3 spôsoby, ako vytvoriť koncepčnú mapu

Obsah:

3 spôsoby, ako vytvoriť koncepčnú mapu
3 spôsoby, ako vytvoriť koncepčnú mapu

Video: 3 spôsoby, ako vytvoriť koncepčnú mapu

Video: 3 spôsoby, ako vytvoriť koncepčnú mapu
Video: Красивая шаль крючком: вяжется быстро, легко. Мастер класс: вязание крючком для начинающих. Схема 2024, Apríl
Anonim

Koncepčná mapa vám môže pomôcť usporiadať si myšlienky a nájsť a preskúmať skvelé nápady pre akýkoľvek kreatívny projekt. Koncepčné mapy sú skvelé aj ako učebná pomôcka pre vizuálnych študentov, pretože vám dávajú možnosť vidieť, ako sú prepojené série tém a procesov. Pojmové mapy sa zvyčajne vytvárajú tak, že slovo vložíte do škatule alebo oválu a pomocou šípok alebo čiar ho spojíte s inými slovami a zobrazíte vzťahy medzi týmito predmetmi. Najbežnejšími koncepčnými mapami sú hierarchické koncepčné mapy, koncepčné mapy pavúkov a koncepčné mapy vývojových diagramov.

Krok

Metóda 1 z 3: Hierarchická koncepčná mapa

Vytvorte koncepčnú mapu Krok 1
Vytvorte koncepčnú mapu Krok 1

Krok 1. Vykopajte a nájdite zoznam dôležitých tém

Predtým, ako si vyberiete predmet v hornej časti mapy hierarchie, spíšte si zoznam dôležitých predmetov, ktoré sa týkajú vášho projektu alebo úlohy. Ak viete, že váš projekt musí byť napríklad o stromoch, potom by malo byť toto slovo v hornej časti vašej koncepčnej mapy. Ak však jednoducho viete, že musíte písať alebo premýšľať o predmetoch nachádzajúcich sa v prírode alebo o materiáloch vyrobených z prírody, je vaša úloha o niečo ťažšia. Najprv si zapíšte všetky pojmy, ktoré sa týkajú vášho všeobecného predmetu:

  • Strom
  • Kyslík
  • Drevo
  • Muž
  • Rastlina
  • Zviera
  • Domov
  • Papier
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 2
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 2

Krok 2. Vyberte najdôležitejší koncept

Potom, čo dokončíte vyhľadávanie a prehrabávanie sa v zozname konceptov súvisiacich s vašim projektom, môžete vybrať koncept, ktorý je najdôležitejší pre všetky ostatné koncepty - koncept, ktorý je pôvodom alebo začiatkom všetkých ostatných konceptov. Tento jeden koncept môže byť zrejmý alebo si môže vyžadovať malú úvahu. Pamätajte si, že ak je to hierarchická mapa, potom ústredné slovo alebo stred musí byť slovo, ktoré spája všetky ostatné slová. V tomto prípade je slovo „strom“.

  • Toto slovo sa zobrazí v poli alebo ovále v hornej časti mapy.
  • Všimnite si toho, že v niektorých prípadoch môžete prvý krok preskočiť. Ak už viete, že musíte napísať správu alebo prezentáciu napríklad na tému „Stromy“, môžete to slovo napísať priamo v hornej časti hierarchickej mapy.
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 3
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 3

Krok 3. Pripojte kľúčové slovo k druhému najdôležitejšiemu slovu zo svojho zoznamu

Keď nájdete svoje kľúčové slovo, nakreslite šípky smerujúce doľava a doprava a prepojte ich s ďalším druhým alebo tretím najdôležitejším slovom. Tieto ďalšie slová by mali byť schopné prepojiť ostatné slová, ktoré ste vykopali a ktoré sa zobrazia pod nimi. V tomto prípade by hierarchickým výrazom bol „Strom“a bol by spojený s ďalšími dvoma najdôležitejšími pojmami „Kyslík“a „Drevo“.

Vytvorte koncepčnú mapu Krok 4
Vytvorte koncepčnú mapu Krok 4

Krok 4. Spojte druhé kľúčové slovo s menej dôležitými slovami

Teraz, keď ste našli svoje kľúčové slovo a ďalšie najdôležitejšie slová, môžete pod tieto slová napísať prepojovacie slová s druhým kľúčovým slovom. Tieto výrazy sa stávajú konkrétnejšími a musia byť prepojené s vyššie uvedenými slovami „Kyslík“a „drevo“, ako aj s najdôležitejším slovom „stromy“. Nasledujú výrazy, ktoré uvediete pod výrazmi. -Tieto dôležitejšie pojmy:

  • Muž
  • Rastlina
  • Zviera
  • Domov
  • Papier
  • nábytok
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 5
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 5

Krok 5. Vysvetlite vzťah medzi výrazmi

Pridajte riadky na spojenie výrazov a vysvetlite vzťah medzi výrazmi jedným alebo dvoma slovami. Tieto vzťahy sa môžu líšiť; jeden koncept môže byť súčasťou druhého, jeden koncept môže byť dôležitý pre iný koncept, môže byť tiež použitý na výrobu ďalších konceptov alebo môžu existovať rôzne druhy iných vzťahov. Tu sú vzťahy medzi konceptmi na tejto mape:

  • Stromy poskytujú kyslík a drevo
  • Kyslík je nevyhnutný pre ľudí, rastliny a zvieratá
  • Z dreva sa vyrába bývanie, papier, nábytok

Metóda 2 z 3: Koncepčná mapa pavúka

Vytvorte koncepčnú mapu, krok 6
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 6

Krok 1. Do stredu napíšte hlavnú tému

Mapa konceptu pavúka je usporiadaná tak, že v strede je hlavná téma. Podtémy sú vetvami hlavnej témy a podpornými detailmi sú vetvy podtémat. Vďaka tomuto formátu bude mapa v skutočnosti pripomínať pavúka. Tento typ mapy je tiež ideálny na písanie esejí, pretože vám môže pomôcť vytvoriť podporné dôkazy a porozumieť primárnym a sekundárnym podrobnostiam predmetu.

  • Mapy konceptov Spider sú tiež veľmi užitočné, pretože vám pomôžu zistiť, ktoré témy sú bohatšie ako ostatné, pretože uvidíte, že z väčších tém môžete vytvoriť viac koncepčných vetiev.
  • Hlavnou témou je napríklad „Zdravie“. Napíšte túto tému do stredu papiera a zakrúžkujte ju. Tento kruh by mal byť väčší a výraznejší ako ostatné, aby sa zdôraznilo, že ide o najdôležitejšiu tému.
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 7
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 7

Krok 2. Napíšte podtémy okolo hlavnej témy

Teraz, keď máte zapísanú svoju hlavnú tému, môžete k nej písať podtémy. Môžete ich napísať do menších kruhov a spojiť malé kruhy s hlavnou témou „Zdravie“. Predtým než vyberiete niektoré z nich - povedzme tri podtémy - môžete najskôr prehľadať a prekopať zoznam podtém. Tieto podtémy by mali byť dostatočne široké, aby ste ku každému mohli napísať najmenej tri podporné podrobnosti.

  • Hľadali ste a skúmali ste napríklad tieto koncepty súvisiace so zdravím: životný štýl, relaxácia, žiadny stres, spánok, zdravé vzťahy, šťastie, strava, ovocie a zelenina, cvičenie, avokádo, masáž, chôdza, beh, strečing, jazda na bicykli, tri vyvážené jedlá a bielkoviny.
  • Vyberte tri najdôležitejšie podtémy, ktoré môžu pokrývať mnohé z týchto výrazov a ktoré sú dostatočne široké na to, aby zahŕňali množstvo konceptov. Z tohto zoznamu sú najproduktívnejšie pojmy: cvičenie, životný štýl a diéta. Napíšte tieto tri pojmy do kruhov okolo hlavnej témy a spojte ich riadkami. Tieto výrazy by mali byť rovnomerne rozmiestnené okolo hlavnej témy v strede, ktorou je „Zdravie“.
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 8
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 8

Krok 3. Napíšte podporné témy o podtémach

Teraz, keď ste vybrali tri podporné témy, môžete tieto podporné témy napísať okolo podtém. Urobte to isté, čo ste urobili v poslednom kroku: nájdite a vykopajte zoznam podporných tém okolo podtémy. Keď vyberiete svoje podporné témy, môžete ich okamžite prepojiť s podtémami pomocou čiary alebo dokonca okolo nich vytvoriť kruh a prepojiť ich. Kruh by mal byť menší ako podtématický kruh.

  • Okolo podtémy „cvičenia“by ste mohli napísať nasledujúce výrazy: chôdza, jóga, rozmanitosť, frekvencia, frekvencia a jazda na bicykli namiesto jazdy.
  • Okolo podtémy „životného štýlu“by ste mohli napísať nasledujúce výrazy: spánok, zdravé vzťahy, relaxácia, masáž, rutina, rozmanitosť a láska.
  • Okolo podtémy „diéty“by ste mohli napísať nasledujúce výrazy: ovocie, zelenina, bielkoviny, vyvážená strava, uhľohydráty a hydratácia.
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 9
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 9

Krok 4. Pokračujte (voliteľné)

Ak chcete, aby bola vaša koncepčná mapa pavúka veľmi konkrétna, môžete to urobiť ešte o krok ďalej a napísať k nim podporné témy. Je to užitočné, ak rozoberáte obzvlášť náročnú tému, ktorá má mnoho vrstiev (úrovní). Záleží tiež na tom, aké dlhé by mali byť vaše správy, zadania a projekty - ak správa alebo zadanie vyžaduje veľa slov alebo času, potom Svoju koncepčnú mapu môžete trochu rozšíriť.

  • Na tému podpory „spánok“môžete napísať „8 hodín v noci“, „nepite kofeín pred spaním“a „rovnakú dávku každý večer“.
  • Na tému podpory „jóga“môžete napísať „jogu na meditáciu“, „power jogu“alebo „vinyasa jogu“.
  • Na tému podpory „vyvážené“by ste mohli napísať „tri jedlá denne“, „bielkoviny v každom jedle“a „zdravé občerstvenie“.

Metóda 3 z 3: Koncepčná mapa vývojového diagramu

Vytvorte koncepčnú mapu, krok 10
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 10

Krok 1. Vyberte problém alebo východiskový bod

Koncepčná mapa vývojového diagramu vám dáva možnosť skontrolovať proces a vidieť niekoľko možností na jeho dokončenie. Tento vývojový diagram môže byť lineárny alebo môže prechádzať z jedného konceptu do druhého, ale môže mať aj niekoľko prvkov na preskúmanie série výsledkov. Východiskovým bodom môže byť proces alebo problém, ktorý si vyžaduje riešenie. Použime východiskový bod „Svetlo nesvieti“.

Vytvorte koncepčnú mapu, krok 11
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 11

Krok 2. Napíšte najľahšie riešenie problému

Pri probléme „Svetlo sa nezapne“je najbežnejším riešením to, že sa svetlo nezapne. Stačí napísať: „Svietia?“a spojte sa šípkou s nápisom „Svetlo nesvieti“.

Vytvorte koncepčnú mapu, krok 12
Vytvorte koncepčnú mapu, krok 12

Krok 3. Zapíšte si dva výsledky tohto riešenia

Napíšte riadok z položky „Svieti?“jeden povedal „nie“a druhý povedal „áno“Ak sa budete riadiť vetou, ktorá hovorí „nie“, odpoveď bude „Zapnite svetlo“. Prepojte túto odpoveď s riadkom, ktorý hovorí „nie“. Dokončili ste jeden postup konceptu, počnúc „Svetlá sú vypnuté“až „Zapnite svetlá“. Ak budete postupovať podľa tohto „toku“, malo by to problém vyriešiť.

Ak však svetlo svieti, pri ďalšej možnosti budete postupovať podľa „Áno“: „Zhorela žiarovka?“Toto je ďalšie logické riešenie

Vytvorte koncepčnú mapu Krok 13
Vytvorte koncepčnú mapu Krok 13

Krok 4. Napíšte výsledok pre ďalšie riešenie

Z otázky: „Zhorela žiarovka?“Budete sa musieť rozdeliť na dva termíny: „áno“a „nie“. Ak je odpoveď na „žiarovka zhorela“„áno“, budete musieť toto slovo prepojiť s riešením, ktorým je „vymeňte žiarovku“. Dokončili ste ďalší tok konceptu, pretože výmena žiarovky má opraviť pokazenú žiarovku. Ak sa však ukáže, že žiarovka nehoří, mali by ste postupovať podľa „nie“k poslednej možnosti: „Opravte lampu“.

Odporúča: