstatou. Pri čítaní si pamätajte otázky na konci kapitoly.

Študujte učebnicu Krok 9
Študujte učebnicu Krok 9

Krok 2. Prečítajte si celú kapitolu

Pri čítaní si tentokrát nerobte poznámky ani nerobte nič iné; stačí si to prečítať. Existujú dva účely, ako to urobiť. Prvým je získať predstavu o zmysle kapitoly. Položte si otázku: čo sa autor pokúša sprostredkovať v celej kapitole? Za druhé, ako spisovateľ skonštruuje informácie alebo názor v kapitole? Keď sa vám tieto dve otázky vryjú do mysle, môžete si začať písať poznámky, ktoré budú prospešné pre váš proces učenia sa pri skúškach a pri práci na výskumných prácach.

Na tento krok sa neponáhľajte! Môže byť lákavé dokončiť čítanie čo najskôr, ale je pravdepodobné, že ak sa ponáhľate, neuložíte si informácie do mozgu

Študujte učebnicu Krok 10
Študujte učebnicu Krok 10

Krok 3. Robte si pri čítaní poznámky

Robiť si poznámky neznamená presne zaznamenať každé slovo. Umenie robiť si poznámky zahŕňa skôr triedenie toho, čo je dôležité a zaujímavé z materiálu, než len presné kopírovanie textu.

  • Prvá vec, ktorú si treba všimnúť, je podstata alebo názor, ktoré autor uviedol v kapitole. Napíšte dĺžku, ktorá nepresahuje tri vety. Potom sa opýtajte, ako autor zhrnul túto podstatu. Tu pomáhajú hlavné nadpisy a titulky. Pod každým nadpisom je odsek, ktorý je súčasťou kapitoly. Zaznamenajte si tematické vety, ktoré pomáhajú vytvárať názory v častiach a kapitolách.
  • Nebojte sa pridať do knihy text. Pridávanie poznámok do učebnice písaním poznámok, komentárov a otázok na okraj stránky vedľa súvisiaceho materiálu môže byť cenné počas štúdia.
  • Ručne si zapisujte poznámky do učebnice. Ručné písanie poznámok spôsobí, že sa váš mozog bude plne sústrediť na materiál, než aby ste si ho prešli alebo napísali v počítači bez toho, aby ste na to mysleli.
Študujte učebnicu Krok 11
Študujte učebnicu Krok 11

Krok 4. Vytvorte si zoznam pojmov a pojmov

Prečítajte si kapitoly a urobte si podrobný zoznam základných teoretických konceptov a bodov, aby ste porozumeli akýmkoľvek technickým prvkom kapitoly. Vytvorte si tiež zoznam dôležitých pojmov a ich významov. Tieto informácie sú často tučným písmom, kurzívou alebo umiestnené v samostatnom políčku alebo iným spôsobom, ktorý upúta pozornosť čitateľa.

Študujte učebnicu Krok 12
Študujte učebnicu Krok 12

Krok 5. Vytvorte si pomocou prenosného počítača študijnú príručku

Začnite tým, že napíšete zhrnutia kapitol a jadro každej kapitoly svojimi vlastnými slovami. Vďaka tomu budete vedieť, ktorým častiam ste nerozumeli. Položte si otázku, čo bolo prečítané a aké poznámky boli urobené: Aká je odpoveď na túto otázku? a Ako tieto informácie súvisia s inými vecami? sú dobré otázky na začiatok.

Časť 3 z 3: Pochopenie niektorých bežných chýb

Študujte učebnicu Krok 13
Študujte učebnicu Krok 13

Krok 1. Pochopte, že nemusíte čítať každé uvedené slovo

Toto je bežný mýtus medzi študentmi. Zvlášť ak čítate pomaly, bude pre vás efektívnejšie čítať od začiatku do konca kapitoly spolu s titulkami (informácie, ktoré sa nachádzajú v rámčeku, grafike alebo sekcii na stránke, ktorá vám padne do oka) a čokoľvek, čo je na stránke napísané tučným písmom alebo kurzívou.

Študujte učebnicu Krok 14
Študujte učebnicu Krok 14

Krok 2. Plánujte si prečítať viac ako raz

Ďalšou častou chybou, ktorej sa študenti dopúšťajú, je, že si svoju učebnicu prečítajú raz a potom ju už nikdy neotvoria. Lepšou stratégiou je precvičiť vrstvené čítanie.

  • Pri prvom čítaní si prelistujte materiál. Nájdite hlavnú myšlienku alebo pointu článku (často označenú nadpismi kapitol a podnadpismi) a označte všetky časti, ktorým podľa vás dobre nerozumiete.
  • Prečítajte si názov, podnadpis a ďalšie organizačné prvky knihy. Autori učebníc často uvádzajú pokyny ku kapitolám knihy, takže účel každej časti je veľmi jasný. Využite to.
  • Prečítajte si to podrobnejšie v nasledujúcom procese čítania.
Študujte učebnicu Krok 15
Študujte učebnicu Krok 15

Krok 3. Pochopte, že čítanie nie je to isté ako štúdium

Niekedy študenti len presunú oči zo stránky na stránku a majú pocit, že „čítanie“im prináša výhody. Čítanie je aktívny proces: musíte sa sústrediť, dávať pozor a premýšľať o tom, čo čítate.

Študujte učebnicu Krok 16
Študujte učebnicu Krok 16

Krok 4. Uvedomte si, že farbenie fixkami nie je pri prvom čítaní ideálne

Aj keď môže byť lákavé siahnuť pri čítaní kapitoly po niekoľkých farebných fixkách, tomuto pokušeniu sa vyhnite. Výskum ukazuje, že označovanie fixkou môže v skutočnosti zasahovať do vášho procesu čítania, pretože sa môžete cítiť v pokušení označiť všetko, čo si myslíte, že je dôležité, bez toho, aby ste o daných myšlienkach kriticky premýšľali.

Ak chcete zafarbiť fixky, počkajte, kým si to celé neprečítate, a podľa potreby pomocou farebných fixiek označte iba dôležité nápady

Študujte učebnicu Krok 17
Študujte učebnicu Krok 17

Krok 5. Pochopte, že pri čítaní možno budete musieť niečo zistiť

Pokračovať v čítaní a preskakovať slová alebo pasáže, ktorým nerozumiete, môže byť lákavé, aby ste „dočítali“. V skutočnosti to naruší porozumenie. Ak existuje nejaký výraz, ktorému nerozumiete, napríklad pri čítaní hutnej učebnice marxiánskej ekonómie, nepokračujte: prestaňte čítať, vyhľadajte slovo a porozumejte mu, než budete pokračovať.

Tipy

  • Dajte tomu čas, aby ste sa to naučili. Nečakajte, že večer pred skúškou preskočíte 10 kapitol mikroekonómie alebo anatómie človeka. Stanovte si v procese učenia očakávania a ciele.
  • Ak chcete svoje učebnice označiť, urobte to podčiarknutím dôležitých viet. Táto technika vás prinúti aspoň sa sústrediť na materiál, než len bezduché farbenie textu ako sfarbenie obrázkovej knihy.
  • Ukázalo sa, že inštrumentálna hudba stimuluje časti mozgu, ktoré pomáhajú pri učení a zapamätávaní si.

Odporúča: